tiistai 26. tammikuuta 2016

Porkkanainen pataleipä


Kaikkihan nyt pataleipää varmaankin ovat leiponeet, niin minäkin. Leipäohje on levinnyt kulovalkean tavoin sosiaalisessa mediassa ja lehtien palstoilla. Nyt kokeilin pataleipää pikkuisen uudella tavalla. Lisäsin taikinaan porkkanaraastetta. Tulipa hyvää, pinnalta rapeaa ja sisältä mehukasta leipää!

Ylemmän kuvan porkkanaisen pataleivän leivoin käyttäen nesteenä vettä ja alemman kuvan leivän leivoin kotijuuston valmistuksessa jääneeseen heraan. 

Pataleipään käyvät ohra-, kaura-, graham- ja vehnäjauhot sekä kaurahiutaleet erilaisina yhdistelminä. Olen lisännyt taikinaan usein siemeniä, pähkinöitä ja kuivattuja karpaloita. Kovasti pidän myös juuresraastetta sisältävistä leivistä.



Timo Sarpanevan tai muussa valurautaisessa padassa pataleipä paistuu hyvin. Älä laita uuniin mukaan puista kahvaa! Pataleipä onnistuu myös kannellisessa teräskattilassa. Olen testannut. Astian tulee kestää tyhjänäkin uunissa.



Yllä näkyvän kuvan pataleivässä on hiivaleipä- ja vehnäjauhoja tarkalleen alla näkyvän ohjeen mukaiset määrät. 
Porkkana antaa leipään kauniin värin ja lisää sen ravintoarvoa. Taikina sai kohota huoneenlämmössä 21 tuntia. Suositusaika on 12 - 24 tuntia. - Alla näkyvän kuvan porkkanaisen pataleipään käytin nesteenä heraa, joka jäi kotijuuston leipomisesta.

Porkkanainen pataleipä

1 porkkana (noin 100 g)
3 dl hiivaleipäjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl suolaa
½ tl kuivahiivaa (tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa)
3 ½ dl vettä tai juuston valmistuksesta jäänyttä heraa
auringonkukansiemeniä tai ripaus jauhoja
Kuori ja raasta porkkana melko hienoksi raasteeksi.
Sekoita ensin kulhoon kuivat aineet ja kääntele sitten joukkoon myös porkkanaraaste. Työvälineeksi sopii esim. puuhaarukka.
Lisää lämmin (42-asteinen) vesi ja sekoita taikina samaisella puuhaarukalla nopeasti. Taikinaa ei tarvitse vaivata lainkaan. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna sen kohota huoneenlämmössä 12–24 tuntia. Maku tehostuu pitkän kohotusajan kuluessa.
Kumoa taikina jauhotetun leivinpaperin päälle pöydälle (noin 1/2 dl jauhoja riittää) ja muotoile se jauhotetuin käsin pallomaiseksi, pataan mahtuvaksi. Taikina on aika löysää. Sitä ei pyöritellä samaan tapaan kuin vaikkapa leivottaessa pullia. Riittää, että sivuilta jauhotetuin käsin muotoilet. Varmista, ettet sekoita taikinan sisään jauhoja "taskuiksi". Peitä leipä liinalla ja anna sen kohota pöydällä puoli tuntia.
Laita uuni lämpiämään 225-asteeseen ja pane 2–3 litran valurautainen pata heti kylmään uuniin kansineen. Jos pataan kuuluu puinen, irrallinen kahva, jätä se pois uunista. Pata saa kuumeta uunissa sillä välin, kun leipä pöydällä kohoaa.
Ota tulikuuma pata uunista. Siirrä leipä pataan leivinpaperin avulla niin, että leivinpaperi saa jäädä pataan mukaan. Tee pintaan viillot terävällä veitsellä ja ripota päälle auringonkukansiemeniä tai vähän hiivaleipäjauhoja, joita jäi pöydälle. Leikkaa pois paperia, joka nousee padan reunojen yli.
Pane kansi padan päälle, nosta pata uuniin ja paista leipää 30 minuuttia. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.

Nosta pata uunista ja leipä leivinpaperin avulla leikkuulaudalle.






Porkkanaiseen pataleipään tarvitset 2 dl porkkanaraastetta.


Taustatietoa porkkanasta löydät osoitteesta http://www.rouvakasvis.fi/
Kasviskoulu-osiosta.


Kuvat, teksti ja porkkanaisen pataleivän ohje: Pirjo Toikkanen 
Kuva: Laura Riihelä

11 kommenttia:

  1. Tätä kokeillaan tänään, onnistuuko miespuoliselta jauhopeukalolta. Huomenaamulla leipä uuniin. :)

    VastaaPoista
  2. Hienoa! Kyllä uskon, että varmasti onnistuu. Mukava tapa aloittaa uusi päivä!

    VastaaPoista
  3. Tein pataleipää pilkuntarkasti ohjeita seuraten. Jätin sen eilen kohoamaan ja se oli vielä silloin hyvännäköinen taikina. Tänään aloin jatkamaan ja se oli muuttunut velliksi. Piti vielä uudelleen tarkistaa, että olin tehnyt kaiken oikein. Osaatko sanoa mistä tämä johtuu? Onko se hikoillut kelmun alla, kun kävimme saunassa ja lämpötila kohosi hetkeksi korkeammaksi? Lisäsin jauhoja ja laitoin uuniin. Katsotaan miten käy, ei se ainakaan pahemmaksi voi mennä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla sama ongelma. Lisäsin varmaan 3-4dl vehnäjauhoa ennen kuin laitoin uuniin.

      Poista
    2. Jenni ja Anna! Harmillista, että olette joutuneet lisäämään ohjeen jauhojen määrää. En voi ymmärtää, miksi näin on teille käynyt. Olen tehnyt pataleipää ohjeellani lukuisat kerrat, eikä ole ilmennyt mitään ongelmaa. Niin tein jälleen eilisiltana. Noudatin omaa ohjettani tästä reseptiä pilkun tarkasti seuraten. Mittasin jauhoja tarkasti desilitran mitalla juuri ohjeessa mainitut määrät. Aamulla sitten otin taikinan kulhosta jauhotetulle pöydälle. Ripottelin pöydälle hiivaleipäjauhoja 1/2 dl. Muotoilin taikinan pataan sopivaksi. Taikinan kuuluukin olla melko löysää. Sitä ei vaivata eikä pyöritellä palloksi samaan tapaan kuin vaikkapa pyöreitä pullia leivottaessa. Leipä paistui padassa oikein kauniiksi ja herkulliseksi. En usko, että jauhojen kosteuspitoisuus tai kuivuus olisi niin paljon heittänyt teidän tapauksissanne, koska lisäsitte niin runsaasti jauhojen määrää. Kosteuspitoisuus jauhoissa kyllä jonkin verran vaihtelee. Voisiko sitten porkkanan koko vaikuttaa? Ohjeessa mainitsen, että 100 gramman porkkana. Eilen punnitsin porkkanamäärän varmistaakseni senkin asian. Toivotan onnistuneita leivontahetkiä teille jatkossa!

      Poista
  4. Jenni, nyt en osaa sanoa, mitä on tapahtunut. Uskon kuitenkin, että uuni kaunistaa leipäsi oikein hienoksi ja kelvolliseksi. Toivon näin ja pidän peukkuja! Hyvä, että lisäsit jauhoja, Niin kuuluukin tehdä. Jauhotetulla pöydällä jauhotetuin käsin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jauhoja meni melkein toinen samanlainen satsi kuin ohjeessa. Hyvää tuli :)

      Poista
    2. Hyvä, että lopputulos onnistui! Ohjeen jauhomäärillä olen aina tätä leipää tehnyt. Tietysti jauhojen kosteuspitoisuus vaihtelee, ja se voi vaikuttaa. Pataleipätaikinahan muotoillaan jauhojen avulla pöydällä ennen siirtoa kuumaan pataan. Tuo jauhomäärä ei ohjeessa näy. Täytyypä tehdä porkkanaista pataleipää taas mahdollisimman pian itsenikin!

      Poista
  5. Kiitos mainiosta reseptistä, olen nyt koronakotoilun aikana tehnyt tätä jo useampaan kertaan! En ole tosin käyttänyt leivinpaperia padassa ja aluksi leipä irtosikin ongelmitta heti paiston jälkeen. Parilla viime kerralla leipä on kuitenkin takertunut osittain kiinni pohjaan ja vähän reunoillekin ja sitä on ollut hankala saada pois. Täytyy jatkossa varmaan laittaa leivinpaperi tai ehkä padan voitelukin voisi auttaa.

    Joka tapauksessa ohje on tosi maukas ja kirjoitin tästä myös blogiini: mycupofeko.blogspot.com

    Täytyypä tutkia muitakin reseptejä blogistasi, päädyin tänne ihan vaan tuon leivän perässä googlaamalla!

    Aurinkoista kevättä! Terveisin, Johanna

    VastaaPoista
  6. Hei. Voisinko käyttää lasista pataa? Uunipadat olen siinä monesti tehnyt.
    terv. Sanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sanna! Jos (pyrex-)lasinen patasi kestää uunissa ruuan kypsentämistä, voit toki sitä käyttää myös leivän tekemiseen. Kestääköhän se pata myös tyhjiltään 225-asteisessa uunissa? Todennäköisesti ja toivottavasti, kunhan laitat padan kylmään uuniin ja nostat sitten vasta vähitellen lämpötilan. Äkillisiä lämmönvaihteluitahan pyrex-lasipata ei kestä. Ohjeessani pata kuumennetaan 225-asteisessa uunissa tyhjiltään ennen taikinan lisäämistä. Voit ehkä varmuuden vuoksi kuumentaa vaikka vähän alhaisempaan lämpötilaan (esim. 200 astetta) tässä vaiheessa. Kun taikina padassa, sitten tuo 225 astetta. Onnea pataleivän leipomiseen! Parhain terveisin ja kiitokset kysymyksestä!Rouva Kasvis

      Poista