keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Talvikauden herkku: borssi



Minulle syys- ja talvikeitto ylitse muiden, keittojen keitto on iki-ihana borssi!

Olen kehittänyt työurani aikana lehdissä ja nettisivuilla julkaistaviksi useita erilaisia borssiohjeita, milloin kasvisborssia, milloin kokolihasta haudutettua, joskus makkaralla täydennettyä, monesti jauhelihaa sisältävää. Aina olen käyttänyt keittoon runsaalla kädellä kauden kasviksia: punajuurta, keräkaalia, palsternakkaa, juuriselleriä sekä erilaisia sipuleita ja yrttejä. Parhaimmillaan borssi on sakeaa.


Värin perusteella borssista tulee mieleen ensisijaisesti punajuuri. Toki keittoon useita punajuuria tarvitaankin, mutta  muita kasviksia kannattaa kyllä lisätä enemmän kuin punajuurta. Punajuuri hallitsee, koska se antaa keitolle vahvan värin. Verenpunainen ja mehevä punajuuri on voimajuures. Juureksista, kaalista ja sipuleista keiton liemi saa paljon makuja, mutta tarkista, että jo pohjaliemi maistuu hyvältä.


Tällä kertaa maustoin borssin suolalla, pippurilla, laakerinlehdellä ja timjamilla. Hapokkuus tulee tomaattisoseesta, etikasta tai sitruunasta, makeus hunajasta. Tasapaino näiden välille löytyy vain maistelemalla. Perinteisesti borssin päälle kuuluu smetanaa tai ranskankermaa. Nyt sekoitin ranskankermaan puolet tuorevuohenjuustoa (chevreä). Minusta vuohenjuusto on paras mahdollinen makupari punajuurelle.

Borssi

(noin 8 hengelle)
5 keskikokoista punajuurta (650 g)
2 porkkanaa (200 g)
1 palsternakka (250 g)
pala juuri- eli mukulaselleriä (250 g)
puolikas (noin 600 g) valkokaalia
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
3 rkl rypsiöljyä
1 l kasvis- tai lihalientä
1 laakerinlehti
mustapippuria myllystä
2 rkl tomaattisosetta
1 rkl sitruunamehua tai väkiviinaetikkaa
(1 tl hunajaa tai tummaa sokeria)
tuoretta, hienonnettua timjamia tai persiljaa
400 g jauhelihaa
1/2 dl hapankaalin/etikkakurkkujen/etikkapunajuurten lientä
Pinnalle
vuohenjuusto-ranskankermaseosta
Kuori ja raasta karkeaksi raasteeksi punajuuret, porkkanat, palsternakka ja selleri. Suikaloi kaali. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit.
Kuumenna ison (3 litran) kattilan pohjalla tilkka öljyä ja lisää vähin erin kuumentumaan kaikki kasvikset. Sekoittele ja kaada joukkoon liemi.
Lisää loput aineet lukuun ottamatta tuoreyrttiä ja hauduta ruokaa 30 - 40 minuuttia. Lisää tarvittaessa nesteen määrää. Paahda jauheliha paistinpannussa ja lisää keittoon sekoittaen.
Tarkista maku. Ripauta pinnalle tuoreyrttiä ja tarjoa keiton kanssa ruisleipää sekä vuohenjuusto-ranskankermaseosta.
Vinkit: Jos haluat borssiin vivahteikasta hapanta makua, kuumenna keittoon lopuksi hapankaalia tai loraus etikkakurkkujen lientä.
Jauhelihan sijaan voit käyttää vahvanmakuista makkaraa, esim. raakamakkaraa. Paista makkarat paloiteltuina pannussa ennen keittoon lisäämistä. Liha voi olla myös luullista keittolihaa. Paahda se ensin uunissa ja hauduta liedellä kypsäksi.
Teksti, resepti ja kuvat: Pirjo Toikkanen
 Kuva: Laura Riihelä

 Lisätietoa punajuuresta löydät täältä: http://www.rouvakasvis.fi - Kasviskoulu

6 kommenttia:

  1. Näyttääpä herkulta! Menee kokeiluun!

    VastaaPoista
  2. Kiitos huolella tehdystä ohjeesta! Sain juuri keiton valmiiksi huomisia vieraita varten. Ennen tarjoilua paahdan vielä vegenakkisiivut, lihaa syömättömiä kun vieraat ovat. Veikkaanpa, että keitto tulee maistumaan Kieferin näyttelyn jälkeen. Hyvässä balanssissa tuntuivat maut olevan. Vuohenjuusto-ranskankermaseos kruunaa makuelämyksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia paljon, Elina! Onpa mukava saada tietää, että olet tehnyt borssia ohjeellani! Ja kiitos mukavasta palautteesta. Uskon, että vieraasi pitävät siitä. Myös tuo näyttely, joka on tietääkseni vuoden tapaus, on varmasti elämys! Parhain kevätterveisin Rouva Kasvis

      Poista
  3. Oih. Oli hyvää 😋 lapsetkin tykkäsivät.

    VastaaPoista
  4. Kiitoksia paljon! Tosi mukava saada tietää, että maistui. :-)

    VastaaPoista