maanantai 22. helmikuuta 2016

Täytetyt, aromikkaat palsternakat

Nyt on pitkäaikainen toiveeni toteutunut, kun kaupoista saa kokonaisia, laadukkaita palsternakkoja. Jättäkäämme pian kokonaan taakse ajat, jolloin palsternakat ja sellerit paloiteltiin kutistemuovien sisään. Pulskina juureksina palsternakat sopivat hyvin jopa täytettäviksi. Ne ovat loistava, ekologinen ja maukas vaihtoehto täytetyille bataateille ja munakoisoille, joiden ohjeita on näkynyt viime aikoina runsaasti.

Halkaistuina palsternakat paahtuivat uunissa kypsiksi tunnissa. Sillä välin ehdin hyvin valmistaa täytteen. Kokosin täytteeseen auringonkukansiemeniä, yrttejä, sipuleita ja sitruunaa, ja tukevoitin seosta paahdetuilla leipäkuutioilla. Lopuksi lisäsin mukaan myös kypsät palsternakkojen sisukset.
Sitruunan mehu ja kuoriraaste jo osaltaan taittoivat mukavasti palsternakkojen makeutta, mutta maustoin vielä lisäkkeeksi valmistamani broilerinkoivet sriracha-kastikkeella, joista kokonaisuus sai kaivattua terää.
 







Täytetyt palsternakat

1 kg (noin 4 kpl) palsternakkoja
2 – 3 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
suolaa (myllystä)
Täyte
2 rkl auringonkukansiemeniä
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl voita + 1 rkl öljyä
4 rkl tuoretta, hienonnettua persiljaa
2 rkl tuoretta, hienonnettua rakuunaa
1 (kaura)paahtoleivän viipale
¼ dl sitruunan mehua
puolen sitruunan raastettu kuori
½ - ¾ tl suolaa
mustapippuria myllystä
+ kypsennettyjen palsternakkojen sisukset
Pinnalle
1 dl (mustaleimaista) emmentaljuustoraastetta


Säädä uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pese palsternakat juuresharjalla harjaten. Halkaise ne pitkittäin ja aseta leivinpaperin päälle pellille. Voitele pinnat öljyllä ja rouhaise pintaan suolaa. Kypsennä uunissa tunnin ajan.
Paahda auringonkukansiemenet kuivassa pannussa ja siirrä kulhoon. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna voi-öljyseos pannussa ja kuullota sipulit. Paahda leipäviipale ja leikkaa pieniksi kuutioiksi.

Lisää kulhoon kaikki täyteaineet paitsi juustoraaste. Nosta uunin lämpötila 250 asteeseen, kun otat palsternakat pois uunista.
Koverra kypsennetyistä palsternakoista sisukset. Käytä apuna pientä veistä ja pikkulusikkaa tai greippiveistä. Pilko sisukset ja painele niitä hieman haarukalla. Yhdistä muihin aineksiin.

Täytä koverretut palsternakat täytteellä ja ripota päälle juustoraastetta.
Kuorruta kuumassa uunissa tai grillivastusten alla viitisen minuuttia.

Huom. Palsternakat voi ja kannattaa syödä kuorineen, kun ne on pesty hyvin ennen paistamista. Katso myös kuvien alla näkyvät lisävinkit.
Ylemmässä kuvassa paahdetut palsternakanpuolikkaat ja alemmassa samat koverrettuina.

Vinkit: Täytetyt palsternakat maistuvat hyviltä ihan sellaisinaankin, mutta ne toimivat myös lämpimänä lisäkkeenä erilaisille broileri-, liha-, kala- tai palkokasviaterioille.

Voit vaihtaa paahtoleivän tilalle noin desilitran verran korppujauhoa tai murskattuja pähkinöitä. Paloiteltu juustokin, esimerkiksi feta tai mozzarella, sopii lisättäväksi täytteeseen.

Valitsin ohjeeseen persiljan rinnalle ranskalaista rakuunaa toiseksi tuoreyrtiksi. Hyvä vaihtoehto on myös vesikrassi.

Jos haluat pehmentää täytetyn palsternakan aromikasta makua, voit lusikoida lautaselle kuuman palsternakan päälle muutamia ranskankermanokareita.
 
Lisätietoja palsternakasta: www.rouvakasvis.fi / Kasviskoulu

Teksti, kuvat ja ruokaohje: Pirjo Toikkanen

4 kommenttia: