tiistai 12. huhtikuuta 2016

Särkeä, nokkosta ja parsaa frittataan

Frittata on uunissa paistettu munakas italialaiseen tapaan. Valitsin frittatan täytteeksi tämän hetken kauden kasviksista kaikkein parhaimmat: vihreät parsat, nokkosen, jonka tilalle käy mainiosti myös pinaatti sekä pienet pirteät tomaatit. Aateloin frittatan kotimaisella Järki Särki -uutuussäilykkeellä! Aah, kuinka hyvää!

Särki on sinänsä säilykkeenä tuttu juttu, mutta nyt särkisäilykettä on alettu määrätietoisesti markkinoida. Särki alkaa saada arvoistaan kunniaa. Särki on hyvänmakuinen kala, ja sitä on Suomessa yllin kyllin, kunhan vain älyämme sitä käyttää. Säilykkeenä särjen käyttö on helppoa, koska ruodoista ei ole mitään haittaa, ja tuote on sellaisenaan heti käyttövalmista.
Nokkonen on ensimmäisiä villivihanneksia, jotka jo nousevat kovaa kyytiä maasta. Alkukeväästä nokkosen poltinkarvat eivät vielä ole täydessä terässä. Poimiminen on helppoa. Nokkonen sisältää C- ja B-vitamiineja sekä A-, D- ja E-vitamiineja ja jopa kasviöljyjä. Kivennäis- ja hivenaineita nokkosessa on melkoisesti, samoin kuituja ja lehtivihreää.

Uutuutena
on saatu markkinoille ruukkuun kasvatettu, mehevä nokkonen niille, joilla ei kasva nokkosia lähimaastossa. Ruukkunokkosta kasvattaa Varpion puutarha.

Pinaattia on kahdenlaista: ryöpättävää lamopinaattia ja lehti-, baby- eli salaattipinaattia, joka sopii käytettäväksi sekä sellaisenaan tuoreena että kypsennettynä. Pinaatissa on paljon A-, B-, C- ja K-vitamiineja sekä varsinkin kaliumia. Luulo pinaatin suuresta rautapitoisuudesta perustuu vanhaan pilkkuvirheeseen.

Vihreää parsaa tuodaan Suomeen keväällä muualta Euroopasta, koska kotimaan satoa saadaan odotella kesäkuulle saakka. Parsa on kevyttä syötävää. Sadassa grammassa parsaa on vain 26 kcal. Se sisältää runsaasti folaattia ja jonkin verran muitakin B-ryhmän vitamiineja. Siinä on myös K- ja C-vitamiinia sekä beetakaroteenia. Parsa on aika hyvä kaliumin ja kuidun lähde.
Tuhti taustatietopaketti "Kaikki parsasta" osoitteessa: www.rouvakasvis.fi / Kasviskoulu
Alla näkyvässä kuvassa frittata menossa uuniin.

Särki-nokkos-parsafrittata
½ nippua (250 g) vihreitä parsoja
2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä + 1 rkl voita
1 litra (80 g) tuoreita nokkosen- tai pinaatinlehtiä (100 g pakastettua)
8 kananmunaa
1 pussi (150 g) juustoraastetta (esim. mozzarella)
1 dl ruokakermaa
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
1 tlk (275/180 g) särkisäilykettä (Järki Särki, tomaatti & yrtit)
6 kpl miniluumu- tai kirsikkatomaatteja
tuoretta tilliä

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Huuhtele vihreät parsat ja leikkaa muutama sentti kovaa tyviosaa pois. Kuori varsien alaosa ohuelti.

Lisää
uunivuokaan öljyä ja pyöräytä parsat siinä. Siirrä uuniin paahtumaan 10 – 15 minuutiksi.

Jos käytät tuoreita nokkosenlehtiä tai tukevalehtistä pinaattia, huuhtele ja ryöppää nämä. (Ryöppäys tarkoittaa nokkosen tai pinaatin pikaista kiehautusta ja huuhtelua kylmässä vedessä siivilässä.) Babypinaattia ei tarvitse ryöpätä.

Leikkaa nokkosen- tai pinaatinlehdet suikaleiksi. Valuta särkisäilyke liemestään.
Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa kevyesti. Sekoita joukkoon juustoraaste, kerma, suola ja pippuri sekä käsittelemäsi nokkosen- tai pinaatinlehdet.

Nosta paahtuneet parsat vuoasta. Voitele vuoan pohja ja reunat voilla. Kaada munaseos vuokaan.  Asettele päälle paahdetut parsat, särkipalat ja halkaistut tomaatit. Saksi päälle tilliä.
Paista frittataa 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Tarjoa kuumana aamiais-, brunssi- tai lounasruokana.

Järki Särki -säilyke
Järki Särki -kalasäilyke valmistetaan Komppa-Seppälän luomutilalla Jyväskylän Korpilahdella. Tila tunnetaan hunajantuotannostaan, mutta tilan omistajat innostuivat laajentamaan toimintaansa myös aliarvostettuun arvokalaan, särkeen. Särkisäilykkeitä tehtiin ensin omaan käyttöön. Viime vuonna rakennettiin kalankäsittelytilat ja loppuvuodesta tuotiin markkinoille Järki Särki -säilykkeet, jota on kaksi makuvaihtoehtoa, tomaattinen ja valkosipulinen.

Järki Särki luomutomaatti & yrtit –särkisäilyke on viiden finalistin joukossa ehdolla Vuoden 2016 suomalaiseksi elintarvikkeeksi.
























Varpion ruukkunokkonen on tervetullut uutuus, koska kaikilla ei ole mahdollisuutta tai aikaa lähteä poimimaan nokkosia luonnosta.
(Nokkoskuva: Timo Taulavuori)



 Teksti, kuvat ja ruokaohje: Pirjo Toikkanen

4 kommenttia:

  1. Moi!
    Miltä osastolta tuo särkipurkki löytyy kaupasta? Säilykkeistä vai kylmästä vai mistä? Ja mistä kaupasta löysit omasi? Olen jo pitkään etsinyt... turhaan! Ihana resepti, oikein vesi herahtaa kielelle! :)

    VastaaPoista
  2. Hei! Tämä särkisäilyke löytyi huoneenlämmöstä kalatäyssäilykkeiden hyllystä. Se maksoi 6 euroa ja kauppa oli Citymarket. Onnea reseptin kokeiluun! T. Rouva Kasvis

    VastaaPoista
  3. Hei, kysyisin vielä että onko tarkoitus sekoittaa nokkonen/pinaatti munien sekaan ennen vuokaan laittoa?

    VastaaPoista
  4. Hei Jenni! Kyllä vaan: ne käsitellyt nokkosen- tai pinaatinlehdet sekoitetaan sinne munaseokseen. Paljon kiitoksia kysymyksestä!!! Tarkensin tuota kohtaa reseptin toiminto-osioon. Terveisin Rouva Kasvis

    VastaaPoista