sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Yrttinen porsaanfilee – neljännes lautasesta

Vaikka olen Rouva Kasvis, en syö pelkkiä kasviksia, enkä syö kasviksia pelkästään raakoina. Täytän lautasesta totta kai mielelläni reilusti puolet sekä kypsennetyillä että tuoreilla kasviksilla. Kasvikset valitsen satokauden mukaan laadukkaina ja mahdollisimman lähellä tuotettuina. Tutustun mielelläni uutuuksiin, ja mietin, onnistuisiko niiden kasvattaminen myös Suomessa.

Lautaselle jää kasvisten jälkeen vielä tilaa, jonka täytän jollain proteiinilähteellä sekä perunalla tai täysjyväviljalla, joka voi olla vaikka kvinoaa tai ohra-riisiseosta. Vaihtoehtoja on paljon.
Proteiiniosuus puolestaan voi olla palkokasveja, kuten papuja, herneitä tai linssejä eri tavoin valmistettuina tai lihaa. Kalaa syön mielelläni niin usein kuin mahdollista ja sen mukaan, mitä tuoreimpana on kauden mukaan saatavilla.
Aina lautasmalli ei tietenkään toteudu näin lautasen pinta-alaa jakamalla, ja orjallisen pikkutarkkakaan ei tarvitse olla. Useinhan aineet yhdistetään jo ennen ruokailua keitoksi, pataruoaksi, salaatiksi tai uuniruoaksi, mutta lautasmallin perusperiaatteen voi niissäkin ruokalajeissa toteuttaa.

Kasvis-, kala- ja lihaproteiinia vaihdellen
Käytän vaihdellen ja saatavuuden mukaan eri eläinten lihaa ja eri ruhonosia, riistaa, kananpojan ja kalkkunan lihaa, makkaroita... Piknik-kautta ja vappuakin ajatellen kokeilin kolmiosaisen kokonaisuuden. Siihen kuuluu bravuurini, yksi suosikkiohjeistani eli tuplamarinoitu, yrttinen porsaanfilee. Teen tälle perunasta salaatin ja leivon focacciaa ja varaan tuoresalaattia tai tuoreita vihanneksia sellaisinaan. Näistä aineksista on helppo koota kotona, mökillä tai piknikillä ravitseva, kylläisyyttä ja hyvää oloa antava kokonaisuus.
Osan 1 julkaisen tänään, ja muut tulevat lähipäivinä. Osa 2 sisältää herkullisen perunasalaatin ja osa 3 helpon leipäohjeen, ehkäpä myös tuoresalaatin. Olkaahan kuulolla!

Tuplamarinoidun porsaanfileen tarina
Kauniina kesäpäivänä heinäkuussa v. 1999 kokoonnuimme melko isolla sukulaisporukalla siskoni luo Tukholmaan. Hänellä on hyvin hoidettu, viihtyisä pihapiiri ja puutarha, jonne hän oli kattanut pitkän pöydän täyteen ihania kylmiä herkkuja, jotka maistuivat taivaallisen hyviltä helteessä puiden katveessa. Kaikkea tarjottavaa en enää muista, mutta yrttimarinoitu, kylmä porsaanfilee oli niin herkullista, että pyysin välittömästi ohjeen. Kiitos siitä!
Olen tehnyt tätä liharuokaa erilaisina versioina, tuoreyrttejä vaihdellen. Ja yrttejä voi oikein hyvin vaihtaa myös villiyrtteihin: voikukan lehdet, ketunleipä, poimulehti ja siankärsämön lehdet ovat esimerkkejä hortasta, jota tähän voi kokeilla. Tuplamarinoidun porsaanfileen ohjeeni on julkaistu monissa eri yhteyksissä. Toki haluan jakaa reseptin myös teille, blogini lukijoille!
Tuplamarinoitu, yrttinen porsaanfilee

1 porsaan sisäfilee (noin 600 g)
1. marinadi:
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl sitruunan mehua
1 tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
1 rkl dijonin (kokojyvä)sinappia
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl hienonnettua, tuoretta persiljaa (tai basilikaa)
1 rkl hienonnettua, tuoretta timjamia
2. marinadi:
½ dl rypsiöljyä
2 rkl sitruunan mehua
1 - 2 rkl vettä
2 rkl hienonnettua timjamia
½ dl hienonnettua, tuoretta wasabirucolaa (tai basilikaa)
Puhdista lihan pinnalta mahdolliset kalvot ja näkyvät rasvat. Sekoita 1. marinadin ainekset. Pane filee tiiviiseen muovipussiin marinadin kanssa tai sekoita marinadin aineet siihen uunivuokaan, jossa aiot fileen kypsentää.
Jos filee on pussissa, sulje pussi ja kääntele niin, että filee peittyy kauttaaltaan marinadiin. Siirrä filee pussissaan jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi. Jos filee on vuoassa, valele marinadia lihaan kauttaaltaan, peitä astia ja siirrä jääkaappiin.

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Ota filee pussista uunivuokaan. Valuta kaikki marinadi mukaan. Jos uunivuoka oli jääkaapissa, anna sen lämmetä puolisen tuntia huoneenlämmössä.
Kypsennä fileetä uunissa 30 minuuttia. Voit myös grillata fileen. Paahda fileetä kuumassa grillissä käännellen 10 minuuttia. Jatka miedommalla lämmöllä 20 minuuttia kannen alla.

Anna fileen jäähtyä folioon pakattuna täysin kylmäksi jääkaapissa, vaikka seuraavaan päivään. Leikkaa filee ohuiksi viipaleiksi ja lado viipaleet isolle, laakealle tarjoiluvadille limittäin.
Sekoita pinnalle tulevan eli 2. marinadin aineet keskenään. Valele kastike lihapaloille. Voit tarjota vaikka hetikin, mutta ruoka säilyy hyvin ja maustuu jääkaapissa hyvin.
Alla kuvassa 1. marinadi suoraan uunivuoassa. Muissa kuvissa eri vaiheet.

Vinkki:
Yrttimarinoitu porsaanfilee on loistava buffetruoka. Kylmälaukussa kuljetettuna se on myös nerokas vieminen mökille tai piknikille. Seuraksi voi varata tuoreita vihanneksia ja valmistaa vaikka perunasalaattia ja leipoa leipäsiä.
 
Kaupasta saatavia uutuusyrttejä, joihin aion tutustua vähin erin kevään ja kesän aikana

Wasabirucola on yksi uutuusyrteistä, jota kutsutaan myös maustesalaatiksi. Nimensä mukaisesti maussa on piparjuurimaista wasabia ja rucolaa. Voimakasaromisena se sopii esim. salaatteihin ja voileiville.
Ruukkuun kasvatettu mustakaali on lehtikaaleihin kuuluva maustesalaatti. Sitä voi kuumentaa tai käyttää salaateissa tai siitä voi tehdä vaikka pestoa.

Aasian mintussa maistuu anis. Se sopii itämaisiin ruokiin ja vokkeihin, mutta myös jälkiruokiin ja juomiin, joihin se antaa lakritsiin vivahtavan aromin. Makuminttuja on saatavana useita muitakin.
Provencen yrtit tarkoittaa ruukkuyrttinä sitä, että samaan ruukkuun on kasvatettu oreganoa, salviaa ja timjamia.

Microsalaatit tarkoittaa pienilehtisiä ja värikkäitä krasseja: paksoin ja krassin sekä retiisin ja lehtikaalin pieniä. somia versoja lisättäväksi leiville, salaatteihin, mihin vain grilli- tai muiden ruokien viimeistelyyn.

Oliiviyrtti, spelttioras, ruukkupinaatti, ruukkulehtikaali, ruukkunokkonen ja vesikrassi ovat tämän kevään uutuuksia nekin. Osaan näistä olen tutustunut jo aiemminkin.
Teksti, kuvat ja ruokaohjeet: Pirjo Toikkanen

 

4 kommenttia:

  1. Kiitos reseptistä, jonka selostit niin, että vesi tuli kielelle. Kaunis esillepano oli piste i:n päälle.

    VastaaPoista
  2. Voi, kiitoksia paljon! Positiivinen palaute lämmittää ja antaa intoa jatkaa!

    VastaaPoista
  3. Oi kiitos resptistä, tulee käyttöön kesän veneilykaudella. Juuri sellainen, valmistele edellisenä iltana kotona ja laita tarjolle siellä jossain. Ja näin juhlava, ihanaa!

    Kiva blogi, innostavia kasvisreseptejä, sellaisia mitä ei tällainen kotikokki hoksaa tehdä mutta tämän myötä on innostunut kokeilemaan.

    Ihanaa kevättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos palautteesta! Onpa mukava saada tietää, että ohjeeni menevät käyttöön! Samoin, ihanaa kevään jatkoa! T. rouva kasvis

      Poista