sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Varhaiskaalipata nyhtökauraa ja quornia vertaillen

Lihan vaihtoehdoksi on Suomessa innovoitu täysin uusi tuote, nyhtökaura. Nyhtökaura on kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä kehitetty, proteiinipitoinen kasvistuote. Se on tuotu kuukausia kestäneen, positiivisen kohun saattelemana markkinoille toukokuun toisella viikolla. Kysyntä on ollut niin kovaa, etteivät kaikki halukkaat ole tuotetta päässeet edes kokeilemaan. Kauppoihin saadut erät on myyty nopeasti loppuun.
Kuvassa nyhtökauraa osana kaalipataa.


Entuudestaan lihan vaihtoehdoksi ruokiin on voinut valita soijarouhetta, tofua, seitania tai quornia. Pakastettu quorn on sieniproteiinivalmiste Iso-Britanniasta. Sitä näkee käytettävän esim. ruotsalaisessa vegereseptiikassa. Suomessa quorn on jäänyt aika tuntemattomaksi.
Kuvassa vasemmalla maustettua kauranyhtöä ja oikealla maustamatonta, pakastettua  quornia.



Kauranyhtöä pidetään kaivattuna keksintönä, jollaisia Suomi juuri nyt tarvitsee. Tuotetta tehdään Gold & Green Foodsissa, Järvenpäässä. Yritys haluaa vähitellen siirtyä kokonaan pohjoismaisiin raaka-aineisiin. Tällä hetkellä käytössä on suomalaista ja ruotsalaista kauraa ja papua sekä keskieurooppalaista herneproteiinia.
Itse syön niin kalaa, lihaa kuin kasviksiakin, mutta voin mielelläni vaikka viikoittain nauttia myös kasvisaterioita. Silloin valitsen useimmiten erilaisia palkokasveja, papuja, linssejä ja herneitä yhdistettynä kasviksiin ja täysjyväviljaan.

Pavuista ja täysjyväviljasta yhdessä saa tarpeellisen proteiinin erilaisine aminohappoineen. En ole kaivannut lihaa jäljitteleviä nakkeja tai lihoja, koska voin tehdä ruokaa proteiinipitoisista kasviksista ja viljasta, toki myös lisäämällä niihin maitovalmisteita ja kananmunaa.

Ymmärrän, että puhtaasti kasvisruokavaliota noudattava haluaa vaihtelun vuoksi lihaa korvaavia proteiinivalmisteita. Maailmalla tällaisille tuotteille kerrotaan olevan valtavasti kysyntää. Hienoa, jos Suomi saa nyhtökaurasta himoitun vientituotteen.

Ehkäpä volyymien kasvaessa nyhtökauran hinta alenee niin, että tavallinenkin suomalainen on valmis nyhtökauraa ostamaan. Tällä hetkellä nyhtökauran kilohinta on noin 22 euroa. Quorn maksaa 13 – 14 euroa kilolta. Lihan hinta vaihtelee ruhonosan mukaan. Jauhelihaa saa alkaen seitsemän euroa kilo.

Maku ja suutuntuma varmasti ratkaisevat. Tähänastisista lihan vaihtoehdoiksi tehdyistä tuotteista olen pitänyt eniten quornista. Siksi halusin sen vertailukohdaksi, kun aloin ensimmäistä kertaa testata nyhtökauraa. Kaupan ja elintarviketeollisuuden koekeittiöissä ja erilaisissa makuraadeissa työskennelleenä olen sitä mieltä, että koemaistelussa on hyvä olla joku rinnakkaistuote. Muutoin on aika vaikea muodostaa mielipidettä.


Kuvan quornia maustoin tomaattisoseella, paprikajauheella ja persiljalla.
Nyhtökauraa onnistuin saamaan vain maustettuna. Käytin siis kaalipataani tomaatti-paprika-persiljamaustettua nyhtökauraa. Se näytti tummahkolta säilykelihalta tai ylikypsältä naudanlihalta. Quorn puolestaan on maustamatonta, ja se näyttää vaalealta, kuutioidulta broilerinlihalta. Pataa varten maustoin quornia tomaattisoseella, paprikajauheella ja persiljalla saadakseni siitä suunnilleenkaan vertailukelpoisen.
Suutuntuma muistuttaa todellakin niin nyhtökaurassa kuin quornissakin lihaa. Nyhtökaura on pitkäsäikeisempää, aivan kuin nyhtölihaa. Vaikutti siltä, että nyhtökauraa ei kannata uudelleen kuumentaa, koska liemessä vettyessään se muuttui hieman kumimaisen tai liiskaisen tuntuiseksi. Quorn on mureampaa, kuin broilerinlihaa. Kumpaakin perhe söi mukisematta osana varhaiskaalipataa. Nyhtökauran mausteisuus oli lisännyt makua myös padan kasviksiin. Ilmeisesti nyhtökauran ominaismaku on mieto samalla tavalla kuin quorninkin. Siinä tunnistaa jonkin verran viljan aromia.

Yhden kokeilun perusteella voin todeta, että nyhtökaura pärjäsi maun ja suutuntuman perusteella quornille, niin erilaisia kuin ne ovatkin. Quornin rakenne on suuhuni kyllä miellyttävämpi kuin säikeisen nyhtökauran.
Pakkaustietojen mukaan nyhtökaura sisältää proteiinia 28,4 ja quorn 14 g / 100 g. Hienoa, että suomalaiset Reetta Kivelä ja Maija Itkonen ovat tällaisen nyhtökaura -tuotteen keksineet! Sille voi vain toivottaa onnea. Ehkä megalomaaninen hypetys asian ympärillä saa monet kuitenkin toisaalta hieman kriittisiksi.
Korvaani särähtää, kun nyhtökauraa kutsutaan Pohjolan superfoodiksi. Minulle Pohjolan supertuotteita ovat mustikka, kaura, ruis, juurekset, kaalit, yrtit, uudet perunat ja monet muut aidot ruoan raaka-aineet. Ja kuten mainitsinkin, mieluiten käytän palkokasveja ja viljaa kasviproteiinin lähteinä. En ole osannut kaivata, että nämä aineet hierrettäisiin lihaa jäljitteleväksi tuotteeksi.

On niin paljon erilaisia papuja: kuivattuina, pakastettuina ja tölkitettyinä. Syksyllä voi käyttää tuoreita, esimerkiksi kotimaisia härkäpapuja ja palkoineen syötäviä papuja. Pidän myös tuoreista, pakastetuista ja kuivatuista herneistä sekä kuivatuista ja tölkitetyistä linsseistä. Lisään mieluiten itse näiden rinnalle kauraa ja muita täysjyväviljoja.

Toisen ostamani "Pulled Oats" -paketin, joka on maustettu limetillä, seesamilla ja inkiväärillä, aion paistaa kevyesti pannussa ja lisätä mukaan maukasta, paksua kastiketta. Liemessä lillumisesta nyhtökaura ei käsitykseni mukaan pidä.

Koska nyhtökaura näyttää nyhtölihalta, se sopinee loistavasti burgereiden ja erilaisten leipien täytteeksi sakeiden kastikkeiden saattelemana. Salaattiin minun on vaikea "nyhtistä" kuvitella, mieluummin vaikka vokkiin, lasagneen tai muihin pastaruokiin.
Kuvissa valmistamieni varhaiskaalipatojen aineksia. Ks. myös ruokaohje!
 


Varhaiskaalipata
1 dl irtonaista ohra-riisiä (raakana) tai spelttijyviä
7 ½ dl kasvislientä + 1/2 l
2 – 3 kevätsipulia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl rypsiöljyä
1 varhaiskaali (noin 750 g)
2 porkkanaa
1 tlk (400 g) säilykekirsikkatomaatteja
3 rkl tomaattisosetta
250 g tomaatti-paprika-persiljamaustettua nyhtökauraa tai 300 g quornia
½ tl mustapippuria myllystä
½ dl hienonnettua, tuoretta timjamia


Keitä ohra-riisiseos pakkauksen ohjeen mukaan. Käytä kasvislientä. Myös spelttijyvät tai jyvämäiset kaurasuurimot sopivat hyvin. Katso kypsentäminen pakkauksesta.

Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Viipaloi kevätsipulit. Paloittele varhaiskaali ja kuoritut porkkanat.
Kuumenna ison kattilan pohjalla tilkka öljyä. Kuullota siinä sipulit ja porkkanat. Lisää suikaloitu kaali.

Kaada kattilaan säilyketomaatit liemineen. Huuhtele tölkin sisus mukaan kasvisliemellä ja lisää loppukin kasvisliemi kattilaan. Sekoita joukkoon tomaattisose.
Anna ainesten porista kannen alla puolisen tuntia.

Jos käytät pakastettua quornkuutioita, voit maustaa ne paprikajauheella ja tomaattisoseella sekä hienonnetulla tuoreyrtillä, esim. persiljalla.
Lisää nyhtökaura kattilaan vasta aivan valmistuksen lopussa. Mausta pata pippurilla ja timjamilla. Jos käytät quornkuutioita, lisää ne valmistuksen puolivälissä, jotta ne ehtivät kypsyä 15 minuuttia.

Tarkista ruoan maku. Lisää makusi mukaan tarvittaessa suolaa, pippuria tai esim. sitruunanmehua tai tuoreyrttiä.

Lue ajankohtaista tietoa varhaiskaalista: www.rouvakasvis,fi / Kasviskoulu
Kuvassa varhaiskaalipataa, jossa quornia.


Teksti, ruokaohje ja kuvat: Pirjo Toikkanen

3 kommenttia:

  1. Hei kaikki! Tämä postaus on ollut niin suosittu, että jatkoa seuraa. Uusi hyvä nyhtökauraohje on tulossa ihan lähipäivinä. Kannattaa pysyä kuulolla! Terveisin Rouva Kasvis

    VastaaPoista
  2. Hei! Todella antoisa postaus nyhtökaurasta. Tietämykseni lisääntyi kerralla paljon. Kiva idea testata sitä tällaiseen perusruokaan kuin kaalipata, ja vielä vertailla toiseen samantapaiseen tuotteeseen. Kuluttaja täällä kiittää! Täytyy sitä kyllä kokeilla, ihan mielenkiinnosta. Toivotaan menestystä!

    VastaaPoista
  3. Hei Elina! Kiitoksia paljon palautteesta! Sitä on aina mukava saada. Nyt alan jo olla pikkuisen sinut tämän tuotteen kanssa. Olenkin jo tekemässä toista postausta aiheesta. Seuraahan siis blogiani, saat uuden käyttötavan vielä. Kannattaa tosiaan kokeilla! Terveisin Rouva Kasvis

    VastaaPoista