keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Britakakku ja kesäiset marjat

Britakakku kuuluu meidän perheessä kesään ja marja-aikaan. Kun mansikat, vadelmat, mustikat ja lakat heinäkuussa kypsyvät ja on tulossa kahvikekkerit, ei mikään voita britakakkua kahvipöydän kuningattarena. Vadelmabrita on monen suosikki, mutta kaikki puutarha- ja metsämarjat maistuvat minusta kesällä hyviltä.

Britan valmistus on yllättävän helppoa, kun siihen vaan ryhtyy. Valkuaisten vaahdottamisessa on oltava sillä tavalla tarkka, että niin kulhon kuin vispilöidenkin tulee olla ehdottoman puhtaita ja kuivia. Muovikulhossa valkuaisista on vaikea saada kunnon vaahtoa, koska muovipinnassa on aina sen verran valkuaisvaahdon pysyvyyttä haittaavaa rasvaa. Paras valinta on teräskulho.

Helpoimmin Brita minusta valmistuu leivinpaperin päällä uunipellillä. Kun levyn puolittaa, lopputuloksena on suorakaiteen muotoinen kakku. Vaniljavaahto tulee levyjen väliin, ja sen voi tehdä vaahtoutuvasta vaniljakastikkeesta. Itse teen mieluiten vaniljalla maustetun rahka-kermavaahdon.
Marjojen määrässä ei kannata säästellä. Marjoja voi varata kakun viereen kulhoihin, joista jokainen saa ottaa täydennystä mielensä mukaan. Britan viehätys perustuu varmaankin siihen, että siinä yhdistyy ilmava vaahto, rapea marenki, peruskakku ja raikkaat marjat. Brita maistuu poutapilveltä ja kesältä!

Alla näkyvässä kuvassa rahka-kermavaahto ja marjat on levitetty pohjalle, ja päälle nostetaan toinen pohjalevyn puolikas.


Britakakku ja kesäiset marjat
Marenki
3 kananmunan valkuaista
1 ½ dl sokeria

Pohja
125 g voita tai margariinia (rasvaa 60 %)
1 dl sokeria
3 kananmunan keltuaista
1 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
Voiteluun
voita tai margariinia

Täyte
2 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl maitorahkaa
Lisäksi

mantelilastuja
marjoja valinnan mukaan


Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
Erottele valkuaiset pyöreäpohjaiseen teräskulhoon ja vatkaa ne vaahdoksi. Käytä kuivaksi pyyhkäistyä käsivispilää tai sähkövatkaimen vispilöitä.
Lisää valkuaisvaahtoon vähitellen sokeri. Kun seos on kovaa vaahtoa, siirrä se sivuun odottamaan.

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi toisessa kulhossa. Lisää keltuaiset joukkoon yksi kerrallaan.
Sekoita jauhoihin leivinjauhe. Sekoita seos vähin erin munavaahtoon vuorotellen maidon kanssa.

Pane uunipannuun leivinpaperi ja voitele se. Levitä taikina tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperille.
Levitä valkuaisvaahto kevyin liikkein taikinakerrokselle puhtaan, kuivan lastan avulla niin, ettei vaahtoon sekoitu kakkutaikinaa. Ripottele päälle mantelilastuja.

Paista marenkipäällysteistä pohjaa 20 – 30 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin. Anna jäähtyä.
Vatkaa sokerilla ja vaniljasokerilla maustettu kerma vaahdoksi. Sekoita vaahto rahkaan käännellen.

Puolita pohja, ja siirrä toinen levyistä tarjoilualustalle. Levitä kerma-rahkavaahto päälle. Lisää haluamiasi marjoja. Nosta toinen kakkulevy päälle.
Koristele kakku marjoilla ja mintun tai sitruunamelissan lehdillä tai syötävillä kukilla. Tarjoa marjoja myös kakun lisäkkeenä. Britakakku on parhaimmillaan välittömästi kokoamisen jälkeen, kun se vielä on rapea.

Teksti, kuvat ja ohjeet: Pirjo Toikkanen

2 kommenttia:

  1. Täydennyskulhot kakun viereen on aivan loistava ajatus. Sillähän saa kattaukseenkin lisää väri ja näköä. Brita ja Charlotta ovat suosikkikakkuja, jotka on tehtävä kerran kesässä!

    VastaaPoista
  2. Kiitokset, Viikonloppukokki! Klassikkokakut ovat kyllä ihania. Pavlova vielä kolmanneksi. :-)

    VastaaPoista