tiistai 5. heinäkuuta 2016

Pizza Bianca ja kukkivat kaalit

Kukkakaalin ja parsakaalin kausi on kesällä ja alkusyksystä parhaimmillaan, kun kaalit ovat meheviä ja makeita. Vaalea kukkakaalikaunotar ja tomera broccoliini, siis parsakaalin hoikka sisar, ovat hyvä pari. Liitin ne pizzaksi. Käytin pohjaan kukkakaalia ja täytteeksi parsakaalia. Herkkua tuli!

Kun kukkakaalin nuput hienontaa teholeikkurissa, monitoimikoneessa tai raastimella hienojakoisiksi murusiksi, ne korvaavat pizzapohjassa jauhot. Sideaineeksi käytin kananmunaa ja parmesaaniraastetta. Tämä toimii oikein mainiosti. Lopputuloksena on gluteeniton pizza.


Kukkakaali-muna-juustoseos on helppo taputella leivinpaperin päälle pellille litteiksi pizzapohjiksi. Paistoin nämä kypsiksi uunissa. Grillauksesta pitävä voi paistaa pohjat kuvun alla grillissä voidellun, sileän parilalevyn tai vuolukiven päällä. Grillikypsennyksessä voi olla tarpeen kääntää pohjat kertaalleen.


Paistoin pizzapohjat kunnolla kypsiksi ennen täytteiden lisäämistä. Vajaa puoli tuntia oli riittävä aika. Pohjat pysyivät hyvin kasassa, ja lastan avulla niitä pystyi helposti liikuttelemaan.


Pizzapohjien paistuessa käsittelin täytteen broccoliinit. Kypsensin niitä öljytyssä pannussa ja haudutin hetken aikaa sitruunalla maustetussa vesitilkassa. Tämän tilalle voi vaihtaa hyvin tilkan valkoviiniä. Jos broccoliineja ei ole saatavilla, käytä tavallista parsakaalia sopivasti paloiteltuina nuppuina.
Sivelin paistamilleni pizzapohjille ricottajuustoa. Jokseenkin tätä italialaista tuorejuustoa, ricottaa, vastaavan levitteen saa, kun yhdistää raejuustoa ja maustamatonta tuorejuustoa.

Lisää mehevyyttä ja ravitsevuutta pizzat saavat mozzarellasta, jonka revin täytteiden lomaan. Kuivatut chilihiutaleet maustavat pizzat ja antavat ulkonäköä. Tämän jälkeen riittää parin minuutin paahtaminen kuumassa uunissa tai grillissä.
Pizzojen päälle kaipaa jotain tuoretta ja raikasta. Rucola on aina varma valinta, koska siitä ruoka saa myös hienoa mausteisuutta. Yhtä hyvin raikasteeksi voi nostaa ison keon silmusalaattia eli erilaisten salaatinlehtien ja yrttien versoja. Valmiiksi pakatut seokset ovat toinen toistaan houkuttavampia.

Pizza Bianca kukkakaalista
(4 pientä pizzaa)
Pohja
1 kukkakaali (noin 400 g nuppuja)
2 kananmunaa
1 dl parmesaaniraastetta
Täyte
125 g - 150 g (1/2 pkt) broccoliineja tai parsakaalin nuppuja
2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
2–3 rkl sitruunanmehua
½ dl vettä
125 g (1/2 pkt) ricottajuustoa (tai raejuuston ja tuorejuuston seosta)
1 iso pallo mozzarellajuustoa
1–2 tl chilihiutaleita
ripaus sormisuolaa
Pinnalle
tuoreita rucolanlehtiä


Irrota kukkakaalista nuput. Suojalehdet ja varret voit siirtää jääkaappiin ja käyttää johonkin muuhun ruokaan.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Raasta
tai hienonna kaalinnuput raemaisiksi murusiksi teholeikkurissa, monitoimikoneessa tai raastamalla.


Riko munien rakenne pikkukupissa haarukalla vatkaten ja lisää kukkakaalimurusiin yhdessä juustoraasteen kanssa. Sekoita taikinaksi.

T
aputtele pizzapohjaseos leivinpaperin päälle pellille neljäksi pizzapohjaksi.
Paista pizzapohjia ilman täytteitä 200-asteisessa uunissa 25 minuuttia. Nosta tämän jälkeen uunin lämpö 250 asteeseen.

Paista broccoliineja tai halkaistuja parsakaalin nuppuja kuumassa öljyssä pannussa 2 – 3 minuuttia. Puserra joukkoon sitruunanmehua ja lisää tilkka vettä. Kypsennä kannen alla pari minuuttia.

Levitä kypsille pizzapohjille kerros ricottajuustoa. Lisää valutetut broccoliinit tai parsakaalipalaset.

Revi
pizzoille mozzarellajuustoa ja mausta chilihiutaleilla. Kypsennä pizzoja kuumassa uunissa 2 -3 minuuttia.


Ripauta päälle ennen ruokailua kevyesti sormisuolaa ja lisää iso keko huuhdottua, valutettua rucolaa. Voit halutessasi pyöräyttää rucolan ensin öljyssä ja maustaa suolalla ja pippurilla.
Teksti, kuvat ja ohjeet: Pirjo Toikkanen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti