lauantai 13. elokuuta 2016

Härkäpapuja maalaissalaattiin

Elo-syyskuu on tuoreiden papujen parasta aikaa. Olin iloisesti yllättynyt, kun heti elokuun alussa huomasin tavallisen marketin hevi-osastolla jyhkeitä, pulleita härkäpapujen palkoja. Aiemmin härkäpavut on täytynyt hakea torilta tai kauppahallista, eikä saatavuus sieltäkään ole ollut lainkaan varmaa.

Muihinkin tuoreisiin papuihin kannattaa nyt tutustua. Vihreä, pyöreäpalkoinen taitepapu, keltainen vahapapu, mustanpuhuvat ja violetit pavut sekä vihreä, litteä leikkopapu kuuluvat syyskesään ja syksyyn.
Kunpa Suomeen saataisiin myös kookkaita, mehevän makeita, punaisen kirjavia ”Dragon’s Tongue” -herkkupapuja tai punaisten lieskojen ja läikkien kuvioimia, italialaisia borlotto-papuja. Pavut on aina keitettävä, jotta niiden sisältämä, vatsanväänteitä aiheuttava lektiini tuhoutuu.


Valmistin maalaissalaatin, johon lisäsin kypsien härkäpapujen lisäksi runsaasti erilaisia salaattien lehtiä, perunaa, kananmunaa, avomaan kurkkua ja vähän punasipulia. Herkkävatsainen voi vaihtaa salaatin punasipulin kevät- tai ruohosipuliin. Marinoin keittämiäni härkäpapujen siemeniä salaatinkastikkeessa muun valmistelun ajan. Tämä on herkkua paahdettujen ruisleipätikkujen kanssa!


Tuotetietoutta härkäpavuista osoitteessa: www.rouvakasvis.fi / Kasviskoulu


Maalaissalaatti

noin 750 g härkäpapuja palkoineen (kuorittuina papuina 4 ½ dl, noin 300 g)
1 l vettä, 1 tl suolaa
4 – 6 perunaa (koon mukaan)
2 kananmunaa
½ pienestä punasipulista (tai ruohosipulia)
2 avomaan kurkkua
reilusti erilaisia salaatinlehtiä (tammenlehti-, lollo rosso-, rucola-, jäävuorisalaattia…)
½ - 1 dl karviaisia, omenalohkoja, marinoituja pihlajanmarjoja tai kapriksia
Kastike
½ pienestä punasipulista
1 (pieni) valkosipulinkynsi
1 ¼ dl laadukasta oliivi- tai rypsiöljyä
¾ dl omenaviinietikkaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
½ dl tuoretta basilikaa
1 rkl tuoretta timjamia
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
Avaa härkäpapujen palot ja poimi syötävä osa, pavut eli siemenet talteen.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja mausta suolalla. Lisää härkäpapujen siemenet. Keitä 3 - 5 minuuttia, koon mukaan ja laske aika vasta siitä lähtien, kun vesi alkaa uudelleen kiehua. Siemenet ovat kypsiä, kun kuori alkaa muuttua lasittuneen vaaleaksi. Ensisato kypsyy nopeammin kuin loppukauden sato, ja myös papujen koko vaikuttaa kypsymisaikaan.
Valuta ja jäähdytä pavut jääkylmässä, juoksevassa vedessä lävikössä.

Poista siemenistä vaalea kuorikerros. Se muljahtaa pois helposti, kun ensin rikot kuoren toisesta päästä siementä. Sisus pullahtaa ulos kuoresta.
Sekoita kastikkeen aineet kulhoon ja lisää pavut marinoitumaan muun valmistelun ajaksi.

Harjaa perunat täysin puhtaiksi ja keitä kypsiksi. Keitä myös kananmunat ja kuori ne.
Kuori punasipuli ja hienonna toinen puolikas kastiketta varten. Toisen puolikkaan voit viipaloida ohuiksi siivuiksi salaattia varten.

Huuhtele ja paloittele kurkut. Huuhtele ja kuivaa salaattien lehdet.
Revi salaattien lehdet laakeaan tarjoiluastiaan. Lisää päälle lohkotut perunat, ohuet sipulisiivut ja paloitellut kurkut. Nostele salaattiin pavut kastikkeineen. Lisämakua antamaan sopivat esimerkiksi karviaiset tai omenalohkot.

Tarjoa paahdettujen ruis- tai muiden leipätikkujen kanssa.

Vinkit:

Leipätikkuja varten paahda revittyjä ruisleipäpaloja valkosipulivoilla voideltuina 225-asteisessa uunissa reilun viiden minuutin ajan ja leikkaa leivät heti lämpiminä saksilla suikaleiksi. Jäähtyessään ne rapeutuvat.

Härkäpapujen sijaan voit käyttää vihreitä tai tummia taitepapuja, keltaisia vahapapuja tai litteitä leikkopapuja. Keitä palkoja vähintään 7 minuuttia, valuta ja jäähdytä. Paloittele salaattiin.
Maalaispalvikinkku sopii lisättäväksi salaattiin, jos haluat salaatista vieläkin tuhdimman.


Härkäpapu on virnansukuinen kasvi, vanhalta nimeltään peltopapu.


Härkäpavut avataan herneenpalkojen tavoin. Apuna voi käyttää veistä, koska pelkästään napsauttamalla palko ei avaudu. Härkäpapujen palleroiset siemenet lepäävät nukkaisissa, pehmoisissa ”kehdoissaan” kuoren sisällä.


Härkäpapuja (siemeniä) peittää melko sitkeä, vaalea kuori. Keitettäessä se muuttuu maitomaisen kuultavaksi. Sisus on helppo "pullauttaa" pois kuorestaan.
Teksti, kuvat ja ruokaohjeet: Pirjo Toikkanen

2 kommenttia:

  1. Oi, härkäpavut on niiin hyviä! Kasvatan niitä tänä kesänä kasvimaallakin, mutta ei se sato niin valtava ole, ettei kaupasta tarvitsi hakea täydennystä :)

    VastaaPoista
  2. Näin on, Merja! Tuoreet härkäpavut ovat herkullista ja ravitsemuksellisestikin hyvää ruokaa, kunhan me suomalaisetkin oppisimme niitä käyttämään ja valmistamaan niistä maistuvaa ruokaa.

    VastaaPoista