keskiviikko 3. elokuuta 2016

Vadelmainen pumpulikakku

Pumpulikakku on vanhanajan kahvikakku, joka saa pumpulinpehmeän rakenteensa siitä, että jauhoina käytetään perunajauhoja. Pumpulikakku tuli mieleeni, kun mietin vadelmakakun leipomista. Pumpulisuus ja vadelmat kuulostavat luoduilta toisilleen.

Halusin säilyttää pumpulikakun gluteenittomana, joten jauhotin vuoan mantelijauheella. Samaan tarkoitukseen sopivat myös kookoshiutaleet. Pumpulikakun ohjeita on julkaistu monia, mutta kiinnostavin ja leivonnaiselle lisähohdetta antava on nimenomaan Kultarannan pumpulikakku.


Oma ja sesongin leivonnainen pumpulikakusta tuli, kun tein kakun irtopohjavuokaan niin, että lisäsin taikinan kahtena eränä ja laitoin väliin puoli litraa tuoreita vadelmia. Taikinassa voin määrä tuntui melko isolta, mutta en halunnut poiketa Kultarannan ohjeesta.


Tarjosin kakun kanssa vadelmakastiketta, joka kruunasi ihanuuden!
Vadelmainen pumpulikakku

3 kananmunaa
2 ¾ dl hienoa sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 ½ tl vaniljasokeria (tai lakritsinjuurijauhetta)
4 dl perunajauhoja
250 g voita
noin ½ l vadelmia
mantelilastuja
Vuokaan
voiteluun voita
jauhottamiseen mantelijauhetta
Pinnalle
noin ¼ l vadelmia
tomusokeria


Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle niin, että kiristät sen reunojen väliin. Voitele pohja ja vuoan reunat huolellisesti ja jauhota mantelijauheella kauttaaltaan.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Vatkaa munat ja sokeri hyvin kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja kääntele muna-sokerivaahtoon.
Sulata ja kiehauta voi ja lisää se tulikuumana taikinaan koko ajan sähkövatkaimella voimakkaasti vatkaten. Rasvan tulee sekoittua kunnolla taikinaan.

Kaada taikinasta noin puolet vuokaan. Ripottele vadelmat tasaisesti päälle. Lisää pinnalle loppu taikina. Ripottele päälle mantelilastuja.
Paista kakkua uunin alaosassa noin 50 minuuttia.

Avaa ja poista vuoan reunat ja siirrä kakku leivinpaperin avulla tarjoilualustalle. Leikkaa ylimääräinen paperi pois.

Lisää kakun päälle vadelmia ja tuprauta tomusokeria teesiivilän läpi. Voit tarjota lisänä vadelmakastiketta.


Vadelmakastike
4 dl vadelmia
tilkka vettä (noin ¼ dl)
2 rkl sokeria


Mittaa aineet kattilaan ja kuumenna sekoitellen kiehumispisteeseen.
Painele kastike siivilän läpi, jotta saat siitä aivan sileän. Siirrä lasinekkaan tai muuhun tarjoiluastiaan.

Teksti, kuvat ja ohjeet: Pirjo Toikkanen

1 kommentti:

  1. Kakku uunissa, odotukset korkealla, taikina ainakin oli herkullista!

    VastaaPoista