maanantai 7. marraskuuta 2016

Omena-puolukkahilloke ja maksalaatikko


Kotimaisia omenia on edelleen hyvin saatavissa. Parasta aikaa ollaan siirtymässä talviomeniin, esimerkiksi Loboon ja Amorosaan. Keitin muutamasta omenasta pakastepuolukoiden kanssa purkillisen ihanaa hilloketta niin, että käytin mausteena tuoretta rosmariinia. Tämä helppo ja herkullinen hilloke osoittautui nappivalinnaksi maksalaatikon kanssa.


Suomalaisille rakas maksalaatikko on talonpoikainen versiomme länsieurooppalaisista maksapateista ja terriineistä. Pohjanlahden molemmin puolin on tehty nauris-, porkkana-, maksa- ja kaalilaatikoita, myöhemmin makaroni- ja silakkalaatikoita. Ainoastaan joulupöydän hämäläinen eli imelletty perunalaatikko ja makea lanttulaatikko ovat vanhoja suomalaisruokia.


Jo ennen uunien aikakautta tehtiin puddinkeja eli vanukkaita. Ne kypsennettiin liinaan käärittyinä kattiloissa. Puddinkien ohella toisena esikuvana nykyisille laatikoillemme ovat todellakin toimineet länsieurooppalaiset pateet.
Puddingit ja pateet muotoutuivat vähitellen laatikoiksi, koska niitä alettiin kypsentää kulmikkaissa paistoastioissa. Lounaismurteissa laatikot ovat ruotsin låda-sanan mukaisesti looria.


Maksalaatikon valmistaminen kotona on hyvin helppoa, vaikka useimmat hankkivat maksalaatikkonsa kaupasta valmisruokana. Monesti päälle valellaan voisulaa ja lisäkkeenä syödään puolukkasurvosta. Voisula ja metsäisen makuinen hilloke täydensivät tällä kertaa kotoisen maksalaatikon aivan uuteen loistoon.


Omena-puolukkahilloke
2–3 kotimaista omenaa (200 g)
4 dl puolukoita
1 dl vettä
1 dl hillo-marmeladisokeria
1 rkl hienonnettua tuoretta rosmariinia
Pese omenat ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi.
Mittaa aineet kattilaan. Kuumenna sekoitellen. Keitä 10–15 minuuttia.
Siirrä hilloke puhtaaseen lasitölkkiin ja jäähdytä.


Maksalaatikko
(8 annosta)
2 dl esikypsytettyjä, kokonaisia ohrasuurimoita
1 l vettä ja 1 ½ tl suolaa
5 dl täysmaitoa
1 muna

1 sipuli
1 rkl voita
350 g jauhettua (naudan)maksaa
1 tl kuivattua meiramia (tai 1 rkl tuoretta)
1 ½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
1 dl rusinoita
½ dl siirappia
Vuokien voiteluun: voita
Valeluun: ½ dl vettä + ½ dl siirappia
Keitä esikypsytettyjä, kokonaisia ohrasuurimoita (esim. Myllyn Paras-tuotemerkki) suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan, em. esikypsytettyjä ohrasuurimoita käytettäessä vähintään 35 min. Valuta kypsät suurimot. Jos käytät jonkin muun valmistajan ohrasuurimoita, kypsennä ja tarvittaessa ensin liota suurimot pakkauksen ohjeen mukaan.
Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna paistinpannu, lisää voinokare ja sipuli ja anna sipulisilpun kuullottua läpikuultavaksi.
Vatkaa kananmuna maitoon. Lisää kypsät, valutetut ohrasuurimot ja muut aineet. Sekoita hyvin. Seosta tulee noin 1,8 litraa. Voitele kaksi uunivuokaa tai yksi isompi ja neljä annosvuokaa. Jaa maksaseos vuokiin.
Kypsennä maksalaatikkoa 150-asteisessa uunissa 2 tuntia. Pienissä annosvuoissa maksalaatikko kypsyy noin 1,5 tunnissa. Kuumenna vesi-siirappiseos. Valele se laatikoiden pintaan kypsentämisen puolivälissä. Viimeisen 15 minuuttia paistolämpötila voi olla 175 astetta, jos haluat pintaan lisäväriä.
Tarjoa maksalaatikon kanssa voisulaa ja sokeroituja puolukoita tai puolukkasurvosta. Myös rosmariinilla maustettu omena-puolukkahilloke sopii maksalaatikon lisäkkeeksi todella hyvin.
 
Käy äänestämässä!
Suomalaisilta kysyttiin tänä syksynä, mikä heidän mielestään olisi Suomen kansallisruoka. Kyselyn tuloksena 12 eniten ääniä saaneen ehdokkaan joukossa on nyt myös maksalaatikko. Kyse on siitä, että 100-vuotiaalle Suomelle nimetään ensi vuonna kansallisruoka, jonka valintaan jokainen suomalainen voi osallistua. Oma suosikkini Suomen kansallisruoaksi on kalakeitto, mutta kalakeittoon ja perusteluihin palaan myöhemmin.
Kansallisruokaäänestys jatkuu 5.12.2016 saakka. Anna oma äänesi alla näkyvän linkin kautta, ellet jo ole äänestänyt.
https://promo.meltwater.fi/kansallisruoka

Teksti, kuvat ja ruokaohjeet: Pirjo Toikkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti