keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Välipalamunakkaat keväisin kasviksin


Tänä keväänä ilmestyi perusteellinen ja houkuttava tieto- ja keittokirja kananmunasta. Muna – herkulliset ohjeet kananmunasta -kirjan tekijä on kokenut ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki, kuvaaja Pia Inberg ja kustantaja Readme. Ruokaohjeita kaunis teos tarjoaa liki sata ja paljon kiinnostavaa tietoa suomalaisesta kananmunasta.
Kananmunan yhdistäminen kasviksiin kiinnosti. Niinpä kokkailin luomumunista ja kevään kasviksista helpot pikkumunakkaat kirjan ohjeella ja herkullisiahan niistä tuli!
Sanna kertoo kirjan alussa näin: ”Suomalainen ruokakulttuuri on muutoksessa. Yhä useampi suomalainen suosii kotimaisten tuotteiden käyttöä ja ajattelee ostopäätöstä tehdessään ympäristöystävällisyyttä, paikallisuutta ja sosiaalista vastuullisuutta. Lähiruoka, raaka-aineiden alkuperä ja laatu kiinnostavat kuluttajaa yhä enemmän.” Lyhyen matkan tehnyt ruoka on ekologisesti kestävä valinta.

Oma, ensi syksynä ilmestyvä Rouva Kasviksen parhaat -kirjani on aivan samoilla linjoilla. Se tulee kuulumaan Otavan Satokausi-perheeseen ja esittelee sata kasvista, joita kaikkia voi viljellä Suomessa. Se antaa näistä sata luotettavaa, kasvispainotteista ruokaohjetta. Kananmunaakin kasvikset täydentävät loistavasti!


Muna-kirja herättää eloon vanhat unohdetut ohjeet ja antaa uusia ideoita. Nyt tekemäni pikkumunakkaat Sanna on nimennyt Laiskan kokin välipalamunakkaiksi. Kannattaa hankkia kirja ja katsoa sivulta 112 paljon vaihtoehtoja täytevalinnoiksi.
Itse käytin täytteinä suosikkiani broccoliinia, jota saa myöhemmin kesällä kotimaisena. Lisäsin myös vihreää parsaa, jota sitäkin saa kohta myös kotimaisena. Savulohta ja väriksi paprikaa pilkoin osaan, ja kaikkiin munakkaisiin leikkasin tietysti mukaan tuoreyrttejä: karhunlaukkaa ja pikkulehtistä ns. pallobasilikaa. Villivihannekset sopivat täydellisesti myös: esim. vuohenputken versot, ketunleipä, kiehautetut nokkosenversot.


Sienet ovat armoitettuja munaruokien täydentäjiä. Käytin viimesyksyisiä kuivattuja herkkutattisiivuja, jotka saivat liota muun valmistelun ajan, ja kyllä maistuivat munakkaissa hyviltä. Kaupan siitake- ja herkkusienet ovat nappivalinta nekin.




Välipalamunakkaat
(12 pikkumunakasta)
6 luomukananmunaa
2 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
Täyte
broccoliinia
vihreää parsaa
sieniä, esim. kuivattuja herkkutattiviipaleita
paprikaa
savukalaa, esim. lohta
pikkuisia basilikan lehtiä
karhunlaukkaa tai villivihanneksia
juustoraastetta
Voiteluun
nokare voita
Varaa mieleisiäsi täytteitä: esim. pieniä määriä ainesluettelon kasviksia, savukalaa, yrttejä, juustoraastetta. Laita herkkutattisiivut likoamaan kylmään veteen.
Voitele muffinipellin kolot huolellisesti voilla. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Riko munat kulhoon ja vatkaa niistä rakenne rikki. Lorauta joukkoon kerma, sekoita ja mausta suolalla.
Pilko kasvikset ja savukala ja jaa pellin koloihin. Voit tehdä osan munakkaista kasvistäytteisinä, osaan kalaa valintasi ja syöjien mieltymysten mukaan. Voit lisätä juustoraastettakin.
Annostele munakasmassa koloihin ja voit ripauttaa päälle kevyesti juustoraastetta.
Paista pikkumunakkaita 10 minuuttia, jos haluat, että ne jäävät kosteiksi. Paistoaikaa voi halutessaan jatkaa muutamalla minuutilla.

Aromikas karhunlaukka


Karhunlaukka on toukokuussa lyhyen aikaa kauden kasvis, jota käytetään tuoreyrtin tavoin. Se alkaa pikkuhiljaa tulla tunnetuksi myös Suomessa. Naapurimaissa Ruotsissa ja Virossa sen saatavuus on ollut jo kautta aikain hyvä, mutta tänä keväänä karhunlaukkaa on näkynyt jo suomalaisissakin kaupoissa. Maussa tunnistaa yhtä aikaa ruohosipulia ja hienostuneesti valkosipulia. Kannattaa kokeilla, jos kohdalle osuu. Karhunlaukka maustaa salaatit ja viimeistelee kuumat ruoat. Kukat kannattaa käyttää hyväksi. Isoihin lehtiin pystyy kääräisemään täytettä. Itse olen tehnyt karhunlaukasta myös pestoa. 
Rouva Kasvis toivottaa keväisiä kasvismakuja kaikille!
Teksti ja kuvat: Pirjo Toikkanen



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti