maanantai 1. tammikuuta 2018

Talven paras purkkisalaatti

Juureksista ehkä vähimmälle huomiolle on jäänyt lanttu. Se ei herätä samoja intohimoja kokkaajissa kuin punajuuri, palsternakka, maa-artisokka tai muu mukula ja juures. Lanttulaatikko jakaa mielipiteet, eikä lantturaastekaan hurraahuutoja nostata. Voisiko lantulle ja lantusta tehdä jotain? Lantun




makuun pääsee parhaiten, kun hankkii juureksen kokonaisena. Paloittelua varten valitaan tukeva ja terävä veitsi ja alle leikkuulauta. Lohkottuna lantun kuoriminen sujuu, ja kuorta kannattaa useimmiten poistaa kunnolla. Tarkista, onko kuoren tuntumassa kitkeryyttä, ja poista kuorikerrosta sen mukaan. Lantulle tyypillinen maku tulee sinappiöljystä, ja siinä tunnistaa kaalin ja nauriin aromeja.
Raastoin lanttulohkot myllyraastimella yhdessä porkkanoiden kanssa. Muistin kauan sitten kehittämäni ohjeen, jolle annoin aikoinaan nimen 24h -salaatti. Lisäsin silloin juuresten kumppaneiksi lehtiselleriä, vihreää chiliä ja kastikkeen. Salaatin nimesin sen perusteella, että annoin ainesten marinoitua vuorokauden ajan. Kehitin ohjetta nyt hieman uudelleen muun muassa lisäämällä mukaan inkivääriä ja rosmariinia, jotka sopivat lantun makupareiksi hyvin.

Raastemaisen salaatin pakkasin marinadeineen lasitölkkiin, kiersin kannen päälle ja siirsin jääkaappiin. Maustuttuaan salaattia voi käyttää vähin erin ainakin viikon ajan, ja sitä kannattaa täydentää tilanteen mukaan. Olen lisännyt salaattiannokseeni useimmiten jonkin sitrushedelmän, mieluiten veriappelsiinin, mutta pähkinätkin salaattiin sopivat. Sitruunalla maustetut, kypsät linssit tai kikherneet tekevät salaatista ruokaisan. Maistuu todella hyvältä ja on kätevää!
Lue lisää kiinnostavaa asiaa lantusta ja sen monista upeista käyttötavoista kohdasta kasviskoulu osoitteesta: http://www.rouvakasvis.fi/
Lanttu kuuluu osana myös talviruokaan nimeltä Alsacen lanttu-possupata, jonka valkoviinillä aateloidun, makuhermoja kutkuttavan ohjeen löydät kirjastani Rouva Kasviksen parhaat, Otava 2017. Pataruoasta alla kuva, kuvaaja Laura Riihelä. Tiedän, että tästä on tullut monen perheen suosikkiruoka, jota tehdään yhä uudelleen. Ohjeen olen sijoittanut kirjan tammi-helmikuun osioon sivulle 89.
Mutta takaisin raastemaiseen lanttusalaattiin. Kutsun sitä purkkisalaatiksi, koska tätä salaattia voi todellakin säilyttää marinadeineen jääkaapissa lasitölkissä. Se on enemmän kuin lantturaaste. Makumaailma on aasialaistyylinen, ja maussa on sopivasti potkua.
Talven paras purkkisalaatti
noin 1 kg:n lanttu
2 porkkanaa
1 vihreä chili
1 rkl raastettua inkivääriä
2–3 lehtisellerin vartta
1 makea sipuli tai pätkä purjoa
1 dl hienonnettua persiljaa
1 rkl hienonnettua rosmariinia
Marinadi
3/4 - 1 dl sokeria
1 dl omena- tai valkoviinietikkaa
1 tl sinappijauhetta
1/4 tl mustapippuria myllystä
1 tl suolaa
Lohko ja kuori lanttu. Kuori porkkanat ja sipuli tai varaa pala purjoa. Paloittele huuhdottu, halkaistu chili, poista samalla kanta ja siemenet. Viipaloi lehtisellerin varret ja halkaistu sipuli.

Raasta lanttu ja porkkanat melko hienoksi raasteeksi. Hienonna persilja ja rosmariini. Siirrä ainekset, myös raastettu inkivääri, melko isoon kulhoon ja sekoita kahdella lusikalla nostellen. Voit myös tehdä niin, että sekoitat inkivääriraasteen marinadiin.

Yhdistä marinadin ainekset pieneen lasitölkkiin ja ravista, jotta sokeri liukenee. Valele marinadi salaattiaineksille ja sekoita nostellen.
Siirrä salaatti isoon, 3 litran lasitölkkiin, sulje ja laita jääkaappiin.
Ruokaohje: Pirjo Toikkanen
Vinkit:
Marinadin sokerista on kysytty. Kokeilin tehdä ohjeen mukaisen 3 litran annoksen raastesalaattia niin, että käytin marinadiin 3/4 dl hunajaa (sokerin sijaan). Maistelun perusteella onnistui. Ohjeessa sokerilla on kaksi tehtävää. Lanttu on talvikautena jo menettänyt makeuttaan; se saattaa olla puisevaa ja kovaa, jopa kitkerää. Sen takia olen lisännyt makeutta. Joku toinen puolestaan syö ilman sokeria. Toinen syy on säilyvyys. Ainakin 1-2 hengen taloudessa on iso etu, kun käytön voi jakaa viikon, jopa kahden viikon ajalle. Sokeri, viinietikka ja suola säilyttävät. Kolmen litran raasteannokseen tulee 1 dl:n sokerilisäyksellä sokeria 0,6 tl / 1 dl raastetta. Mutta todellakin, sokerin määrää voi halutessaan, maun ja tilanteen mukaan vähentää. Lantun laatu ja maku ovat tämän salaatin kohdalla se ratkaiseva tekijä. Lantun maku on hyvä tarkistaa ennen kuin alkaa raastaa.
Käännä tiiviisti suljettu purkki ylösalaisin aina ennen kuin olet ottamassa uutta annosta, jolloin marinadi levittyy salaattiin tasaisesti. Purkkisalaatti on tekeytynyt parhaimmilleen seuraavaan päivään mennessä, mutta hyvää jo hetimmiten. Ota käyttöön vähin erin. Säilyvyys on jääkaapissa vähintään viikko, ja pidempäänkin.  

Täydennä salaattia eri tavoin käyttötilanteessa. Esimerkiksi pähkinät ja kuivatut marjat sopivat. Appelsiinit, varsinkin veriappelsiini, sekä pienet sitrukset ovat loistovalinta. Samoin mango täydentää salaatin hienosti.
Lisää ruokaisuutta salaattiin saat, kun lisäät siihen kypsennettyjä linssejä tai kikherneitä. Huuhdo ne ensin ja raikasta maku pusertamalla joukkoon sitruunan mehua. 

Muuntele salaattia tilanteen mukaan. Esimerkiksi rosmariinin ja persiljan voi jättää pois ja lisätä niiden sijaan salaattiin tarjoiluvaiheessa korianteria ja/tai thaibasilikaa. 

Siirrä salaattia evääksi sopiva kerta-annos sopivaan purkkiin ja ota töihin mukaan.

Huom.
Myös Suomen Luonto -sivusto kertoo lantusta:
https://suomenluonto.fi/lanttua-laatikossa/
Ruokaohje, kuvat ja teksti: Pirjo Toikkanen



7 kommenttia:

  1. Tää kuulostaa ihan huippuhyvältä.. Mietin vaan että kävisikö lantun tilalla joku muu, jos lanttu ei sovi?

    VastaaPoista
  2. Kiitokset, tämä on kyllä huippuhyvää! Ihan hyvin voit vaihtaa lantun tilalle vaikkapa kyssäkaalia, jos sellaista löytyy kaupasta, tai retikka sopisi oikein hyvin myös. Toki koko juuresmäärä voi olla pelkkää porkkanaakin. Varmasti myös tavallinen valkokaali sopii hyvin tai kiinankaali. Mukava saada tietää, että ohje kiinnostaa!

    VastaaPoista
  3. Kiitos vinkistä. Ehdottomasti kokeilen tätä :)

    VastaaPoista
  4. Oi nami! Ei voi olla huono. Heti kokeiluun. :-) Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset, Anna! On todella hyvää, ja kestää, oikeastaan vaan paranee, säilytettäessä. Tänään maistoimme yhdeksän päivää sitten valmistamaani purkkisalaattia (eli juuri tuota kuvissa näkyvää, koska sitä oli vielä vähän jäljellä) ja herkullista oli. Olen tehnyt jo tuon jälkeenkin toisen erän.

      Poista
  5. Tehty ja maistettu. Ihan älyttömän hyvää. Marinadiin laitoin 0.5 dl omenaviinietikkaa ja 0.5 dl valkoista balsamicoa. Tästä tulee meidän uusi suosikki. Kiitos hyvästä reseptistä ja ideasta. On helppo ottaa jääkaapista raastetta eikä tarvitse joka päivä tehdä uutta.

    VastaaPoista
  6. Kiitos - ihanaa, että maistui! Hyvin voi muunnella esim. viinietikan suhteen. Juuri tuo se idea ja tavoite tälle tosiaan itsellänikin on ollut, että helpottaa tekemistä, kun saa kertaheitolla moneksi päiväksi.

    VastaaPoista