keskiviikko 25. heinäkuuta 2018

Gazpacho, espanjalainen tomaattikeitto


Helteellä gazpachon eli espanjalaisen kylmän kasviskeiton ohittanutta ruokaa ei juuri olekaan. Kun sen valmistamiseen ryhtyy, kannattaa kerralla tehdä vähän enemmän kuin kerta-annos, koska suosio on taattu. Osan keitosta voi siirtää jääkaappiin kannelliseen lasitölkkiin, ja käyttää sellaisenaan tai vaikka myöhemmin aterian kastikkeena. Keitto nautitaan hyvin jäähdytettynä. Sitä voi viilentää vielä pöydässä jääkuutioiden avulla.


Valitse kaupasta kaikkein kypsimpiä ja punaisimpia tomaatteja, jotta saat kauniin värin keittoon. Tosin kurkku ja leipäpalat joka tapauksessa hieman haalistavat väriä ja saattavat tehdä siitä rusehtavaa. Tätä ei kannata säikähtää, vaan varaa pinnalle lisättäväksi kurkku- ja tomaattikuutioita ja tuoretta basilikaa, jolloin annokset näyttävät houkuttelevilta.


Itse käytin keiton hienontamiseen tehosekoitinta niin, että soseutin aineksia kahdessa erässä. Täysin sileäksi keittoa ei kannata "ajaa". Sattumia ja pientä purutuntumaa saa jäädä. Monitoimikone on hyvä apuväline, jos sellainen on käytettävissä. Pienissä erissä keiton hienontaminen onnistuu myös sauvasekoittimella.


Keiton kanssa sopii patonki ja juomaksi vesi, jäätee tai roseeviini, myös kuohuvana.

Gazpacho, espanjalainen tomaattikeitto (8 annosta)
10 ylikypsää tomaattia (tai noin 20 kpl pieniä kirsikkatomaatteja)
4 viipaletta kuivahtanutta vaaleaa leipää
1 kasvihuonekurkku tai 4 avomaan kurkkua
2 sipulia
2 punaista paprikaa
1 chili
2–3 valkosipulinkynttä
2 dl tomaattimehua
1 tlk (500 g) paseerattua tomaattisäilykettä
2–3 rkl valkoviinietikkaa
4 rkl laadukasta oliiviöljyä
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa tai ripaus sokeria
¼ - ½ tl mustapippuria myllystä
Lisäksi
½ kasvihuonekurkku tai 2 avomaan kurkkua
muutamia kirsikkatomaatteja
tuoretta basilikaa

Huuhtele tomaatit. Jos katsot tarpeelliseksi kuoria tomaatit, tee niihin ristiviillot, kasta kiehuvaan veteen ja vedä kuoret pois. Mielestäni tämä työvaihe on turha, koska kuoret voi aivan hyvin syödä. Nehän jauhautuvat keittoon mukaan, ja niistä saa kuitua. Voit poistaa isoista tomaateista mahdolliset kovat kannat ja leipäviipaleista kovat reunat. Paloittele leipäpalat.

Paloittele kurkku, sipulit, paprikat ja chili. Kokoa kaikki ainekset isoon (teräs)kulhoon ja sekoita.

Siirrä seos kahtena eränä tehosekoittimeen ja jauha karkeaksi seokseksi. Tarkista maku. Peitä keitto isossa kulhossa jääkaappiin viilentymään täysin kylmäksi.

Leikkaa kurkkua ja tomaatteja pieniksi kuutioiksi ja hienonna basilikanlehtiä. Näitä kukin voi lisätä keittoannoksen päälle pöydässä. Varaa pikkukulhoon myös jääkuutioita, joilla keiton saa kylmäksi.
Vinkki: Keitto onnistuu hyvin myös ilman tomaattimehua. Lisää sen tilalle 500 g paseerattua tomaattisäilykettä.


Gazpacho alkuun, caprin salaatti osana pääruokaa

Tarjosin gazpachoa alkuruokana ja pääruoaksi grillasimme kananpojankoipia. Niiden seuraksi valmistin Caprin salaatin, jota pidän yhtenä parhaimmista kesäsalaateista. Viipaloin erilaisia kypsiä tomaatteja laakean astian pohjalle. Lisäsin suikaloituja basilikanlehtiä, pirskotin päälle laadukasta oliiviöljyä ja jauhoin hieman mustapippuria ja suolaa myllystä. Lopuksi lisäsin päälle aitoa, puhvelinmaidosta valmistettua mozzarellaa. Täydellinen hellepäivän herkku tämäkin!


Teksti, ohjeet ja kuvat: Pirjo Toikkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti