lauantai 2. helmikuuta 2019

Vihreä voimasalaatti


Usein matkoilla saa hyviä ideoita ruokakokeiluihin. Tasan viikko sitten söin Las Palmasissa supersalaatiksi nimettyä vihreää salaattia, joka näytti hyvältä, maistui hyvältä, jätti miellyttävän olon ja piti pitkään kylläisenä. Tänään tein salaatista oman versioni.

Salaatin idea on yhdistää erilaisia vihreitä aineksia. Mukaan sopii muun muassa paljon parsakaalia, pinaatinlehtiä ja herneitä, mutta myös täysjyväistä bulguria ja fetajuustoa sekä herkullista kastiketta.


Vihreää voimasalaattiani on helppo muunnella. Olin jo varannut vihreää paprikaakin, mutta jätin sen pois, koska määrällisesti salaattia oli riittävästi. Seuraavalla kerralla lisään mukaan lehtiselleriä ja purjoa. Tähän salaattiin sopivat loistavasti myös kuivatut taatelit, aprikoosit tai karpalot.


Juomaksi valitsin etelänmatkalla kombuchaa, joka näyttää Suomessakin yleistyvän hyvää vauhtia. Se sopii monen muunkin ruoan juomaksi tai janojuomaksi. Kombucha on perinteinen, vihreästä teestä hapattamalla valmistettu, vatsaa hellivä juoma, joka sisältää maitohappobakteereita. 


Vihreä voimasalaatti
(6–8 annosta)
400 g parsakaalia
2 dl bulguria (raakana)
200 g (pakaste)herneitä
1 rasia (100 g) babypinaatinlehtiä
1 (kasvihuone)kurkku
1–2 dl siemensekoitusta
125 g fetajuustoa
(vihreää paprikaa/lehtiselleriä/purjoa)
tuoretta minttua ja persiljaa

kuivattuja taateleita/aprikooseja/karpaloita
Kastike
½ dl oliivi- tai rypsiöljyä
1 ½ dl puristettua appelsiininmehua
¼ tl suolaa
tilkka hunajaa
mustapippuria myllystä
½ dl hienonnettua minttua

Valmista ensin kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.

Huuhtele ja valuta parsakaali. Leikkaa varret erilleen, jaa pituussuunnassa neljään osaan ja viipaloi. Siirrä kypsymään höyrykattilaan. Irrottele parsakaalin nuput ja lisää ne varsiosien päälle kypsymään pariksi minuutiksi. Huuhtele parsakaali välittömästi jääkylmällä vedellä niin, että se jäähtyy ja valuta.

Kypsennä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan. Kiehauta vesi, siirrä pois liedeltä, lisää öljyä ja suolaa ja anna bulgurin kypsyä kannen alla 10 minuuttia. Sekoita bulgur kahdella haarukalla nostellen irtonaiseksi. Mausta kypsä bulgur mielesi mukaan: esim. sitruunanmehulla, chilijauheella, kurkumalla, paprikajauheella.

Huuhtele baby- eli salaattipinaatinlehdet huolellisesti lävikössä. Valuta ja kuivaa joko salaattilingossa tai kahden puhtaan keittiöpyyhkeen välissä.

Sulata pakasteherneet kuumassa vedessä lävikössä. Paloittele kurkku. Paahda siemensekoitus kuivassa, kuumassa pannussa. Mukana voi olla myös pähkinöitä. Hienonna persiljaa reilu määrä bulgurin joukkoon.

Siirrä salaatin ainekset laakealle tarjoiluvadille. Juomaksi sopii tuorepuristettu appelsiininmehu tai vaikkapa kombucha.


Teksti, kuvat ja ruokaohje: Pirjo Toikkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti