maanantai 2. maaliskuuta 2020

Pirjon linssi-melanzane ja vihersalaatti


Melanzane on italialainen klassikkoruoka. Sitä on kutsuttu jopa yhdeksi maailman parhaista kasvisruuista. Omassa versiossani melanzanea täydentävät punaiset linssit, ja juustojen määrää olen hieman vähentänyt. Hyvää melazaneni on jo sellaisenaankin, mutta täydellistä pienten, paistettujen kalafileiden ja vihersalaatin kanssa.



Tyylikäs kaunotar

Munakoison ulkonäkö, muoto ja pinnan tuntu käsissä ovat mielestäni ainutlaatuisen upeat. Nimensä munakoiso on saanut siitä, että jotkut lajikkeista ovat valkoisia ja munanmuotoisia, mutta hienostuneen tummanvioletti lajike on tavallisin. Nykyään munakoisoa saa kesäkuusta syyskuulle saakka kotimaisena, muulloin tuontituotteena.



Neutraali, kutitteleva maku

Munakoison vaalea hedelmäliha maistuu melko neutraalilta ja miedolta, mutta maun voi tuntea kihelmöivänä kielellä. Rakenne on sienimäinen, joten se imee itseensä rasvaa, myös mausteita ja makuja. Munakoiso pääsee oikeuksiinsa kypsennettynä. Jääkaapissa munakoiso paleltuu. Viileäkaapin 8–12 asteen lämpötila on munakoisolle sopivin.



Itketys ja paahtaminen

Kun munakoisoviipaleille ripottelee suolaa, malto tirauttaa pintaansa nestettä. Neste ja suola huuhdotaan pois ja pinnat kuivataan. Kitkeryyden poistamiseksi tätä ei tarvitse tehdä, mutta toimenpide hieman kiinteyttää munakoisojen rakennetta ja näin hillitsee öljylle persoa munakoisoa imemästä kohtuuttomasti rasvaa silloin, kun viipaleet paistetaan öljyssä.

Vuokaruokaan tapanani on lisäksi paahtaa munakoisoviipaleet uunissa. Pidän jo uunista tulevasta tuoksusta munakoisoja paahdettaessa, mutta ennen kaikkea munakoiso saa uunissa tai grillissä lisää makua ja ryhdikkyyttä. 


Melanzanen tomaattikastikkeessa kypsennän punaisia linssejä. Ne lisäävät ruokaisuutta.

Linssi-melanzane on herkullista ihan sellaisenaan tai lämpimänä lisäkkeenä.


Vuokaruoka menossa uuniin...


...ja juuri uunista otettuna.


Pirjon linssi-melanzane

noin 1 kg (3 kpl) munakoisoja
suolaa myllystä
2 rkl oliiviöljyä (1 + 1 rkl)
250 g (2 palloa) mozzarellaa
150 g (1 pss) mozzarellaraastetta
1 dl tuoretta, hienonnettua basilikaa
Kastike
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 tlk (á 400 g, yht. 800 g)) tomaattimurskaa
3 dl kasvislientä
2 dl punaisia linssejä
½ tl mustapippuria
1 tl suolaa
½ tl sokeria
½ dl tuoretta, hienonnettua basilikaa
2 rkl tuoretta, hienonnettua oreganoa


Huuhtele munakoisot ja leikkaa ne noin sentin viipaleiksi. Levitä viipaleet voipaperin päälle ja jauha päälle suolaa myllystä. ”Itketä” munakoisoja 20–30 minuuttia, jolloin niistä poistuu nestettä. Huuhtaise viipaleet ja kuivaa talouspaperilla painellen.

Lado kuivatut munakoisoviipaleet leivinpaperin päälle pellille vieri viereen. Sivele pinnat kevyesti öljyllä. Paahda 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Kuori ja hienonna sipulit tomaattikastiketta varten. Kuumenna paistinpannussa öljyä ja kuullota siinä sipulit. Lisää tomaattimurskat.

Mausta kastike ja anna sen poreilla hiljalleen 10 minuuttia. Lisää pannuun kasvisliemi ja huuhdotut linssit. Jatka kypsentämistä toiset 10 minuuttia.

Voitele laakea uunivuoka, esimerkiksi lasagnevuoka kevyesti öljyllä tai voilla. Levitä pohjanpeitoksi tomaatti-linssikastiketta. Lado päälle kerros munakoisoa. Viipaloi mozzarellapalloset ja lisää niistä toinen vuokaan. Ripottele päälle puolet mozzarellaraasteesta sekä basilika.

Toista sama eli lisää munakoisoa, kastiketta ja molempia juustoja.

Paista 200-asteisessa uunissa noin puolen tunnin ajan, kunnes pinta kauniisti ruskistuu. Tarjoa linssi-melanzane vihersalaatin ja vaalean leivän kanssa. Lisäksi voit paistaa esim. ahvenfileitä.

Näin teet lehtikaalista herkullisen salaatin!
Kotimaista (Aurinkotarhat) lehtikaalia saa jopa kevättalvella, kasvihuoneessa kasvatettuna, kesällä avomaalta. Hyvä maku ja suutuntuma.


Vihersalaatti

8–10 lehteä lehtikaalia
2 (veri)appelsiinia
Kastike
1 (veri)appelsiinin mehu
2–3 rkl sitruunan mehua
1 tl (makeaa) sinappia
2–3 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
½ tl suolaa
1 tl hunajaa
¼ tl mustapippuria


Yhdistä kastikkeen ainekset esim. pienessä lasitölkissä ravistaen.

Huuhtele lehtikaalin lehdet ja revi suupaloiksi samalla lehtiruoti poistaen. Kuivaa salaattilingossa tai kahden puhtaan keittiöpyyhkeen välissä ravistaen.

Kaada puolet kastikkeesta kulhoon, lisää lehtikaalin lehtipalaset, laita puhtaat kädet rohkeasti kulhoon ja hierrä kaksin käsin lehtikaalin lehtiin kastiketta. Lehtipalaset saavat makua ja samalla ne pehmenevät.

Kuori ja paloittele kaksi (veri)appelsiinia ja lisää palaset lehtikaalin joukkoon. Tarjoa loppu salaatinkastike erikseen pöydässä.
Vihersalaatti sopii alkuruuaksi valkosipuli-yrttipatongin saattelemana. Leipää voi kastaa myös salaatinkastikkeeseen. Voit täydentää salaattia juustolla, esim. paistettu halloumi tai leipäjuusto sopivat.

Teksti, kuvat ja ruokaohjeet: Pirjo Toikkanen



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti