Rouva Kasviksen parhaat -tieto- ja keittokirjani ilmestyi Otavan kustantamana syyskuussa 2017. Se sisältää yli sata kasvispainotteista ruokaohjetta ja esittelee yli sata kasvista käytön kannalta, joten se on paljon enemmän kuin vain kokoelma hyviksi havaittuja ruokaohjeita.
Teos etenee satokausien mukaan kahden kuukauden jaksoissa ja toimii hyvin parina Satokausikalenterille. Toki moni kasvis on kauden kasvis pidempäänkin kuin vain ajanjaksona, josta se kirjasta löytyy - tämä on kirjan alkupuheissa kerrottu. Esimerkiksi valkokaalilajikkeita on omansa jokaiseen vuodenaikaan, ja tämä on otettu huomioon.
Kasvisesittelyissä ovat kirjassa mukana niin avomaan kasvikset ja perunat kuin kasvihuoneidenkin vihannekset ja yrtit, samoin marjat, hedelmät ja sienet, koska kaikki nämä ruokaohjeissakin edustavat kasvisraaka-aineita. Kasvisten esittelytekstit on tarkistanut puutarha-asiantuntija Outi Tynys.
Tuotetietous on avain osata käyttää kasviksia ja innostua niistä. Kasvisesittelyjensä ansiosta Rouva Kasviksen parhaat -kirja erottuu ja antaa paljon enemmän kuin vain irrallisia ruokaohjeita. Kasvistietoiskuista lukija saa käyttöönsä tärkeitä työvälineitä esimerkiksi kasvisten makuparien ja parhaiden kypsentämistapojen valintaan. Teos palvelee innostavana tietokirjana.
Jokainen ruokaohjeaukeama tarjoaa tarkan, moneen kertaan testatun reseptin ja tuotetietouden lisäksi kuvia kasviksista, lisävinkkejä, ruokavaliokoodit ja valmistukseen tarvittavan aika-arvion. Jokaisesta ruoasta on kirjassa sivun kokoinen kuva.
”Rouva Kasviksen parhaat” sisältää sekä
nykyaikaan
päivitettyjä klassisia reseptejä että uusia, trendikkäitä
ohjeita. Kirjan ruokakattaukseen olen poiminut niin viimeisimmät
oivallukseni kasvisten käytöstä kuin pitkältä työuraltani myös ne kaikkein parhaat, moneen kertaan testaamani ja suurimman suosion
saavuttaneet
ohjeeni.
Tarkasti
hiottuja ja eniten suosiota saaneita luotto-ohjeita ovat muun muassa borssi,
tomaattikeitto, perunasalaatti ja tsatsiki – niminä tuttuja, mutta lajissaan
parhaita, joten ne halusin kirjaani mukaan ehdottomasti.
Maku on ollut tärkein kriteeri ruokia kehittäessäni, mutta en ole halunnut unohtaa myöskään ravitsemuksellista ja ympäristön näkökulmaa. Taloudellisuus sisältyy satokausiajatteluun, koska kauden kasvis on hinta-laatusuhteeltaan paras. Erikoisuudentavoittelu ei ole ollut kriteeri yhdenkään ruokaohjeen kehittämisessä.
Kasvisten monipuoliseen käyttöön innostan kasvisten värijaottelun pohjalta. Kasvisten jaon viiteen väriryhmään olen kirjassani kertonut ja värit näkyvät myös visualisoinnissa. Väriajattelu takaa, että kasviksista saa terveyden kannalta parhaan mahdollisen hyödyn.
Kirjan ulkoasua on kehuttu poikkeuksellisen kauniiksi. Kuvaaja on Suomen eturivin ruokakuvaaja Laura Riihelä. Taiton ja hurmaavat akvarellityöt on tehnyt graafikko Timo Hämäläinen. Kirjan toimivuutta ja selkeyttä on kiitelty. Arvioissa on todettu muun muassa, että "kirjan tunnelma kutsuu viihtymään, ja kirjan jokainen sivu antaa enemmän kuin edes osaa odottaa" (Eeva-lehti).
Enemmistö kirjan herkullisista resepteistä on lakto-ovo-kasvisohjeita, osa vegaanisia. Joissain ohjeissa on käytetty kalaa tai lihaa, joissain kasviproteiinivalmisteita. Usein ruoan aineksille annetaan vaihtoehtoja, jolloin voi helposti itse päättää, tekeekö kasvisruoan vai lihaa sisältävän ruoan.
"Rouva Kasviksen parhaat" sopii erityisen hyvin kaikille, jotka haluavat monipuolistaa ja lisätä kasvisten käyttöä sekä kasvavalle ryhmälle fleksaajia, jotka syövät kasvispainotteisesti, välillä kasvis-, välillä kala- ja liha-aterioita. Fleksaus on ruoka-ajattelun valtavirtaa yhä enenevässä määrin. Kasvispainotteisessa, herkullisessa ruoassa yhdistyvät ekologisuus, taloudellisuus, terveellisyys ja hyvä maku.
Tämä kirja kestää aikaa. "Vaikka ruokakirjoja ilmestyy nykyisin enemmän kuin koskaan, helmet erottuvat silti joukosta. Pirjo Toikkasen Rouva Kasviksen parhaat on ehdottomasti sellainen. Tämä on kirja, jota seuraava trendiruoka-aalto ei pyyhkäise pois käytöstä. Se on keittiön klassikko, josta löytyy vinkkejä ja suussasulavaa syötävää, kun tekee mieli raikasta, kasvispainotteista sesongin ruokaa." (Anna-lehti)
Saatavuus: Rouva Kasviksen parhaat -kirjaa voi tilata kaikista nettikirjakaupoista, esim. Adlibriksestä ja Prisman nettikaupasta. Teosta myyvät kaikki kirjakaupat, mm. Suomalainen Kirjakauppa ja Akateeminen kirjakauppa.
Hyviä uutisia! Suomen kirjataiteen komitean arvovaltainen raati on nimennyt Rouva Kasviksen parhaat -tietokirjan yhdeksi Vuoden 2017 kauneimmista kirjoista tietokirjojen sarjassa.
Perusteluissa todetaan: "Ulkoasultaan runsas keittokirja ei tingi käytettävyydestä. Rennon muhevasti kuvitetut sivut on taitettu houkuttelevasti. Miellyttävä päällystämätön paperi toistaa herkullisten kuvien värit hienosti."
http://www.kauneimmatkirjat.fi/tietokirjat/
Kirjaterveisin: Pirjo Toikkanen, Rouva Kasvis
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti