Kotiruokasuosikkeihini kuuluvat keitot. Herkullisia ovat sekä modernit aasialaiskeitot että tutut, perinteiset suomalaiset ja pohjoismaalaiset keitot. Venäläiset, ranskalaiset ja italialaiset klassikkokeitot maistuvat vaikka juhlaruokina. Arjen kotiruuaksi teen mielelläni sosekeittoja.
Kasvikset voi kypsentää itse tai ostaa valmiita kasvissosepötköjä, joista ruoka valmistuu käden käänteessä. Pakkauksissa on kerrottu, mitä lisäämällä ja miten keitto valmistuu. Valikoimissa on ainakin punajuuri-peruna-, porkkana-, bataatti-, lanttu-, maa-artisokka- ja perunasoseita. Jääkaapistani löytyi tällä kertaa kokonaisia punajuuria, joten tein keiton niistä.
Punajuurisosekeitto, piparjuurilisäke
500 g punajuuria
2 perunaa tai 1–2 palsternakka
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
pala (peukalonpään kokoinen) tuoretta inkivääriä
1–2 rkl rypsiöljyä
1 - 1 ¼ l kasvislientä
2 rkl limetin, sitruunan tai appelsiinin mehua
¼ - ½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
Lisäksi:
1 tlk (120 g) smetanaa (tai ranskankermaa/paksua jogurttia)
1–2 rkl raastettua piparjuurta
auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä tai pähkinöitä
Kuori punajuuret, perunat tai palsternakka, sipulit ja valkosipulinkynnet sekä pala inkivääriä. Paloittele ainekset. Tuoreen valkosipulin ja inkiväärin voit raastaa.
Kuumenna kattilassa öljy ja kuumenna aineksia sekoitellen. Lisää kasvisliemi. Keitä kannen alla 45–55 minuuttia, kunnes ainekset ovat kypsiä. Soseuta sauvasekoittimen avulla.
Mausta keitto sitrusmehulla, suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.
Mausta smetana, ranskankerma tai jogurtti piparjuuriraasteella. Tarjoa keiton lisänä myös siemeniä tai pähkinöitä, jotka voit paahtaa kuumassa pannussa, jotta niiden aromit tulevat esiin.
Ohje ja kuvausjärjestelyt: Pirjo Toikkanen Kuvat: Laura Riihelä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti