Kesäkurpitsan sato on nyt niin valmista, että ei kannata
enää odottaa, vaan ottaa kaikki kesäkurpitsat vikkelästi käyttöön.
Kesäkurpitsoja kotikasvimaillaan viljelleet tietävät hyvin, kuinka nopeasti
kesäkurpitsa kasvaa. Se on napattava oikealla hetkellä käyttöön. Myös kauppojen
hyllyiltä kesäkurpitsat olisi syytä poimia ostoskoreihin, jotta myös
ammattiviljelijöiltä tuotteet pääsevät eteenpäin aina lautasille saakka.
Kesäkurpitsa on yksi monipuolisimmin ruokiin ja
leivonnaisiin taipuvista kasviksista. Suikaloituna ja raastettuna se tuo
mehevyyttä ja korvaa nesteen käyttöä kastikkeissa, padoissa ja keitoissa. Käytä
siis kesäkurpitsaraastetta mieluummin kuin vettä, jos pata tai keitto kaipaa lisää nestettä.
Oletko kokeillut käyttää kesäkurpitsaa pastan tavoin? Se sopii moniin samoihin tarkoituksiin kuin pasta ja lopputulos on gluteeniton. Leikkaa kesäkurpitsasta terävällä juustohöylällä tagliatellen tapaisia nauhoja, kaada kuumaa vettä hetkeksi päälle, valuta ja pyöräytä maukkaaseen, hyvin maustettuun kastikkeeseen. Kesäkurpitsa käy niin makeisiin kuin suolaisiin leivonnaisiin, esimerkiksi galetten täytteeksi.
Oletko kokeillut käyttää kesäkurpitsaa pastan tavoin? Se sopii moniin samoihin tarkoituksiin kuin pasta ja lopputulos on gluteeniton. Leikkaa kesäkurpitsasta terävällä juustohöylällä tagliatellen tapaisia nauhoja, kaada kuumaa vettä hetkeksi päälle, valuta ja pyöräytä maukkaaseen, hyvin maustettuun kastikkeeseen. Kesäkurpitsa käy niin makeisiin kuin suolaisiin leivonnaisiin, esimerkiksi galetten täytteeksi.
Lisätietoja kesäkurpitsasta: http://www.rouvakasvis.fi/ Kasviskoulu
Leikkaa kesäkurpitsa pitkittäin viipaleiksi ja käytä lasagneen pastalevyjen sijaan. Tai tee kuten minä tänään tein: rullaa viipaleet herkullisen täytteen kanssa ja kypsennä tomaattikastikkeessa!
Leikkaa kesäkurpitsa pitkittäin viipaleiksi ja käytä lasagneen pastalevyjen sijaan. Tai tee kuten minä tänään tein: rullaa viipaleet herkullisen täytteen kanssa ja kypsennä tomaattikastikkeessa!
Tomaatti-lehtikaalitäytteiset kesäkurpitsarullat
1 kesäkurpitsa (noin 650 g)
1 tl oliivi- tai rypsiöljyä + 1 rkl+ 1 rkl
1 ½ l paloiteltuja lehtikaalin lehtiä (100 g lehtiä ruoteineen)
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 rkl tomaattisosetta eli -pyreetä
1 dl vettä
½ tl sokeria
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
1 rkl hienonnettua oreganoa tai timjamia
200 g tuorejuustoa
1 dl raejuustoa
2 rkl parmesaaniraastetta
1 pallo mozzarellaa
1 tl oliivi- tai rypsiöljyä + 1 rkl+ 1 rkl
1 ½ l paloiteltuja lehtikaalin lehtiä (100 g lehtiä ruoteineen)
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 rkl tomaattisosetta eli -pyreetä
1 dl vettä
½ tl sokeria
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
1 rkl hienonnettua oreganoa tai timjamia
200 g tuorejuustoa
1 dl raejuustoa
2 rkl parmesaaniraastetta
1 pallo mozzarellaa
Huuhtele
kesäkurpitsa ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi pitkittäin. Helpoiten tämä
onnistuu mandoliini-vihannesleikkurilla, mutta myös terävällä juustohöylällä.
Asettele
kesäkurpitsaviipaleet leivinpaperin päälle pellille. Tarvitset kaksi peltiä.
Sivele pintoihin kevyesti öljyä. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 15
minuuttia. Jätä jäähtymään.
Huuhtele
lehtikaalin lehdet. Revi ruoteja pitkin lehdet palasiksi ja poista samalla kovimmat
ruodit. Kuumenna pannussa tilkka öljyä ja paista lehtikaalin palasia niin, että
ne menevät kasaan. Paistettuna lehtikaalia on noin 2 dl. Siirrä jäähtymään.
Kuori ja hienonna
sipulit. Kuumenna paistinpannussa tilkkanen öljyä. Lisää sipulit ja anna niiden
kuullottua. Sekoita joukkoon tomaattimurska ja tomaattisose. Huuhtele tölkki
vedellä ja lisää pannuun. Mausta ripauksella sokeria ja suolaa sekä
mustapippurilla ja hienonnetulla tuoreyrtillä. Hauduta 10 minuuttia.
Sekoita kulhossa
tuore- ja raejuusto. Raasta mukaan parmesaania. Lisää paistettu lehtikaali ja
sekoita tasaiseksi.
Nostele noin ¾ tomaattikastikkeesta
uunivuokaan. Levitä lusikalla lehtikaali-juustoseosta jokaisen paahdetun
kesäkurpitsaviipaleen päälle, rullaa ja siirrä rullat vuokaan
tomaattikastikkeen päälle.
Lisää
kurpitsarullien päälle loppu tomaattikastike. Viipaloi mozzarellajuustopallo ja
asettele viipaleet ruoan pinnalle. Kypsennä vuokaa 200-asteisessa uunissa 20–25
minuuttia.
Täytetyt kesäkurpitsarullat saavat veden kielelle. Pintaan viipaloin mehevöitteeksi ja maun pehmentämiseksi mozzarellapallon.
Ainesluettelossa on mainittu monta eri juustoa, mutta halutessasi voit tuorejuusto-raejuustoyhdistelmän sijaan käyttää 250 g pelkkää tuorejuustoa. Parmesaaniraasteen sijaan sopii muukin kova, raastettu juusto. Varauduin rullaamaan kaksi kesäkurpitsaa, mutta jo yksi riitti vuoalliseen. Jos kaikki täyte ei rullien sisään mahdu, käytä loppu voileipien päällä.
Kesäkurpitsat on helppo viipaloida pitkittäin mandoliini-vihannesleikkurilla ja paahtaa kevyesti öljyllä sipaistuina uunissa.
Lopputulos on mehevä, kun kesäkurpitsarullat kypsentää tomaattikastikkeessa ja täyttää lehtikaali-juustoseoksella. Lehtikaalin voit vaihtaa halutessasi pinaattiin. Jos täytettä jää yli, käytä kastikkeena tai leivän päällä.
Vuoka on lastattu ja menossa uuniin. Parikymmentä minuuttia ja herkku on valmis!
Teksti, kuvat ja ohje: Pirjo Toikkanen
Kiitos herkullisen tuntuisesta ohjeesta! Etsin tietoa raitajuurten valmistamisesta ruoaksi niin, että upea väri säilyisi. Löysin hienon blogisi onneksi samalla :))
VastaaPoistaKokeilitko mikrossa kypsennystä raitajuuriin. Ajattelin seuraavaksi testata vielä sitä, kaikki muut tavat on testattu..
Kiitokset kommentista! Raitajuurta en ole kokeillut kypsentää mirkroaaltouunissa. Täytyypä laittaa korvan taakse ja testata heti, kun saan raitajuuria. Kyllä se väri, ne ihanat "polka"-raidat yleensä ovat kypsennettäessä hävinneet. Hapokkuus ehkä hieman säilyttää väriä. Ainoa tapa, jossa tikkataulumaisuus jää hienosti esiin, on tarjota raitajuurta hyvin ohuina siivuina, pyöräytettynä viinietikka-öljymarinadissa. Kovin paljonhan raitajuurtakaan ei ihan raakana pysty kai kukaan syömään eikä esim. punajuurta suositella lainkaan raakana käytettäväksi. Marinointi, pienet määrät ja ohuet viipaleet koristeenomaisesti käytettyinä ovat mukava lisä ruokalautasella.
VastaaPoistaKiitos vielä! Testasin mikrokypsennystä juuri. Värit haaleni, mutta maku oli ihan hyvä. Pirskottelin sitruunamehua, öljyä ja ripauksen suolaa pinnalle ennen mikroa. (3 min lähes täydellä lämmöllä, sekoitus välillä) Pidän raitajuuren mausta vain kypsänä, joten täytyynee ihailla ja kuvata väri-ilottelua ennen kypsennystä. Herkullista satosyksyn jatkoa sinulle!
VastaaPoistaKiitokset, Leena! Samaan tulokseen olen tullut, että raidoitusta täytyy tyytyä ihailemaan raa'oista raitajuurista. Antaahan raitajuuren elegantti leikkauspinta hyvää fiilistä ja inspiraatiota kokkaukseen!
VastaaPoistaKiitos Pirjo! Tätä kokeilen!
VastaaPoistaHei, kokeilen huomenna tätä ohjetta. Mutta kommentoinnin aiheena se, että sain vihdoin tänään hankittua uuden kirjasi. Niin ihana - hyviä ohjeita ja mahtava fiilis sekä upeat kuvat. Lueskelin kuin romaania.
VastaaPoistaAiri, onneksi olkoon, kun hankit upouuden kirjani Rouva Kasviksen parhaat! Se on ajaton klassikko, joka mielestäni kuuluu jatkossa jokaiseen suomalaiseen kotiin. Ruokaohjeiden lisäksi kirja tarjoaa paljon tarpeellista tuotetietoutta kasviksista.
VastaaPoistaKiitos reseptistä, oli maukas ja meheva, kaikki pitivät. Ja onnittelut kirjasta. On maukasta lukemista.
VastaaPoista