Kukkakaali ja herne toimivat hyvänä makuparina toisillensa. Niiden seuraan sopivat auringonkukansiemenet tai mantelit.
Sitruunanmehu antaa hyvän hapokkuuden. Olen ihastunut sitruunatimjamin aromiin,
jolla viimeistelin makukokonaisuuden, mutta tavallinen timjamikin käy.
Kukkakaali-hernelevite
Kukkakaali-hernelevite
300 g kukkakaalia (suojalehtineen ja kantoineen)
1–2 rkl rypsiöljyä + 2 rkl
1 ps (200 g) pakasteherneitä
1–2 rkl auringonkukansiemeniä tai manteleita
½ dl sitruunan mehua (ks. vinkki)
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
2 rkl (sitruuna)timjamia
1–2 rkl rypsiöljyä + 2 rkl
1 ps (200 g) pakasteherneitä
1–2 rkl auringonkukansiemeniä tai manteleita
½ dl sitruunan mehua (ks. vinkki)
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
2 rkl (sitruuna)timjamia
Leikkaa kukkakaali noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Säästä kanta ja suojalehdet muuhun käyttöön. Levitä kukkakaalipalat (noin 250 g) pellille leivinpaperin päälle
ja paahda 250-asteisessa uunissa 3–4 minuuttia molemmin puolin. Toinen tapa on kypsentää kukkakaalipalaset höyrykattilassa. Uunia ei kannata kuumentaa pienen määrän takia, jos uunille ei ole samalla muutakin käyttöä. Siirrä
kypsennetyt kukkakaalipalat kulhoon.
Kuumenna herneet tilkassa kiehuvaa
vettä. Valuta siivilässä. Paahda auringonkukansiemenet tai mantelit nopeasti kuivassa, kuumassa paistinpannussa.
Siirrä kaikki ainekset monitoimikoneeseen tai
teholeikkuriin ja soseuta tasaiseksi tahnaksi. Käytä seosta levitteenä leivän
päällä, leipien täytteenä, kalan, pastan tai kasvisten parina, burgereissa, aterialla
kastikkeen tavoin.
Vinkki: Sosemaista levitettä tulee tällä
ohjeella noin litran verran. Voit lisätä sitruunan mehua ensin vain puolet
ohjeen määrästä siltä varalta, että haluat jalostaa osan soseesta keitoksi. Levitteessä
sitruunaa tulee olla tuntuvasti eli tuo ohjeessa mainittu määrä. Sen sijaan keittoon
riittää vähempi sitruunaisuus.
Kukkakaali-hernesosekeiton viimeistelee
vanilja
Koska ohjeellani kukkakaali-hernelevitettä tulee melko paljon, noin litran verran, kokeilin jatkojalostaa
osan keitoksi. Varasin pari desilitraa tahnaa erilleen käytettäväksi leivän päällä ja loput 8 dl käytin keittoon. Vähensin sitruunan määrän tähän keitto-osuuteen noin puoleen. Kiehautin
½ litraa kasvislientä, johon sekoitin kukkakaali-hernelevitteen (edellä jo mainitun 8 dl) ja keitin 15
minuutin ajan. Sosekeitossa kukkakaali saa olla täysin kypsää. Lisäsin mausteeksi
pippurisekoitusta ja ripauksen suolaa sekä maun pehmentäjäksi pari desilitraa
kermaa ja pienen lorauksen mantelijuomaa, jota sattui jääkaapissa olemaan.
Viimeistelin maun jauhamalla keitokseen myllystä vaniljaa. Valmis vaniljajauhekin käy. Soseutin keiton kuohkeaksi sauvasekoittimella. Keiton päälle lautasille lisäsin mantelia ja timjamia. Keitto maistui herkulliselta! Kukkakaali-hernesosekeittoon saa halutessaan väriä pinaatista, joten seuraavalla kerralla sulatan keittoon muutaman pakastetun pinaattisosepalasen.
Viimeistelin maun jauhamalla keitokseen myllystä vaniljaa. Valmis vaniljajauhekin käy. Soseutin keiton kuohkeaksi sauvasekoittimella. Keiton päälle lautasille lisäsin mantelia ja timjamia. Keitto maistui herkulliselta! Kukkakaali-hernesosekeittoon saa halutessaan väriä pinaatista, joten seuraavalla kerralla sulatan keittoon muutaman pakastetun pinaattisosepalasen.
Rouva Kasviksen oma keittokirja ilmestynyt!
Rouva Kasviksen parhaat -tietokirja ilmestyi syyskuussa 2017. Se sisältää yli sata kasvispainotteista ruokaohjetta ja esittelee yli sata kasvista käytön kannalta.
Kirja etenee satokausien mukaan. Jokaisella ruokaohjeaukeamalla saat tarkan, moneen kertaan testatun reseptin lisäksi innostavaa tuotetietoutta kasviksista helposti luettavassa muodossa, lisävinkkejä, ruokavaliokoodit ja valmistukseen tarvittavan aika-arvion. Jokaisesta ruoasta on kirjassa sivun kokoinen kuva.
Kirjan ulkoasua on kehuttu poikkeuksellisen kauniiksi. Kuvaaja on Suomen eturivin ruokakuvaaja Laura Riihelä. Taiton ja hurmaavat akvarellityöt on tehnyt graafikko Timo Hämäläinen. Kirjan toimivuutta ja selkeyttä on kiitelty.
Enemmistö kirjan resepteistä on lakto-ovo-kasvisohjeita, osa vegaanisia. Joissain ohjeissa on käytetty kalaa tai lihaa, myös kasviproteiinivalmisteita. Rouva Kasviksen parhaat sopii erityisen hyvin kaikille, jotka haluavat monipuolistaa ja lisätä kasvisten käyttöä sekä kasvavalle ryhmälle fleksaajia, jotka syövät kasvispainotteisesti, välillä kasvis-, välillä kala- ja liha-aterioita.
Kirjan ulkoasua on kehuttu poikkeuksellisen kauniiksi. Kuvaaja on Suomen eturivin ruokakuvaaja Laura Riihelä. Taiton ja hurmaavat akvarellityöt on tehnyt graafikko Timo Hämäläinen. Kirjan toimivuutta ja selkeyttä on kiitelty.
Enemmistö kirjan resepteistä on lakto-ovo-kasvisohjeita, osa vegaanisia. Joissain ohjeissa on käytetty kalaa tai lihaa, myös kasviproteiinivalmisteita. Rouva Kasviksen parhaat sopii erityisen hyvin kaikille, jotka haluavat monipuolistaa ja lisätä kasvisten käyttöä sekä kasvavalle ryhmälle fleksaajia, jotka syövät kasvispainotteisesti, välillä kasvis-, välillä kala- ja liha-aterioita.
Kirja on myynnissä kaikissa kirjakaupoissa, myös S-ryhmällä ja kirjojen verkkokaupoissa. Rouva Kasviksen parhaat -kirjan voit tilata kätevästi Satokausikalenterin sivuilta. Kirja toimii hyvin Satokausikalenterin parina!
https://www.satokausikalenteri.fi/product/23/rouva-kasviksen-parhaat---kirja
https://www.satokausikalenteri.fi/product/23/rouva-kasviksen-parhaat---kirja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti