Kokeilin tänään Karjulanpaistia. Lue siis: karjulanpaisti. Sain siihen ainekset Samuli Karjulalta, Satokausikalenterin perustajalta ja reseptin ideoijalta. Ohjeen jujuna on, että lihapalojen lisäksi pataan tulee mukulaselleriä, salottisipulia ja kuivattuja metsäsieniä. Mausteseokseen yhdistetään neilikkaa, inkivääriä, muskottia ja maustepippuria.
Tämä Karjulan pataruoka maistui muhevan umamiselta ja hyvältä perunamuusin, punajuurisalaatin ja etikkakurkkujen kanssa. Raastoin oheisruuaksi myös aromikkaita syysporkkanoita ja kuutioin raasteen joukkoon kotimaista vesimelonia. Nyt porkkanat maistuvat todellakin porkkanoilta. Aivan täydellistä syysruokaa!
Perunasoseen ehtii helposti valmistaa sillä välin, kun pataruoka hautuu uunissa.
Punajuurisalaatiksi voi hankkia esim. valmista omena-inkivääri-punajuurisalaattia. Hyvää on myös suosikkini piparjuurella maustettu punajuurisalaatti.
Haudutin Karjulanpaistin uunissa (2 tuntia) vanhassa soikeassa "pilikumissa". Loppuvaiheessa peitin vuuan foliolla. Osa aineksista oli siis ensin paahdettu uunissa pellillä.
Laadukasta lihalientä, Nuuksiosta poimittuja, kuivattuja tatteja sekä oma sekoitus nelimaustetta, kaikki á la Samuli.
Possun- ja naudanlihakuutiot sekä paloitellut salottisipulit ja mukulaselleri menossa öljyllä sipaistuina ja suolalla maustettuina ensivaiheessa uuniin paahtumaan 25 minuutiksi.
Muhkea mukulaselleri, kotimaiset salottisipulit, kuivatut tatit, nelimauste ja lihat oleellisia aineksia.
Hienoa, että salottisipuliakin saa nykyään kotimaassa kasvatettuna. Myös upea vanha kunnon ryvässipuli sopisi tähän ruokaan, mutta sitä on harvoin tarjolla. Sieniä näyttää nousevan kiitettävästi sateiden ansiosta. Suppilovahverot, samoin mustatorvisienet on helppo kuivata ja käyttää antamaan ruokiin täyteläistä makua.
Karjulanpaisti
700 g kuutioitua karjalanpaistilihaa (possua ja nautaa)
1 iso juuri- eli mukulaselleri
1 rkl rypsiöljyä
noin 10 pientä salottisipulia
2 rkl kuivattuja suppilovahveroita, murskattuina
½ tl jauhettua neilikkaa
½ tl jauhettua maustepippuria
½ tl jauhettua muskottipähkinää
½ tl jauhettua inkivääriä
1 tl suolaa
hyvää lihalientä
Ota lihat huoneenlämpöön puoli tuntia ennen kypsentämistä. Kuori selleri veitsellä ja leikkaa reiluiksi kuutioiksi. Kuori ja tarvittaessa paloittele sipulit.
Siirrä karjalanpaistilihat, selleripalat ja sipulit leivinpaperin päälle uunipannulle. Pirskota tai sivele niille öljyä ja mausta suolalla.
Paahda 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Siirrä paahdetut ainekset uunivuokaan. Yhdistä kuivat mausteet ja lisää seos vuokaan sekoitellen. Lisää kuivatut sienet lihaliemeen ja valele seos vuokaan.
Kypsennä 200-asteisessa uunissa 2 tuntia. Jos pinta alkaa tummua liikaa, peitä vuoka kannella tai foliolla. Lisää tarvittaessa lihalientä.
Tarjoa Karjulanpaisti perunamuusin ja punajuurisalaatin kanssa. Myös syysporkkanaraaste ja etikkakurkut maistuvat lisänä.
Ohje: Samuli Karjula
Teksti ja kuvat: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti