Yksi syysruokien suosikeistani on lämmin salaatti ruusukaaleista. Se riittää pikkunälkään sellaisenaan, valmistuu nopeasti ja maistuu herkulliselta.
Ruusukaalin somat pikkukerät ovat halkaisijaltaan vain muutaman
sentin kokoisia. Ne on helppo kypsentää kokonaisina tai halkaistuina tai vaikka paistaa pannussa neljään osaan leikattuina. Nykyiset ruusukaalilajikkeet
maistuvat miellyttäviltä, sopivasti kypsennettyinä jopa pähkinäisiltä.
Paahdetut ruusukaalit ovat hyvä pari riista- ja lammasruokien kanssa.
Ruusukaalit voi myös keittää tai kypsentää höyryssä, mutta paahdettuna niihin saa
enemmän makua. Öljy-viinietikkamarinadi antaa hyvän hapokkaan maun.
Ruusukaalin
makupareiksi sopivat hyvin pähkinät ja makeat, kuivatut marjat. Sitrusten ja aniksen
tai fenkolin maut sopivat myös. Salaatteihin kypsennetyistä ruusukaaleista
kannattaa irrotella pikkulehtiä ja pyöräyttää nämä
viinietikka-öljykastikkeessa.
Lämmin ruusukaalisalaatti
400 g ruusukaaleja
2–3 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
1 tl aniksen- tai fenkolinsiemeniä
1–2 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl hunajaa
Lisäksi
1–2 dl kuivattuja karpaloita tai taatelia suikaleina
noin 150 g mozzarellaa (tai burrataa tai vuohenjuustoa tai fetaa)
1 dl saksan- tai pekaanipähkinöitä
Huuhtele ruusukaalit. Poista kovat kantaosat ja mahdolliset vioittuneet uloimmat lehdet. Halkaise isoimmat.
Siirrä kaalinkerät leivinpaperin päälle pellille. Pyöräytä niille öljyä ja mausta suolalla, pippurilla ja aniksen- tai fenkolinsiemenillä. Pirskota päälle viinietikkaa ja valuta juoksevaa hunajaa. Pyöräytä vielä kaikki sekaisin kahden lusikan avulla nostellen.
Paahda ruusukaaleja 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia niin, että pinta saa hieman väriä.
Siirrä ruusukaalit laakeaan tarjoiluastiaan. Ripota joukkoon karpaloita. Paloittele tai revi juusto ja lisää pähkinät rouhittuina.
Tarjoa salaatti lämpimän leivän kanssa sellaisenaan tai lisäkkeenä kasvispihvien tai esimerkiksi kananpojankoipien, riistan tai lampaanlihan kanssa.
400 g ruusukaaleja
2–3 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
1 tl aniksen- tai fenkolinsiemeniä
1–2 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl hunajaa
Lisäksi
1–2 dl kuivattuja karpaloita tai taatelia suikaleina
noin 150 g mozzarellaa (tai burrataa tai vuohenjuustoa tai fetaa)
1 dl saksan- tai pekaanipähkinöitä
Huuhtele ruusukaalit. Poista kovat kantaosat ja mahdolliset vioittuneet uloimmat lehdet. Halkaise isoimmat.
Siirrä kaalinkerät leivinpaperin päälle pellille. Pyöräytä niille öljyä ja mausta suolalla, pippurilla ja aniksen- tai fenkolinsiemenillä. Pirskota päälle viinietikkaa ja valuta juoksevaa hunajaa. Pyöräytä vielä kaikki sekaisin kahden lusikan avulla nostellen.
Paahda ruusukaaleja 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia niin, että pinta saa hieman väriä.
Siirrä ruusukaalit laakeaan tarjoiluastiaan. Ripota joukkoon karpaloita. Paloittele tai revi juusto ja lisää pähkinät rouhittuina.
Tarjoa salaatti lämpimän leivän kanssa sellaisenaan tai lisäkkeenä kasvispihvien tai esimerkiksi kananpojankoipien, riistan tai lampaanlihan kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti