maanantai 16. syyskuuta 2019

Lämmin ruusukaalisalaatti



Yksi syysruokien suosikeistani on lämmin salaatti ruusukaaleista. Se riittää pikkunälkään sellaisenaan, valmistuu nopeasti ja maistuu herkulliselta. 




























Lisään salaattiini vaihdellen jok
o mozzarellaa, burrataa tai vuohenjuustoa. Makeutta salaatti saa kuivatuista hedelmistä tai marjoista.



























Ruusukaalin somat pikkukerät ovat halkaisijaltaan vain muutaman sentin kokoisia. Ne on helppo kypsentää kokonaisina tai halkaistuina tai vaikka paistaa pannussa neljään osaan leikattuina. Nykyiset ruusukaalilajikkeet maistuvat miellyttäviltä, sopivasti kypsennettyinä jopa pähkinäisiltä.



























Paahdetut ruusukaalit ovat hyvä pari riista- ja lammasruokien kanssa. Ruusukaalit voi myös keittää tai kypsentää höyryssä, mutta paahdettuna niihin saa enemmän makua. Öljy-viinietikkamarinadi antaa hyvän hapokkaan maun.





























Ruusukaalin makupareiksi sopivat hyvin pähkinät ja makeat, kuivatut marjat. Sitrusten ja aniksen tai fenkolin maut sopivat myös. Salaatteihin kypsennetyistä ruusukaaleista kannattaa irrotella pikkulehtiä ja pyöräyttää nämä viinietikka-öljykastikkeessa.





























Lämmin ruusukaalisalaatti

400 g ruusukaaleja
2–3 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
1 tl aniksen- tai fenkolinsiemeniä
1–2 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl hunajaa
Lisäksi
1–2 dl kuivattuja karpaloita tai taatelia suikaleina
noin 150 g mozzarellaa (tai burrataa tai vuohenjuustoa tai fetaa)
1 dl saksan- tai pekaanipähkinöitä



Huuhtele ruusukaalit. Poista kovat kantaosat ja mahdolliset vioittuneet uloimmat lehdet. Halkaise isoimmat.
Siirrä kaalinkerät leivinpaperin päälle pellille. Pyöräytä niille öljyä ja mausta suolalla, pippurilla ja aniksen- tai fenkolinsiemenillä. Pirskota päälle viinietikkaa ja valuta juoksevaa hunajaa. Pyöräytä vielä kaikki sekaisin kahden lusikan avulla nostellen.
Paahda ruusukaaleja 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia niin, että pinta saa hieman väriä.
Siirrä ruusukaalit laakeaan tarjoiluastiaan. Ripota joukkoon karpaloita. Paloittele tai revi juusto ja lisää pähkinät rouhittuina.
Tarjoa salaatti lämpimän leivän kanssa sellaisenaan tai lisäkkeenä kasvispihvien tai esimerkiksi kananpojankoipien, riistan tai lampaanlihan kanssa.

Teksti, ohje ja kuvat: Pirjo Toikkanen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti