Uuden satokauden ensimmäiset lähellä tuotetut kasvikset
saadaan Suomessa pöytiin kesäkuussa. Siitä alkaa minun kasvisvuoteni ja
erityinen makujen juhla. Oman maan juuri maasta nostetut varhaisperunat, auringon
kypsyttämät mansikat ja aromikkaan tillin tunnistaa varmasti jokainen
suomalainen ylivertaisiksi herkuiksi. Nyt nostan kesäkasviksista kielen päälle
muutaman muunkin: kesäkuulta varhaiskaalin, heinäkuulta broccoliinin eli
varsiparsakaalin ja elokuulta kotimaisen makean maissin. (Kesäkeittokuva: Pirjo Toikkanen)
Varhaiskaali - kesäkuun ohittamaton kasvisherkku
Varhaiskaalin sato valmistuu oloissamme kesäkuun alussa, ja
kausi kestää reilun kuukauden verran. Heinäkuussa voidaan jo puhua herkullisesta kesäkaalista,
sitten syys- ja myöhemmin talvikaalista. Varhaiskaali kuuluu kasvisesikoisiin
eli primööreihin, joita tulee arvostaa erityisherkkuina. Kuvittele, miltä
maistuu ja tuntuu laadukas varhaiskaali. Haukatessa se rapsahtaa raikkaasti, mehukkaana
ja puhtaana, ja se maistuu makealta.
Kun pitelet käsissäsi tuoretta varhaiskaalin kerää,
kannattelet yksinkertaisesti kesän parasta salaattiainesta niin maun kuin
ravintoarvonkin puolesta. Saat siitä vain vähän kaloreita, mutta sitäkin
enemmän kivennäisaineita, vitamiineja, flavonoideja ja kuitua. Varhaiskaalin
valmistamisen salaatiksi osaat vaikka unissasi. Näin se sujuu:
Puolita kaali tai useampikin ja leikkaa terävällä veitsellä
leikkuulaudalla ohuiksi suikaleiksi. Siirrä isoon kulhoon ja ripauta joukkoon
hieman suolaa ja purista sitruunanmehua. Kastikkeeksi sekoitat paksua jugurttia
ja hyvää majoneesia. Mausta sitruunanmehulla, sinapilla ja tuoreyrtillä, vaikkapa
tillillä. Yhdistä kastike kaalisuikaleisiin kahdella lusikalla nostellen ja
siirrä kulho peitettynä jääkaappiin.
Voit nauttia kaalisalaatin sellaisenaan, mutta saat
vaihtelua, kun yhdistät mukaan viipaloituja retiisejä tai raastettua porkkanaa,
joskus omenaa tai tuoretta ananasta, ehkä uutta sipulia, ruohosipulia, minttua
tai muita mieliyrttejäsi. Varhaiskaalisalaatti sopii grillattujen ja savustettujen ruokien
kaveriksi, niin makkaralle kuin lihalle tai kalallekin, myös sämpylöiden ja tacojen
täytteeksi, mihin vain. (Yllä oleva kuva Pirjo Toikkasen kirjasta Rouva Kasviksen parhaat, Otava, 2017)
Innokas grillaaja grillaa myös varhaiskaalia. Leikkaa kaali
lohkoiksi, sipaise pintaan öljyä ja hunajaa, ripauta suolaa ja paahda ulkogrillissä
tai kuumassa uunissa, kunnes pinta saa houkuttavan rusketuksen. (Paahdetut varhaiskaalit -kuva: Pirjo Toikkanen)
Tunnetko jo broccoliinin eli varsiparsakaalin?
Broccoliinista voin sanoa, että joskus toiveet toteutuvat.
Olin tutustunut broccoliiniin, Suomessa varsiparsakaaliksi ja Englannissa
nimellä tenderstem kutsuttuun
kasvikseen tämän vuosituhannen alussa. Ihastuin siihen heti ja niinpä olin
onnessani, kun se muutama vuosi sitten saatiin Suomeen ja sitä jopa viljellään
Suomessa. Kun kauppoihin saadaan heinäkuussa kotimaista varsiparsakaalia, kannattaa maistaa
ja ihastua sen vihantaan aromiin. Samaa tunnistan myös esim. poimintatuoreista
herneistä tai vasta maasta nostetusta vihreästä parsasta.
Broccoliini maistuu pehmeän makealta ja lempeältä. Lähellä
tuotettuna sitä voi syödä vaikka sellaisenaan, raakana tai sen voi pikaisesti höyrykypsentää,
grillata tai paahtaa uunissa. Koko kasvi on syötävää, aivan kuten tavallisessa
parsakaalissakin. Ravitsemuksellisesti broccoliini on vähintään yhtä arvokas
kasvis kuin parsakaali, jota pidetään yhtenä kaikkein terveellisimmistä
kasviksista maailmassa. (Broccoliini-kantarelli-purjoannos -kuva: Pirjo Toikkanen)
Broccoliinia voi nauttia samaan tapaan kuin vihreää parsaa.
Voisula, sitruunavoi, hollandaisekastike tai vaikkapa vadelmalla maustettu
majoneesi, paistettu kantarelli-purjoseos, uppomunat tai aasialaisittain
maustettu kastike sopivat sen seuraksi. Grillattaviksi broccoliinit ovat
omiaan. Asettele ne ritilälle tai parilalevyn päälle. Varren ympärille jotkut kiepauttavat pekonia. Jos ladot broccoliinit halsteriin tai
kiinnität ne levyksi cocktailtikkujen avulla, käsittely grillattaessa helpottuu.
Poimintatuoreena maissintähkä maistuvimmillaan
Jo elokuussa alkaa kauppoihin ilmestyä kotimaisia
maissintähkiä. Kausi jatkuu vielä syyskuussakin. Monille maissitiloille voi
mennä itse poimimaan ja ostamaan satoa. Lähellä kasvatettu maissi on eri
luokkaa, oikeastaan täysin eri asia kuin muoviin pakatut, esikypsennetyt
tuontimaissintähkät, joita monet grillaavat aikaisesta keväästä syksyyn saakka
aina edes huomaamatta lähimaissin valmistumista.
Kotimaan maissi on mehukasta, makeaa herkkua, jota voi syödä
tuoreeltaan, ilman kypsennystä. Poista suojalehdet, jotta saat näkyviin
vaaleankeltaiset ”jalokivirivistöt”. Nauti auringonkeltaiset jyväset suoraan
haukaten tai irrota ne veitsellä. On helppo huomata, kuinka uskomattoman aromikkaita ja
makeita ne ovat! Toki tähkät voi myös kokonaisina kypsentää. Keittoajaksi
riittää viisi minuuttia tai grillissä kypsentäen 15 minuuttia koko ajan
käännellen. Samassa ajassa maissintähkä kypsyy myös uunissa. (Maissikuva: Pirjo Toikkanen)
Muistetaan myös nämä
Kolmen edellä valitsemani lisäksi nimeän vielä
muutaman parhaista parhaan:
-
suloiset, puhtoiset kesän kukkakaalit
-
herneenpalot, joiden maku on ihanan vihanta
-
alkukesän vihreät parsat
-
nauriit ovat ikisuosikkejani, jo lapsuudesta
tuttuja
-
pehmeä keräsalaatti, se vanhanajan isoäidin
salaatin aines
-
aromikas kasvihuonekurkku ja avomaan kurkku
-
uudet perunat, suomalaiset mansikat, kesän juuressato
-
maailman aromikkain tilli (Voileipäkakkukuva: Pirjo Toikkanen)
Jos kiinnostuit
kesäkasviksista, kokeile näitä:
Paahdettu kukkakaali
ja tillipestohttp://rouvakasvis.blogspot.com/2016/06/tillipesto-ja-paahdettu-kukkakaali.html
Varhaisperunat ja
graavisiikahttp://rouvakasvis.blogspot.com/2016/06/varhaisperunat-ja-graavisiikaa.html
Kesäkeitto Rouva
Kasviksen tapaanhttp://rouvakasvis.blogspot.com/2016/06/kesakeittoa-varhaisvihanneksista-ja.html
Kesän paras kastike,
tsatsikihttp://rouvakasvis.blogspot.com/2016/05/nyhtokaura-ja-tsatsiki-pitaleivan.html
Teksti, kuvat ja ohjeet: Pirjo Toikkanen
Herkullista
kasviskesää kaikille! t. Rouva Kasvis
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti