Kesäinen coleslaw kotimaan varhaiskaalista
Ravintoarvonsa puolesta varhaiskaalista on pelkkää hyvää
sanottavaa. Kaloreita kertyy vain vähän, mutta sitäkin enemmän
kivennäisaineita, vitamiineja ja flavonoideja, myös kuitua. Mieluiten valmistan
varhaiskaalisalaatin coleslaw-tyyppisesti. Valmistus ja salaatin muuntelu tilanteen mukaan on helppoa vaikka mökillä, ja salaattia voi tehdä jääkaappiin useammaksi käyttökerraksi.
Kesän ensimmäisiä avomaan kasvisherkkuja: varhaiskaalia, nippuporkkanoita ja retiisejä
Puhtoiset varhaiskaalit ovat kasvaneet harson alla. Ne on
istutettu huhtikuussa.
Terävä veitsi ja leikkuulauta riittävät työvälineiksi.
Laadukkaista aineksista ei voi syntyä muuta kuin herkullista
ruokaa!
Kesäinen coleslaw
2 kotimaista varhaiskaalia (á 450 g)
sitruunan- tai limetinmehua (noin 1/2 dl)
½ tl suolaa
1/2 nippua retiisejä tai pari kesäporkkanaa
muutama tuoreyrtin oksa, esim. minttua, (lehti)persiljaa tai
tilliä
Kastike:
1 ½ dl turkkilaista jugurttia
4–5 rkl laadukasta majoneesia (esim. Hellman’s)
1 rkl sitruunan- tai limetinmehua
½ tl suolaa
2 tl sinappia (esim. Dijonin) tai 1 - 2 tl raastettua piparjuurta
mintun- tai persiljanlehtiä
Huuhtaise kaalit ja leikkaa neljään osaan. Leikkaa lohkot ohuiksi
suikaleiksi ja siirrä kulhoon. Puserra joukkoon sitrusmehua ja ripauta suolaa.
Sekoittele kahdella lusikalla nostellen.
Sekoita kastikkeen ainekset ja tarkista maku. Yhdistä
kastike kaalisalaattiin ja siirrä colewslaw peitettynä jääkaappiin vetäytymään.
Tarjoiluvaiheessa lisää salaattiin huuhdottuja, suikaloituja
retiisejä tai nippuporkkanoita. Salaatti sopii oikeastaan kaiken kesäruuan kaveriksi:
lihalle, kalalle, makkaralle, kasvisruualle. Säädä täydennykset ja maustaminen sen mukaan, mitä muuta lautasella on. Oikein hyvältä salaatti maistuu
sellaisenaankin välipalana.
Varhaiskaalisalaatti on loistovalinta grillatulle ja
savustetulle ruualle.
Vinkki: Voit lisätä esim. mökillä salaattiin villivihanneksia, vaikkapa vuohenputken pieniä versoja, mausteenomaisesti siankärsämön lehtiä,
sileitä, pieniä voikukanlehtiä tai nuoria poimulehtiä.
Varhaiskaalisalaatti maustuu ja mehevöityy jääkaapissa.
Katso myös tämä: Varhaiskaalista coleslaw
http://rouvakasvis.blogspot.com/2016/04/varhaiskaalista-coleslaw.html
http://rouvakasvis.blogspot.com/2016/04/varhaiskaalista-coleslaw.html
Tuotetietoutta varhaiskaalista Kasviskoulussani
www.rouvakasvis.fi /kasviskoulu
www.rouvakasvis.fi /kasviskoulu
Teksti, kuvat ja ohje: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti