perjantai 7. kesäkuuta 2019

Lähiruokaa Smaku-ruokatapahtumissa

Ruokatapahtuma Smaku tarjoaa tilaisuuden tutustua paikallisten ravintoloiden ruokatarjontaan edulliseen hintaan, maisteluannoksina.  Ruokafestivaali sai alkunsa Porvoosta, jossa se on toteutettu jo kolmena kesänä ja saavuttanut huippusuosion. Tänä kesänä herkutellaan Naantalin auringossa 6.–15.6. ja jälleen Porvoossa 12. - 24.8.2019. Smaku-nimi on ideoinnin tulos ja sanaleikki. Siinä yhdistyvät ruotsinkielen sana smak ja vastaavasti suomen maku. 

Smaku tutustuttaa paikalliseen ruokakulttuuriin ja haluaa antaa näytteen alueen lähiruokatuotteista. ”Smaku-annoksen valintaideana on vastata kysymykseen, miltä juuri kulloisenkin alueen ravintolaruoka maistuu. Samaa tausta-ajatusta on Haaga-Helian Hungry for Finland -projektilla”, Smaku Events Oy:n tuottaja-toimitusjohtaja Laura Pulkkinen kertoo. (Kuvassa paikallisen Mikolan luomutilan tuotteita ja Café Santalan Smaku-annos Naantalista).

Naantalissa Smakuun lähti tänä kesänä seitsemän ravintolaa ja kahvilaa. Ruokafestivaali tulee mitä ilmeisimmin saamaan jatkoa ja silloin mukaan toivotaan saatavan myös saaristoravintoloita. Porvoo ja Naantali ovat Smaku-edelläkävijöitä, mutta suunnitelmissa on toteuttaa tapahtuma Suomen kaikissa ruokamatkailun kannalta merkittävissä osissa: Lapissa, Järvi-Suomessa, Länsirannikolla ja Uudenmaan alueella.
Naantalin tämän kesän Smaku-tapahtumassa ovat mukana After Sail 714, Amandis, Café Santala, Herrankukkaro, Naantalin Kaivohuone, S/S Ukkopekka ja Valborg. Pääsin tutustumaan ennakkoon näistä viiden eri ravintolan annoksiin. Maisteluannos voi olla alku-, pää- tai jälkiruoka, ja se maksaa seitsemän euroa.  Jos juuri tapahtumaviikko kesäkuussa ei sovi suunnitelmiin, ravintoloiden antiin voi toki poiketa tutustumaan itselle sopivana ajankohtana.

After Sail 714 on Naantalin vanhan kaupungin uusin tulokas. Ravintolapäällikkö Markku Yrjölä esitteli ruuan linjan perustuvan raaka-ainesten tuoreuteen ja raikkauteen ja siihen, että ruuat tehdään itse. Mini lohiburger (kuvassa) vei merelliseen tunnelmaan kylmäsavulohella, joka oli saanut seurakseen raikkaan avokadokastikkeen ja sitruunaa. Erityisesti jäi mieleen pirteä kesäkurpitsa-kurkkusalaatti ja fritatut kaprikset.

Café Santala tunnetaan rannan kesäkeitaana kahviloineen. Smaku-annoksista toinen koostui kylmäsavusilakasta tehdystä tartarista saaristolaisleivälle annosteltuna. Toinen maisteluannos kuului omasta mielestäni ehdottomasti tarjonnan parhaimmistoon. Selkeä, kirkaskastikkeinen ja raikas varhaisperunasalaatti tarjottiin Rymättylän silakan kanssa yksinkertaisesti mutta maukkaasti (kuvassa). Silakka oli paistettu paneroituna, ja se oli saanut raikkaan etikkaliemikylvyn. Marinoitu punasipuli kruunasi annoksen. Yksinkertaisesti hyvää ja paikallista! Onhan Rymättylä kuuluisa niin varhaisperunastaan kuin silakastaankin.

Amandis on äskettäin peruskorjattu kahvila, joka sijaitsee vanhan kaupungin sydämessä. Vieraanvarainen ja lämminhenkinen paikka, jossa perheyrityksen omistaja Annika Virtanen henkilökuntineen saa asiakkaan tuntemaan itsensä odotetuksi ja toivotuksi vieraaksi. Turhaan ei kahvilan suosikkiannosta vohveleita kutsuta maailman parhaiksi. Oli elämys saada kokea tämä paikka, johon mielelläni palaan uudelleen.
Vohvelille oli valittu Smaku-annokseen seurakasi Kolatun Valma Brie-juustoa, tuoreita marjoja ja hedelmiä sekä karviais-porkkanahilloa (ks. kuva edellä). Hillo on Orastava aurinko -yrityksen, jossa omistaja Irmeli Vinnikainen on kasvattanut niin porkkanat kuin karviaisetkin ja myös valmistanut oman perheen perintöreseptillä hillon. Maistuva annos Myrna-kupeista tarjotun kahvin kanssa!

Ravintola Valborgissa keskeisellä paikalla rantaa viehätti bistrotunnelma ja viihtyisä miljöö. Kesällä Valborgissa vierailee artisteja rockista jazziin. Smaku-annos nautittiin pitaleipänä, joka oli täytetty lämminsavulohella, tomaatilla, punasipulilla ja remoulade-kastikkeella (kuva). Täytettyä pitaleipätaskua täydensi parmankinkku-manchegosalaatti kastikkeenaan vadelmavinaigrettea.

Naantalin Kaivohuone tunnetaan aurinkoisesta kesäterassistaan ja huippuartistien keikoista nostalgisen rakennuksen komeassa salissa. Smaku-annokseen Kaivohuone oli kehittänyt kanavartaan ”Varsinais-Suomi lautasella” - tyyliin (kuva). Maku ja toteutus saivat yllättymään ”kaiken maistaneetkin”. Hyvin valmistettua ruokaa laadukkaista aineksista. Kaivohuoneen Smaku-annoksen takana on Marko Ilander, ja hän kertoi pikkuvartaaseen pujotetun kanan olevan Paimiosta, chilikastikkeen Salosta, perunalastujen Rymättylästä, yrttien Nousiaisista. Annoksen clou sitten – se oli mämmi-bbq-kastike! Makuelämykseen vaikutti varmasti sekin, että annos tuotiin maisteltavaksi todella a la minute.

Ruuan tuottajista pääsin tutustumaan Smaku Tour Naantali -pressikierroksella Mikolan luomutilaan. Tila keskittyy luomutuotantoon. Omistajat Tita-Marjut ja Osmo Salonen aloittivat viljelyn 1997 (kuvassa kotitalo ja myytäviä kukkia). He ovat panostaneet erityisesti kasvihuonetuotantoon. Esimerkiksi tomaatit kasvatetaan suoraan mullassa, mikä antaa niille herkullisen maun. Myös kurkkuja, yrttejä, perunaa, kukkia ja jopa kokeiluluontoisesti pieniä määriä munakoisoa, bataattia ja viinirypäleitä kasvatetaan lähitienoon asukkaiden ja ravintoloiden tarpeisiin.
Naantalilla on tarjota elämyksiä kaikille aisteille, niin kehon kuin hengenkin ravintoa. Alkukesään kuuluu Naantalin Musiikkijuhlat (kuva Lahti Sinfonian konsertti-illasta). Mm. kylpylä, Muumimaailma, saaristoristeilyt, taidenäyttelyt ja vanhan kaupungin romanttinen tunnelma tuovat kävijöitä. Lisätietoja löytyy osoitteesta visitnaantali.com.Naantalin auringon terveisin Rouva Kasvis
Teksti ja kuvat: Pirjo Toikkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti