Smaku tutustuttaa paikalliseen ruokakulttuuriin ja haluaa antaa näytteen alueen lähiruokatuotteista. ”Smaku-annoksen valintaideana on vastata
kysymykseen, miltä juuri kulloisenkin alueen ravintolaruoka maistuu. Samaa tausta-ajatusta on Haaga-Helian Hungry for Finland -projektilla”, Smaku Events
Oy:n tuottaja-toimitusjohtaja Laura Pulkkinen kertoo. (Kuvassa paikallisen Mikolan luomutilan tuotteita ja Café Santalan Smaku-annos Naantalista).
Naantalissa Smakuun lähti tänä kesänä seitsemän ravintolaa
ja kahvilaa. Ruokafestivaali tulee mitä ilmeisimmin saamaan jatkoa ja silloin
mukaan toivotaan saatavan myös saaristoravintoloita. Porvoo ja Naantali ovat
Smaku-edelläkävijöitä, mutta suunnitelmissa on toteuttaa tapahtuma Suomen
kaikissa ruokamatkailun kannalta merkittävissä osissa: Lapissa, Järvi-Suomessa,
Länsirannikolla ja Uudenmaan alueella.
Naantalin tämän kesän Smaku-tapahtumassa ovat mukana After
Sail 714, Amandis, Café Santala, Herrankukkaro, Naantalin Kaivohuone, S/S
Ukkopekka ja Valborg. Pääsin tutustumaan ennakkoon näistä viiden eri ravintolan
annoksiin. Maisteluannos voi olla alku-, pää- tai jälkiruoka, ja se maksaa
seitsemän euroa. Jos juuri
tapahtumaviikko kesäkuussa ei sovi suunnitelmiin, ravintoloiden antiin voi toki
poiketa tutustumaan itselle sopivana ajankohtana.
After Sail 714 on Naantalin vanhan kaupungin uusin tulokas.
Ravintolapäällikkö Markku Yrjölä esitteli ruuan linjan perustuvan
raaka-ainesten tuoreuteen ja raikkauteen ja siihen, että ruuat tehdään itse.
Mini lohiburger (kuvassa) vei merelliseen tunnelmaan kylmäsavulohella, joka oli saanut seurakseen
raikkaan avokadokastikkeen ja sitruunaa. Erityisesti jäi mieleen pirteä
kesäkurpitsa-kurkkusalaatti ja fritatut kaprikset.
Café Santala tunnetaan rannan kesäkeitaana kahviloineen.
Smaku-annoksista toinen koostui kylmäsavusilakasta tehdystä tartarista saaristolaisleivälle
annosteltuna. Toinen maisteluannos kuului omasta mielestäni ehdottomasti tarjonnan
parhaimmistoon. Selkeä, kirkaskastikkeinen ja raikas varhaisperunasalaatti
tarjottiin Rymättylän silakan kanssa yksinkertaisesti mutta maukkaasti (kuvassa). Silakka
oli paistettu paneroituna, ja se oli saanut raikkaan etikkaliemikylvyn. Marinoitu
punasipuli kruunasi annoksen. Yksinkertaisesti hyvää ja paikallista! Onhan
Rymättylä kuuluisa niin varhaisperunastaan kuin silakastaankin.
Amandis on äskettäin peruskorjattu kahvila, joka sijaitsee
vanhan kaupungin sydämessä. Vieraanvarainen ja lämminhenkinen paikka, jossa
perheyrityksen omistaja Annika Virtanen henkilökuntineen saa asiakkaan
tuntemaan itsensä odotetuksi ja toivotuksi vieraaksi. Turhaan ei kahvilan
suosikkiannosta vohveleita kutsuta maailman parhaiksi. Oli elämys saada kokea
tämä paikka, johon mielelläni palaan uudelleen.
Vohvelille oli valittu Smaku-annokseen seurakasi Kolatun
Valma Brie-juustoa, tuoreita marjoja ja hedelmiä sekä karviais-porkkanahilloa (ks. kuva edellä). Hillo
on Orastava aurinko -yrityksen, jossa omistaja Irmeli Vinnikainen on
kasvattanut niin porkkanat kuin karviaisetkin ja myös valmistanut oman perheen
perintöreseptillä hillon. Maistuva annos Myrna-kupeista tarjotun kahvin kanssa!
Ravintola Valborgissa keskeisellä paikalla rantaa viehätti
bistrotunnelma ja viihtyisä miljöö. Kesällä Valborgissa vierailee artisteja
rockista jazziin. Smaku-annos nautittiin pitaleipänä, joka oli täytetty lämminsavulohella,
tomaatilla, punasipulilla ja remoulade-kastikkeella (kuva). Täytettyä pitaleipätaskua
täydensi parmankinkku-manchegosalaatti kastikkeenaan vadelmavinaigrettea.
Naantalin Kaivohuone tunnetaan aurinkoisesta
kesäterassistaan ja huippuartistien keikoista nostalgisen rakennuksen komeassa salissa.
Smaku-annokseen Kaivohuone oli kehittänyt kanavartaan ”Varsinais-Suomi
lautasella” - tyyliin (kuva). Maku ja toteutus saivat yllättymään ”kaiken maistaneetkin”.
Hyvin valmistettua ruokaa laadukkaista aineksista. Kaivohuoneen Smaku-annoksen
takana on Marko Ilander, ja hän kertoi pikkuvartaaseen pujotetun kanan olevan Paimiosta,
chilikastikkeen Salosta, perunalastujen Rymättylästä, yrttien Nousiaisista. Annoksen
clou sitten – se oli mämmi-bbq-kastike! Makuelämykseen vaikutti varmasti sekin,
että annos tuotiin maisteltavaksi todella a la minute.
Ruuan tuottajista pääsin tutustumaan Smaku Tour Naantali -pressikierroksella Mikolan luomutilaan. Tila keskittyy luomutuotantoon. Omistajat Tita-Marjut ja Osmo Salonen aloittivat viljelyn 1997 (kuvassa kotitalo ja myytäviä kukkia). He ovat panostaneet erityisesti kasvihuonetuotantoon. Esimerkiksi tomaatit kasvatetaan suoraan mullassa, mikä antaa niille herkullisen maun. Myös kurkkuja, yrttejä, perunaa, kukkia ja jopa kokeiluluontoisesti pieniä määriä munakoisoa, bataattia ja viinirypäleitä kasvatetaan lähitienoon asukkaiden ja ravintoloiden tarpeisiin.
Naantalilla on tarjota elämyksiä kaikille aisteille, niin kehon kuin hengenkin ravintoa. Alkukesään kuuluu Naantalin Musiikkijuhlat (kuva Lahti Sinfonian konsertti-illasta). Mm. kylpylä, Muumimaailma, saaristoristeilyt, taidenäyttelyt ja vanhan
kaupungin romanttinen tunnelma tuovat kävijöitä. Lisätietoja löytyy osoitteesta
visitnaantali.com.Ruuan tuottajista pääsin tutustumaan Smaku Tour Naantali -pressikierroksella Mikolan luomutilaan. Tila keskittyy luomutuotantoon. Omistajat Tita-Marjut ja Osmo Salonen aloittivat viljelyn 1997 (kuvassa kotitalo ja myytäviä kukkia). He ovat panostaneet erityisesti kasvihuonetuotantoon. Esimerkiksi tomaatit kasvatetaan suoraan mullassa, mikä antaa niille herkullisen maun. Myös kurkkuja, yrttejä, perunaa, kukkia ja jopa kokeiluluontoisesti pieniä määriä munakoisoa, bataattia ja viinirypäleitä kasvatetaan lähitienoon asukkaiden ja ravintoloiden tarpeisiin.
Naantalin auringon terveisin Rouva Kasvis
Teksti ja kuvat: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti