sunnuntai 24. helmikuuta 2019

Kerralla uuniin: sitruslohta ja kasviksia


”Puoli kiloa päivässä” on varmasti tuttu rallatus monelle. Se tarkoittaa, että kasviksia suositellaan syömään vähintään puoli kiloa joka päivä, mieluiten enemmänkin. Punnita ei tarvitse, vaan ajatellaan mitaksi oma koura, jolloin tuo määrä tarkoittaa kuutta omaa kourallista jaettuna päivän eri aterioille. Myös hedelmät ja marjat kuuluvat kasviksiin.
Kuvassa kirjolohta ja kasviksia menossa uuniin. Juureksia ja perunaa olen esikypsentänyt, jotta kaikki valmistuu yhtä aikaa.


Lisäksi kasviksia tulisi käyttää monipuolisesti ja vaihdellen, saatavuuden ja sesonkien mukaan. Terveyden kannalta on hyvä, jos valitsee kasviksia viittä eri väriä: punaisia, keltaisia ja oransseja, valkoisia ja ruskeita, vihreitä sekä sini-purppuraisia. Silloin saa kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita ja flavonoideja mahdollisimman monipuolisesti.
Kuva: Juurekset ja parsakaalin varsiosat vievät pidemmän kypsymisajan kuin kalafilee, parsakaalin nuput ja tomaatit, joten nämä ensin uuniin.


Kaikkia muita värejä kasviksista on helppo löytää, mutta sini-purppuraa on ehkä vähiten. Punakaali, punajuuri, siniset perunat, punasipuli, liila kukkakaali, marjoista mustikka ja tumma karviainen sekä hedelmistä tumma luumu tulevat ensiksi mieleen. Valkoisia ja ruskeita kasviksia ovat esimerkiksi palsternakka, juuripersilja, nauris ja sienet.
Uunissa paahtamisen jälkeen lisäsin kalalle tuoretta tilliä.


Kokosin uunipannulle kasviksia ja perunaa niin, että viiden värin tavoite toteutuu. samalla uunipannullisella kypsensin kirjolohifileen. Juureksia ja perunaa kypsensin ennakkoon 15 minuuttia, lisäsin kalan ja loput kasvikset ja jatkoin toiset 15 minuuttia, jolloin kaikki oli valmista. Kätevää ja helppoa!
Kastikkeeksi sopii sitruunalla, tillillä, suolalla, pippurilla ja ripauksella sokeria maustettu ranskankerma.


Lohen pintaan sekoitin sitrusviipaleiden alle maustetahnan, jonka ohjeen olen poiminut joskus Glorian ruoka & viini -lehdestä.
Sitruslohta ja kasviksia
1 (ruodoton) kirjolohifilee, noin 700 g
Maustetahnaan
2 rkl hunajaa
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl raastettua inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
2 rosmariininoksaa
½ sitruunan mehu
1 tl suolaa
Pinnalle
1 sitruuna
1 limetti
Lisäksi
viittä väriä kasviksia: esim. sinisiä Blue Kongo -perunoita, parsakaalia, porkkanoita, juuripersiljaa tai palsternakkaa, pieniä terttutomaatteja
Sekoita maustetahnan ainekset keskenään, kuoritut valkosipulinkynnet raastettuina ja rosmariini hienonnettuna.
Pese pienehköt perunat ja halkaise ne. Kuori ja paloittele porkkanat ja juuripersiljat tai palsternakka. Paloittele parsakaalin varsiosat. Pyöräytä näille kevyesti öljyä ja suolaa ja siirrä leivinpaperin päälle pellille. Huuhtele ja paloittele parsakaali ja tomaatit.

Kypsennä 225-asteisessa uunissa perunoita ja juureksia noin 15 minuuttia. Sivele tällä välin kirjolohifileen pinta tahnalla.
Ota uunipannu esille ja nosta maustettu kalafilee keskelle kasviksia. Peitä sen pinta ohuilla sitrusviipaleilla. Lisää kevyesti öljytilkassa ja pienessä suolamäärässä pyöräytetyt parsakaalit ja tomaatit mukaan.
Vähennä uunin lämpö 200 asteeseen ja jatka ruuan kypsentämistä 15 minuuttia, kunnes kala on mehevän kypsää. Tarkista myös perunoiden ja juuresten kypsyys ja siirrä ne tarvittaessa vielä uuniin.
Tarjoa sitruunalla, tillillä, ripauksella sokeria, suolalla ja pippurilla maustetun ranskankerman kanssa.
Teksti, kuvat ja ohje: Pirjo Toikkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti