Usein
matkoilla saa hyviä ideoita ruokakokeiluihin. Tasan viikko sitten söin Las Palmasissa
supersalaatiksi nimettyä vihreää salaattia, joka näytti hyvältä, maistui
hyvältä, jätti miellyttävän olon ja piti pitkään kylläisenä. Tänään tein salaatista oman versioni.
Salaatin idea on yhdistää erilaisia vihreitä aineksia. Mukaan sopii muun muassa paljon parsakaalia,
pinaatinlehtiä ja herneitä, mutta myös täysjyväistä bulguria ja fetajuustoa sekä
herkullista kastiketta.
Vihreää
voimasalaattiani on helppo muunnella. Olin jo varannut vihreää paprikaakin, mutta
jätin sen pois, koska määrällisesti salaattia oli riittävästi. Seuraavalla
kerralla lisään mukaan lehtiselleriä ja purjoa. Tähän salaattiin sopivat loistavasti
myös kuivatut taatelit, aprikoosit tai karpalot.
Juomaksi
valitsin etelänmatkalla kombuchaa, joka näyttää Suomessakin yleistyvän hyvää
vauhtia. Se sopii monen muunkin ruoan juomaksi tai janojuomaksi. Kombucha on perinteinen, vihreästä teestä hapattamalla valmistettu, vatsaa hellivä juoma, joka sisältää maitohappobakteereita.
Vihreä voimasalaatti
(6–8 annosta)
(6–8 annosta)
400 g
parsakaalia
2 dl bulguria (raakana)
200 g (pakaste)herneitä
1 rasia (100 g) babypinaatinlehtiä
1 (kasvihuone)kurkku
1–2 dl siemensekoitusta
125 g fetajuustoa
(vihreää paprikaa/lehtiselleriä/purjoa)
tuoretta minttua ja persiljaa
1 ½ dl puristettua appelsiininmehua
¼ tl suolaa
tilkka hunajaa
mustapippuria myllystä
½ dl hienonnettua minttua
2 dl bulguria (raakana)
200 g (pakaste)herneitä
1 rasia (100 g) babypinaatinlehtiä
1 (kasvihuone)kurkku
1–2 dl siemensekoitusta
125 g fetajuustoa
(vihreää paprikaa/lehtiselleriä/purjoa)
tuoretta minttua ja persiljaa
kuivattuja taateleita/aprikooseja/karpaloita
Kastike
½ dl oliivi- tai rypsiöljyä1 ½ dl puristettua appelsiininmehua
¼ tl suolaa
tilkka hunajaa
mustapippuria myllystä
½ dl hienonnettua minttua
Valmista ensin kastike sekoittamalla kaikki
ainekset keskenään.
Huuhtele ja valuta parsakaali. Leikkaa varret
erilleen, jaa pituussuunnassa neljään osaan ja viipaloi. Siirrä kypsymään
höyrykattilaan. Irrottele parsakaalin nuput ja lisää ne varsiosien päälle
kypsymään pariksi minuutiksi. Huuhtele parsakaali välittömästi jääkylmällä
vedellä niin, että se jäähtyy ja valuta.
Kypsennä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan.
Kiehauta vesi, siirrä pois liedeltä, lisää öljyä ja suolaa ja anna bulgurin kypsyä kannen alla 10
minuuttia. Sekoita bulgur kahdella haarukalla nostellen irtonaiseksi. Mausta kypsä bulgur mielesi mukaan: esim. sitruunanmehulla, chilijauheella, kurkumalla, paprikajauheella.
Huuhtele baby- eli salaattipinaatinlehdet
huolellisesti lävikössä. Valuta ja kuivaa joko salaattilingossa tai kahden
puhtaan keittiöpyyhkeen välissä.
Sulata pakasteherneet kuumassa vedessä
lävikössä. Paloittele kurkku. Paahda siemensekoitus kuivassa, kuumassa
pannussa. Mukana voi olla myös pähkinöitä. Hienonna persiljaa reilu määrä bulgurin joukkoon.
Siirrä salaatin ainekset laakealle tarjoiluvadille.
Juomaksi sopii tuorepuristettu appelsiininmehu tai vaikkapa kombucha.
Teksti, kuvat ja ruokaohje: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti