keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Tillipesto ja paahdettu kukkakaali

Uunissa kokonaisena paahdettu kukkakaali teki valloituksen keittiööni puolitoista vuotta sitten. Nyt kukkakaalit taas ovat niin puhtoisia ja somia, lähellä tuotettuja, ettei niitä raaski rikkoa eikä käsitellä mitenkään muutoin kuin vain siirtämällä paahtumaan kuumaan uuniin, ellei sitten syö ihan tuoreeltaan salaatissa. Niin yksinkertaista!
Itse lisään paahdettavan kukkakaalin pintaan pelkästään tilkan laadukasta öljyä ja jauhan ripauksen suolaa myllystä. Jotkut valuttavat juoksevaa hunajaa tai valelevat pintaan sulatettua voita, jossa on mausteena sitruunankuorta. Pitäydyn mielelläni öljylinjalla ilman makeutusta, koska kesällä kukkakaalissa on omaa herkkää makua niin paljon, että sille on annettava tilaa.

Sillä aikaa kun kukkakaali kypsyy uunissa, valmistan kastikkeeksi tillipeston. Mantelit ovat kukkakaalille yksi parhaista makupareista, joten teen peston pinjansiementen sijaan manteleista. Herätän niihin aromia paahtamalla mantelit ensin kuumassa, kuivassa pannussa, ruskistamatta.
Pestoa varten valitsen yrtiksi tillin. Tilli korostaa kukkakaalin kesäistä luonnetta. Tälle aterialle sopivat täydennykseksi paistetut pikkukalat, esimerkiksi ahvenfileet. Kalallekin tillipesto käy loistavasti. Manteliseen pestoon minusta paras valinta hapokkuudeksi on omenaviinietikka.


Paahdettu kukkakaali maistuu ihanalta, kun sen päälle lusikoi lautaselle tillipestoa. Ja ne rapeaksi paahtuneet suojalehdet ruoteineen ne vasta hyviä ovatkin! Pintaan voi toki lisäksi raastaa kevyen kerroksen parmesaania tai muuta kovaa juustoa.

Taustatietopaketti tillistä, samoin kukkakaalista, Vuoden vihanneksesta on osoitteessa: www.rouvakasvis.fi / Kasviskoulu

Paahdettu kukkakaali
1 kesäinen kukkakaali (500 – 600 g)
2 – 3 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
¾ tl suolaa
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Vuoraa valurautainen paistinpannu leivinpaperilla tai aseta leivinpaperi pellille.
Leikkaa kukkakaalin kanta tasaiseksi, jotta se pysyy pystyssä. Huuhtele kukkakaali, mutta jätä suojalehdet paikoilleen.

Valele kukkakaalin pintaan lusikasta öljyä ja ripauta suolaa.
Paahda kokonaista kukkakaalia ensin 15 minuuttia. Valele pintaan vähän lisää öljyä ja jatka kypsentämistä niin, että säädät uunin lämmön 175 asteeseen. Kesäinen kukkakaali kypsyy aika nopeasti, noin puolessa tunnissa alkupaahdon jälkeen. Kaalin koko ja tiiviys vaikuttavat kypsymisaikaan ja se, kuinka tiiviisti suojalehdet ovat kaalin ympärillä.

Jätä kukkakaali sisältä, kantaosaltaan al dente -kypsyyteen eli se saa tuntua hampaissa, ja myös se kanta siis on totta kai herkullista syötävää. 
Tillipesto

2 dl tuoretta, hienonnettua tilliä
1 dl oliiviöljyä (tai rypsiöljyä)
½ dl kuorittuja manteleita
2 tl omenaviinietikkaa
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
1 valkosipulinkynsi


Hienonna tilli. Paahda mantelit kuumassa pannussa, mutta älä ruskista niitä. Kuumentamisella manteleiden maku herää esiin. Paloittele mantelit leikkuulaudalla muutamiin osiin.

Mittaa peston aineet teholeikkuriin lukuun ottamatta valkosipulia, koska sen maku säilyy raikkaampana, kun lisäät sen vasta lopuksi, veitsellä tai raastimella hienonnettuna valmiiseen pestoon.

Tarjoa tillipesto paahdetun kukkakaalin tai muiden kypsennettyjen kasvisten ja kalan kastikkeena.

Teksti, ruokaohjeet ja kuvat: Pirjo Toikkanen



2 kommenttia:

  1. Hei!
    Miten voisin hyödyntää lopun paahdetusta kukkakaalista? Yksineläjänä sitä en kerralla saa mitenkään syötyä. Kuinka kauan se säilyy, jos siitä ottaa aina palasen vaikka salaattiin?

    VastaaPoista
  2. Hei! Kiitokset kysymyksestä. Kannattaa heti paahdetun kukkakaalin valmistuttua siirtää ylimääräinen osuus jääkaappiin. Kylmässä säilytettynä kypsennetty kukkakaali säilyy hyvinkin viikon verran. Ota annospala kerrallaan vaikkapa osaksi salaattia tai lisää paloina haluamaasi keittoon tai soseuta sosekeiton joukkoon. Voit myös valmistaa öljystä ja viinietikasta tai sitruunanmehusta marinadin ja maustaa sen suolalla, pippurilla ja tuoreyrtillä. Marinoituna kukkakaalipalaset uskoakseni säilyvät ylikin viikon. Nämä näin ensimmäisenä tulevat mieleeni. Toivottavasti on apua. Terv. Rouva Kasvis

    VastaaPoista