Vaikka saavuimme nyt perille vasta illansuussa, aloin poimia pihapiiristä salaattiaineksia. Paras villivihannesten poiminta-aika on aamu, mutta sää oli viileä, eikä mikään kasvusto ollut kuivaa eikä nuutunutta. Mökkiviikoksi osui sopivasti valtakunnallinen villivihannesten teemaviikko, jota oli todella helppo näissä maisemissa juhlistaa.
Kaikkein eniten meidän maalla kasvaa pihapiirissä
poimulehtiä. Niistä valitsen syötäviksi vain kaikkein mehevimmät ja pienimmät,
suppuiset lehdet. Ympäröivä metsä takaa sen, että käden ulottuvilla on myös
ketunleipää. Myös ahomansikkaa on joka puolella. Niiden pienet lehdet sopivat
salaattiin mukaan.
Poimulehti,
lempinimeltään hiirenhame tai maarianvaippa
Poimulehti on helppo tunnistaa viuhkamaisesta muodostaan.
Usein sen sylissä kimaltaa kastepisaroita. Poimulehti maistuu hyvältä, kun se
on vaaleanvihreää, pientä ja suppuista. Avautuneet lehdet maistuvat karvailta ja
kuituisilta. Puolivarjoinen paikka kasvattaa poimulehdestä miedon ja makeahkon.
Ketunleipä eli käenkaali
Ketunleipä raikastaa hortasalaatin, koska se sisältää
oksaalihappoa. Samasta syystä, happamuuden takia, sitä riittää salaattiin jo
pienikin määrä. Ketunleipä kannattaa kerätä varsineen, koska varret maistuvat aromikkailta. Myös kukat ovat syötäviä. Juuria ei tietenkään saa repiä mukaan,
jotta satoa kasvaa jatkossakin. Kirpeähkön makunsa ansiosta ketunleipä maustaa
salaatin.
Ahomansikasta käytän
salaattiin nuoria, vaaleanvihreitä lehtiä.
Siankärsämön lehdet antavat salaatilleni ryytimäistä aromia. Suhtaudun
niihin kuin yrtteihin. Lehdet kannattaa poimia salaattiin ennen kukintaa, koska
silloin ne ovat vielä pehmeitä. Mustikanlehdet
poimin myös nuorina ja vaaleanvihreinä. Mustikanlehdet sisältävät
oksaalihappoa, joten niitä riittää salaattiin pieni määrä.
Niittysuolaheinän
usein reikäisistä lehdistä voi päätellä niiden kelpaavan muillekin. Valikoin
salaattiin vain ehjät. Metsäorvokin
kukkia poimin salaattini pinnalle niiden kauneuden takia.
Kastikkeeksi riittää,
että pirskottelee salaattiin laadukasta, kylmäpuristettua rypsiöljyä (esim. Myssyfarmin tai
Gobbas Gårdin), mutta siitä voi jatkaa myös kastikkeen, johon sopii omena- tai
vadelmaviinietikka, hunaja, suola ja pippuri. Reseptin yhteydessä ohje
kastikkeeseen, jota tavallisimmin suosin.
Salaattini sisältää seitsemää erilaista villivihannesta. Se sopii mainiosti vaikka juhannussalaatiksi!
Salaattini sisältää seitsemää erilaista villivihannesta. Se sopii mainiosti vaikka juhannussalaatiksi!
Kukkalan
villivihannessalaatti
pieniä, suppuisia poimulehtiäketunleipiä: lehtiä, myös varsia ja kukkia
ahomansikan lehtiä
siankärsämön lehtiä
nuoria mustikanlehtiä ja varpujen kärkioksia
niittysuolaheinän lehtiä
metsäorvokin kukkia
Lisäksi
kypsää, kovaa vuohenjuustoa
lohko vesimelonia
Kastike
6 rkl rypsiöljyä
2 rkl valko- tai omenaviinietikkaa
1 rkl vettä
2 tl dijonin sinappia
1 tl hunajaa
1 valkosipulinkynsi
½ tl suolaa
¼ tl valko- tai mustapippuria myllystä
Poimi puhtaasta
luonnosta oma lajitelmasi nuoria, mehukkaita villivihanneksia. Poimi vain tunnistamiasi villivihanneksia. Hyviä oppaita on saatavissa usealta pätevältä tekijältä. Myös villivihanneskursseja järjestetään.
Omassa salaatissani on yleensä eniten suppuisia poimulehtiä
ja ketunleipää, koska niitä kasvaa pihapiirissä mökillä kaikkein eniten. Ne
ovat hyvä pohja salaatille. Jollain toisella voi olla poimittavissa pieniä
vuohenputkenversoja tai pieniä, sileälaitaisia voikukanlehtiä. Ne sopivat myös, mutta meidän mökillä vuohenputkia ja voikukkia ei ihan lähimaastossa ole,
kaupungissa kyllä.Nuoria ahomansikan lehtiä löytyy meiltä paljon. Siankärsämöä lisään samaan tapaan kuin laittaisin salaattiin tuoreyrttiä, esimerkiksi timjamia. Mustikanvarvuista poimin kaikkein nuorimmat, vaaleanvihreät lehdet. Niittysuolaheinä maistuu salaatissa tosi hyvältä. Sitä kannattaa ottaa mukaan. Metsä- tai keto-orvokkien kukat tuovat somaa koristetta ja vaniljaista makua salaattiin.
Itselläni on tapana poimia villivihanneksia suoraan lävikköön
kerralla tarvittava määrä. Huuhtelen hortan raikkaalla kaivovedellä ja valutan
hyvin. Salaattiainekset on hyvä kuivata ravistamalla niitä kahden puhtaan keittiöpyyhkeen
välissä.
Mittaa kastikkeen
aineet pieneen lasitölkkiin ja ravista sekaisin. Kuori ja raasta tai hienonna
valkosipulinkynsi mukaan.
Leikkaa juusto
palasiksi. Kuori ja paloittele lohko vesimelonia. Kokoa salaattiainekset
suoraan lautasille. Pirskottele kastiketta lusikasta ja tarjoa loppu kastike
niin, että sitä voi lisäillä salaattiin pöydässä maun mukaan.
Kuvan juusto on Heinolan Heilasta menomatkalla mökille ostettua
manchego-tyyppistä Arctic Pinja -vuohenjuustoa
Kiuruvedeltä.
Vinkki: Voit käyttää salaattiin myös viljeltyjä salaatinlehtiä oman valintasi ja makusi mukaan. Salaatti voi siis olla osin viljellyistä, osin villeistä vihanneksista koottu.
Teksti, kuvat ja
ruokaohjeet: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti