Innostuin tekemään nokkosvohveleita mökillä iltaruoaksi,
koska huomasin, että meillä kasvoi terhakoita nokkosenversoja ihan
lähituntumassa, entisen juhannuskokon paikalla. Olimme ostaneet tulomatkalla
lähiruokakaupasta ihanaa kotijuustoa. Pakkaus kertoi sen valmistetun
kyytönmaidosta Kontiomäellä. Juusto oli pehmeän täyteläistä, paistettua
muna-piimäjuustoa, jota oli helppo kuumentaa pannussa vohveleiden lisäkkeeksi.
Nokkosvohvelit maistuivat mainioilta ja riittivät hyvin ateriaksi.
Koska sähköä ei ollut käytettävissä, sai aggregaatti meuhkata sähköntuottajana.
Kuvasin nokkosvohvelit mökin kuistilla ja nokkoset laiturilla. Vihreiden vohveleiden ohjeellani syntyy
neljälle hengelle jokaiselle oma, tuhti vohvelinsa. Paistamiseen ei siis mene
paljonkaan aikaa. Vohvelit voi vastapaistettuina päällystää ihan millä itse
haluaa.
Kun palasimme kaupunkiin, hain vohvelipannun täälläkin
vaatekomeron perukoilta esille. Tällä kertaa paistoin lounasruoaksi pinaattivohveleita
ulkona pergolassa. Edellisillalta oli jäänyt jääkaappiin tabbouleh-salaattia,
joten levitimme sitä vohveleiden päälle. Kokeile sinäkin! Molempi parempi –
käytitpä nokkosia tai pinaattia, juustoa tai salaattia!
Kuvassa tuoreita pinaatinlehtiä.
Kuvassa tuoreita pinaatinlehtiä.
Vihreät vohvelit
(4 tuhtia vohvelia)
2 l nokkosenversoja tai tuoretta pinaattia1 kananmuna
1 kananmunan keltuainen
2 dl maitoa
1 dl vehnäjauhoja
1 dl spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
½ dl pullomargariinia tai sulatettua voita
2 kevätsipulia tai pieni nippu ruohosipulia
1 kananmunanvalkuainen
Paistamiseen
½ dl pullomargariinia tai sulatettua voita
Lisäkevaihtoehdot
1. grillattuja juustoviipaleita, esim. piimä-munajuustoa, leipäjuustoa tai halloumia
villivihanneksia, esim. mustikanlehtiä ja poimulehtiä
2. tabboulehsalaattia ja basilikaa
Jos haluat vohveleiden kanssa tabboulehia, valmista se ensin
jääkaappiin vetäytymään.
Huuhtele tuoreet
nokkosen- tai pinaatinlehdet ja kiehauta eli ryöppää ne väljässä vedessä.
Valuta, kuivaa hieman talouspaperilla painellen ja nosta leikkuulaudalle nyytiksi.
Hienonna veitsellä leikaten.
Sekoita jauhoihin
leivinjauhe ja suola. Vatkaa muna maidon joukkoon. Erottele toisesta munasta
keltuainen taikinaan ja valuta valkuainen toiseen kulhoon. Lisää jauhoseos koko
ajan sekoittaen.
Huuhtele ja hienonna
kevätsipulit tai ruohosipulit ja sekoita ne taikinaan.
Vatkaa valkuainen
kovaksi vaahdoksi ja kääntele taikinaan juuri ennen vohveleiden paistamista.
Kuumenna
vohvelipannu. Lisää pinnoille rasvaa. Paista taikina neljäksi melko paksuksi
vohveliksi.
Valmistele lisäke:
1. Kuumenna paloiteltu juusto grillissä
tai paistinpannussa. Voit kuumentaa juuston myös vohvelipannussa.
2. Tee tabbouleh alla näkyvän ohjeen
mukaan.
Jaa vohvelit
jokaiselle ruokailijalle valmiiksi lautasille ja lisää päälle kuumennettua
juustoa ja villivihanneksia ja/tai tabboulehsalaattia.
Kuvassa kiehautettua, hienonnettua nokkosta.
Tabbouleh-salaatti
4 dl kypsennettyä täysjyväcouscousia tai bulguria
5 tomaattia pieninä kuutioina
1 punasipuli hienonnettuna
1 dl persiljaa hienonnettuna
2 rkl minttua hienonnettuna
2 rkl korianteria hienonnettuna
2 rkl sitruunanmehua
½ dl oliivi- tai rypsiöljyä
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
5 tomaattia pieninä kuutioina
1 punasipuli hienonnettuna
1 dl persiljaa hienonnettuna
2 rkl minttua hienonnettuna
2 rkl korianteria hienonnettuna
2 rkl sitruunanmehua
½ dl oliivi- tai rypsiöljyä
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
Kypsennä couscous (tai bulgur) pakkauksen ohjeen mukaan: Mittaa 2 dl
couscousia kattilaan. Kaada päälle 2 dl kiehuvaa, suolalla maustettua vettä.
Peitä kattila kannella 6 minuutiksi. Sekoita kypsä couscous ilmavaksi
haarukalla nostellen.
Yhdistä kaikki aineet keskenään ja anna tabboulehin vetäytyä
jääkaapissa puolisen tuntia.
Teksti, kuvat ja
ruokaohjeet: Pirjo ToikkanenP.S. Kuvassa vohvelipannu, jolla äitini paisteli vohveleita 1960-luvulla! Kauniina esineenä olen laitteen tallentanut, mutta siihen kiinnitettävä johto on kadonnut, joten en toistaiseksi pysty tätä pannua käyttämään. Muoto ja vohveleiden malli on kyllä paras mahdollinen!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti