Kuvaamani perunat ovat Siikli-lajiketta.
En ymmärrä, miksi varhaisperunaa tuodaan muista maista, ja
sen kanssa kiirehditään. Aikaisuutta suurempi valtti mielestäni on
varhaisperunan hyvä maku. Varhaisperuna on herkkähipiäinen herkku. Se on arka
käsittelylle ja kuljetuksille. Siksi se tulee saada mahdollisimman läheltä ja
mahdollisimman nopeasti pellosta pöytään.
Kypsennä
taiten
Varhaisperunat voi kypsentää suolalla maustetussa vedessä,
mutta myös höyrykattilassa varsinkin silloin, kun perunat ovat laadukkaita.
Koska vedessä keittäminen kuitenkin on perinteinen tapa ja siihen on totuttu,
annan siitä tarkan ohjeen, koska sanonta ”kaikkihan nyt perunoita osaavat
keittää” ei pidä paikkaansa.
Jotta varhaisperunoiden vienon, hieman makean maun pystyy
erottamaan, en yhdistä niihin heti alkuun mitään voimakkaan makuista.
1960-luvulla vakiintui tapa nauttia varhaisperunat sillin kanssa, koska samaan
aikaan varhaisperunasesongin kanssa saapuivat Lounais-Suomeen Islannin
sillilaivat.
Graavikalan
parina
Laadukkaan, huolellisesti kypsennetyn varhaisperunan yksi
tasapainoisimpia makupareja mielestäni on graavi siika. Juomaksi valitsin tällä
kertaa puolikuivan rieslingin Alsacesta (Domaine Zinck Riesling Prestige). Sen
pieni makeus sopii erityisen hyvin graavikalalle. Sauvignon blanc on niin ikään hyvä valinta varhaisperuna-aterialle.
Ajankohtaiset
taustatiedot varhaisperunoista löytyvät osoitteesta www.rouvakasvis.fi /
Kasviskoulu.Kuvaamani varhaisperunat ovat uutta Jussi-lajiketta.
Varhaisperunoiden
kypsentäminen
1 kg varhaisperunoita (siikli, jussi, annabelle, solist,
timo, carrera...)vettä peitoksi saakka
1 tl karkeaa merisuolaa
muutamia tillinvarsia
Pinnalle
tuoretta, hienonnettua tilliä
Pese
vastanostetut varhaisperunat raikkaassa vedessä. Harjaa juuresharjalla täysin
kuorettomiksi. Kun perunoita ei ole säilytetty liian pitkään, kuori irtoaa
harjaten, kevyesti raaputtaen tai erityisillä, karheapintaisilla käsineillä
hangaten. Voit käyttää myös pöytäveistä apuna, jotta saat hennot kuoret
poistetuksi.
Kuumenna
keitinvesi kiehuvaksi. Mausta karkealla merisuolalla niin, että käytät litralle
vettä 1 teelusikallisen suolaa.
Lisää
perunat yksitellen kiehuvaan veteen. Usein niissä on kokoeroja, joten isoimmat
on laitettava veteen ensin, ja jatkettava sitten kokojärjestyksessä.
Tarkista veden
määrä, kun kaikki perunat ovat kattilassa. Vähennä vettä tarvittaessa.
Perunoiden kuuluu vain juuri ja juuri peittyä. Lisää muutamia tillinoksia
varsineen kattilaan.
Anna
perunoiden kiehua kevyesti poreillen. Keittoajaksi riittää usein 10 – 12
minuuttia, mutta joskus 15 minuuttia. Kokeile kypsyyttä cocktailtikulla. Vältä
ylikypsentämistä, koska varhaisperunat jälkikypsyvät vielä, kun vesi on
kaadettu pois.
Valuta
keitinvesi kattilasta pois mahdollisimman tarkkaan. Poista tillinvarret. Siirrä
perunakattila lämpimälle levylle. Ravista kevyesti ja odota, että kosteus
haihtuu pois.
Taittele
perunoiden päälle puhdas keittiöpyyhe tai talouspaperia imemään kosteutta.
Sulje kattila kannella.
Kun perunat ovat täysin kuivahtaneet, lisää niiden päälle hienonnettua, tuoretta tilliä.
Nosta
perunat pöytään. Voit varovasti siirtää perunat ennen tillin lisäämistä liinalla
suojattuun tarjoilukulhoon, lisätä sitten tilliä ja peittää liinalla.
Liitän mukaan myös kuvan käsistäni vuodelta 2007, jolloin toimin Kotimaiset Kasvikset ry:n viestintäpäällikkönä. Kuvaaja Teppo Johansson. Olen nähnyt tätä kuvaa julkaistavan sadoissa ja jälleen sadoissa laajalevikkisissä yhteyksissä, joten sallittakoon sen esiintyä myös blogissani.
Höyrykypsennys
Liitän mukaan myös kuvan käsistäni vuodelta 2007, jolloin toimin Kotimaiset Kasvikset ry:n viestintäpäällikkönä. Kuvaaja Teppo Johansson. Olen nähnyt tätä kuvaa julkaistavan sadoissa ja jälleen sadoissa laajalevikkisissä yhteyksissä, joten sallittakoon sen esiintyä myös blogissani.
Höyrykypsennys
Varhaisperunat voi halutessaan myös höyrykypsentää aivan
kuten muutkin perunat ja kasvikset silloin, kun perunoiden laatu on hyvä eivätkä perunat ole vetisiä. Tarvitset höyrykattilan, jonka rei’itettyyn
osaan pestyt perunat laitetaan siinä vaiheessa, kun vesi kattilan alaosassa
kiehuu. Kypsymisaika on hieman pidempi kuin vedessä keittäen.
Graavisuolattu
siika
noin 750 g siikaa fileinä2 rkl hienoa merisuolaa
1 ½ tl sokeria
½ - 1 tl rouhittua valkopippuria
noin 1 rkl rouhittua roseepippuria
tillinoksia
Asettele
siikafileet voi- tai leivinpaperin päälle. Nypi ruodot pois.
Sekoita suola
ja sokeri keskenään, Ripottele seos tasaisesti fileille. Lisää valko- ja
roseepippurit rouhittuina, tilli pieninä oksina.
Asettele
fileet päälletysten ja kääntele paperin reunat kalojen ympärille niin, että
saat tiukan paketin. Lisää ympärille tuorekelmua.
Siirrä
käärö
jääkaappiin. Voit lisätä päälle kevyen painon. Siika suolautuu jo 6 – 8
tunnissa, mutta sen voi antaa sulautua pidempäänkin, jos haluaa.
Leikkaa
fileistä nahkaa vasten viipaleita. Pyyhi ensin talouspaperilla pinnalta pois enimmät mausteet ja tillinoksat.
Tarjoa
varhaisperunoiden, voin ja ruisleivän kanssa.
Teksti,
ohjeet ja kuvat: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti