Mutta nyt
kesäkeitto tehdään parhaista mahdollisista aineksista, primööreistä, kasvisesikoisista, eikä kukaan voi olla
tästä kesäkeitosta pitämättä. Keittoon valitaan äskettäin maasta nostettuja
varhaisperunoita sekä nuoria porkkanoita, uutta kukkakaalia ja nippusipuleita. Nämä ainekset kypsyvät todella nopeasti. Kesäkeiton kasvisten tulee jäädä napakankypsiksi. Varo ylikypsentämästä niitä. Mukaan lisätään paljon
vihreää: tilliä, tuoreita herneitä, pinaatinlehtiä ja persiljaa.
Kesäkeitto
ei jää luiruksi, kun liemi tukevoitetaan kunnon nokareella perinteistä sulatejuustoa,
Koskenlaskijaa. Juustoa ei tarvitse lisätä kovin paljon. Toki juuston voi jättää kokonaan pois, ja lisätä keittoon vain nokareen voita tai lorauksen kuohukermaa. Suolaa, pippuria ja ehkäpä hiven sokeriakin ripautetaan
liemeen. Maku on aina tarkistettava oman suun mukaiseksi.Ruisleipä täydentää tämän keiton. Se voi olla rukiista hapankorppua tai esimerkiksi jälkiuunileipää.
Ajankohtaiset taustatiedot
varhaisperunoista löytyvät täältä: www.rouvakasvis.fi
/ Kasviskoulu
Pirjon kesäkeitto
1 nippu
porkkanoitanoin 750 g varhaisperunoita (siikliä, jussia, annabellea, veloxia, solistia…)
6 dl vettä
1 tl suolaa
1 nuori kukkakaali suojalehtineen ja kantoineen
2 nippusipulia varsineen
2 dl tuoreita pinaatinlehtiä (babypinaatti)
½ l tuoreita herneenpalkoja
mustapippuria myllystä
ripaus sokeria
5 dl kevyt- tai täysmaitoa
50 - 100 g sulatejuustoa (Koskenlaskija)
1 dl hienonnettua persiljaa
1 dl hienonnettua tilliä
Harjaa ja raaputa porkkanat ja perunat puhtoisiksi.
Leikkaa porkkanat viistosti paksuiksi viipaleiksi ja lohko perunat.
Huuhtele kukkakaali ja irrottele se pieniksi
nupuiksi. Paloittele kantaosa ja suojalehdet.
Huuhtele
sipulit ja viipaloi ne.
Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi. Mausta suolalla. Lisää
porkkanat ja perunat. Keitä viitisen minuuttia, ja lisää kukkakaali. Keitä
muutama minuutti ja lisää sipulit. Keitä pari minuuttia.
Lisää kattilaan huuhdotut suikaloidut
pinaatinlehdet ja paloistaan irrotellut herneet. Voit säästää muutaman kokonaisen herneenpalon
laitettavaksi keittoon avattuina. Kuumenna keitto jälleen kiehuvaksi.
Kaada kattilaan maito, kuumenna ja lisää
sulatejuusto nokareina. Mausta keitto ja tarkista maku.
Lisää persilja ja tilli. Tarjoa keitto
ruisleivän ja raikkaan veden kanssa.
Teksti, kuvat ja ruokaohje: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti