perjantai 3. kesäkuuta 2016

Paahdetut retiisit ja jogurttikastike

Alkukesän retiisit ovat yhtä aikaa rapeita ja makeita, eivätkä ne välttämättä maistu lainkaan kitkeriltä, kuten helposti ajatellaan. Niitä voi nauttia lukemattomin eri tavoin. Niille löytyy hyviä makupareja muista sesongin kasviksista. Esimerkiksi vihreä parsa, herneet ja kevätsipuli ovat osuvia kavereita retiisille. Kuvan retiisit on paahdettu uunissa.
Salaatteihin ja voileipiin retiisi antaa energistä väriä ja piristävää raikkautta. Retiisi on nappivalinta kastettavaksi joko dippikastikkeeseen tai maustesuolaan. Maustesuolan teen jauhamalla huhmareessa karkeaa suolaa ja vaikkapa rosmariinia tai kuusenkerkkää. Myös pikkelöitäviksi retiisit sopivat.
Nykyään on hurahdettu paahtamaan uunissa tai grillissä lähes kaikkia kasviksia ja hedelmiä, koska rapeus ja intensiivinen maku ovat tähtäimessä. Tähän on täysi syy, sillä kukapa nyt haluaisikaan enää syödä lötköjä, veteen makunsa luovuttaneita kasviksia.

Paahtaa voi myös retiisejä! Paahdettuina retiisien kirpeys mietonee, ja maku ja rakenne pehmenevät, mutta rapeuttakin jää jäljelle. Paahdetut retiisit ovat loistava tv-dinneri, tapasruoka oluen kanssa nautittuna. Jos juomavalintasi retiiseille on viini, kannattaa kokeilla Grüner Veltliner -rypälelajikkeen valkoviiniä. Paahdetut retiisit sopivat kunnon lisäkkeeksi grillatulle porsaan- tai broilerinlihalle tai kalalle.

Paahdetuista retiiseistä saa hyvän pohjan lämpimälle salaatille. Grillaa retiisien kavereiksi halloumia tai muuta juustoa ja sydänsalaatin tai muun tukevan salaatin lohkoja, nektariinin puolikkaita ja kevätsipulia. 


Nosta paahdettujen retiisien makukertoimia vielä niin, että valelet niille paksua, maustettua jogurttia.
Haluatko tietää retiiseistä enemmän? Taustatiedot löytyvät osoitteesta www.rouvakasvis.fi / Kasviskoulu.

Paahdetut retiisit
2 nippua (noin 20 kpl) retiisejä
2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
2 – 3 rkl hienonnettuja retiisien naatteja
1 rkl rosmariinia
1 rkl hunajaa
3 rkl seesaminsiemeniä
Kastike
1 ½ dl turkkilaista jogurttia
1 rkl sitruunan mehua
ripaus (ruoko- tai muscovado)sokeria
½ - 1 tl pippurisekoitusta
Huuhtele retiisit ja leikkaa naatit erilleen. Poista kapea juuri ja halkaise retiisit pituussuunnassa.
Poista isoimmat ja huonokuntoisimmat naatit ja huuhtele loput käytettäviksi. Jätä osa sivuun tarjoiluvaihetta varten ja hienonna osa uuniin laitettavaksi.
Siirrä retiisit leivinpaperin päälle pellille. Pirskota päälle öljyä, ripauta suolaa ja jauha pippuria. Lisää rosmariinia, hienonnettuja naatteja ja valele päälle hunajaa.
Sekoita pellillä olevat ainekset kahdella lusikalla käännellen. Ripota päällimmäiseksi seesaminsiemeniä.
Paahda 225-asteisessa uunissa reilu 15 minuuttia.
Asettele tuoreita retiisien naatteja tarjoiluvadille ja siirrä päälle paahdetut retiisit.
Mausta jogurtti sitruunan mehulla sekä ripauksella sokeria ja pippurisekoitusta (musta-, valko-, rosee- ja viherpippuria myllystä). Lusikoi jogurttia retiisien päälle.
Tarjoa sellaisinaan naposteluruokana esimerkiksi oluen kanssa tai grillilihan tai -kalan lisäkkeenä. Tai täydennä nämä retiisit grillatulla halloumi- tai muulla juustolla, grillatuilla salaatinlohkoilla, nektariininpuolikkailla ja kevätsipulilla lämpimäksi salaatiksi.
Teksti, kuvat ja ruokaohje: Pirjo Toikkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti