Voileipäkakut ovat tehneet uuden tulemisen. Ne ovat nyt juhlien trendikästä tarjottavaa. Päätin jo hyvissä ajoin, että
tänä keväänä teen voileipäkakun kauden kasviksista. Koska toukokuun lopussa kotimaiset vihreät parsat ja raikkaat
retiisit olivat parhaimmillaan, lisäsin retiisejä
sekä täytteeseen että kakun päälle. Parsat laitoin halkaistuina kiertämään
kakun reunoja kehyksen tavoin.
Mielestäni pitkittäin vuokaleivästä leikatuista viipaleista koottu kakku on käytännöllisin. Jo silloin, kun voileipäkakut edellisen kerran olivat muotia, minulla oli tapana leikata kakku valmiiksi viipaleiksi ennen päällystämistä.
Huoleton ja
hulvaton koristelu näyttää ehjässä kakussa hauskalta, mutta annostelua ja syömistä hankaloittaa, jos kakusta leikattaessa vyöryy pitkiä, höylättyjä, värjääviäkin kasvissuikaleita.
Voileipäkakun täytteisiin kannattaa jättää jotain purutuntumaa. Täysin sileät tahnat, joista ei tunnista mitään erityistä raaka-ainetta, voivat olla tylsiä. Täytteissä saa minusta mielellään olla sekä makua että rapsakkuutta.
Voileipäkakun täytteisiin kannattaa jättää jotain purutuntumaa. Täysin sileät tahnat, joista ei tunnista mitään erityistä raaka-ainetta, voivat olla tylsiä. Täytteissä saa minusta mielellään olla sekä makua että rapsakkuutta.
Kasvisvoileipäkakku
(10 – 12 hengelle)
5 pitkittäin
leikattua vuokaleipäviipaletta, mieluiten sekä tummaa että vaaleaa
Täyte 1.
200 g tuorejuustoa, maustamatonta
100 g fetaa (tai salaattijuustoa)
1 nippu retiisejä (myös osa naateista käyttöön)
2 - 3 hienonnettua oliivia
Täyte 2.
150 g tuorejuustoa, maustamatonta
3 – 4 rkl (basilika)pestoa
3 – 4 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
reilu ½ dl aurinkokuivattuja tomaatteja, hienonnettuina
ripaus suolaa ja/tai pippuria
Kostutus:
1 ½ dl kasvislientä
Pinnalle:
Täytettä 1. jää kakun päälle levitettäväksi
1 tlk (200 g) esim. tsatsikituorejuustoa reunoille
Koristelu:
2 nipusta vihreitä parsoja nuppupäät (kakun korkeus)
1 nippu retiisejä
1 – 2 dl krassin- tai muita versoja
½ - 1 dl ruohosipulia hienonnettuna
Täyte 1.
200 g tuorejuustoa, maustamatonta
100 g fetaa (tai salaattijuustoa)
1 nippu retiisejä (myös osa naateista käyttöön)
2 - 3 hienonnettua oliivia
Täyte 2.
150 g tuorejuustoa, maustamatonta
3 – 4 rkl (basilika)pestoa
3 – 4 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
reilu ½ dl aurinkokuivattuja tomaatteja, hienonnettuina
ripaus suolaa ja/tai pippuria
Kostutus:
1 ½ dl kasvislientä
Pinnalle:
Täytettä 1. jää kakun päälle levitettäväksi
1 tlk (200 g) esim. tsatsikituorejuustoa reunoille
Koristelu:
2 nipusta vihreitä parsoja nuppupäät (kakun korkeus)
1 nippu retiisejä
1 – 2 dl krassin- tai muita versoja
½ - 1 dl ruohosipulia hienonnettuna
Hanki mieluiten kahta erilaista
vuokaleipää: sekä tummaa rukiista että vaaleampaa, silti mielellään täysjyväistä,
aromikasta, juureen leivottua. Leivistä jää osa käyttämättä, myös reunat. Ne
voi syödä tavalliseen tapaan voileipinä.
Leikkaa tummasta leivästä pitkittäin
ohuempia viipaleita kuin vaaleasta leivästä, esim. kolme rukiista ja kaksi paksumpaa
vaalean leivän viipaletta. Leikkaa ne samanmittaisiksi ja kokeile koota
päällekkäin. Poista kuoret.
Valmista täytteet. Murenna feta tuorejuuston
joukkoon. Leikkaa retiisit leikkuulaudan päällä melko pieniksi kuutioiksi.
Hienonna osa hyväkuntoisista, hyvin huuhdelluista naateista mukaan. Sekoita nämä täytteeseen.
Tarkista maku. On hyvä, että täytteessä hieman tuntuu retiisi- ja oliivipalaset.
Aivan sileä tahna ei tunnu miellyttävältä.
Mausta toisen täytteen tuorejuusto
pestolla, pilkotuilla aurinkokuivatuilla tomaateilla ja basilikalla. Tarkista
maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa ja pippuria.
Kostuta leipäviipaleet kasvisliemellä tasaisesti
esim. silikonista grillisivellintä käyttäen. Kokoa kakku voi- tai
leivinpaperilla päällystetylle leikkuulaudalle, joka mahtuu jääkaappiisi. Aseta
alimmaksi tummaa leipää. Tiiviille, tummalle leivälle kannattaa lisätä kostutusta
enemmän kuin hötöisemmälle vaalealle leivälle. Muista kostuttaa hyvin myös reunat
ja päällimmäinen kerros.
Levitä täytettä vuoron perään, esim.
retiisitäytettä ruisleivälle ja pestotäytettä vaalealle leivälle. Kokoa samalla
kakun muotoon. Retiisitäytettä jää yli sen verran, että saat sillä sivellyksi kakun pinnan,
mutta älä levitä sitä vielä.
Peitä kakku kauttaaltaan tuorekelmuun ja
siirrä vetäytymään jääkaappiin yli yön tai vaikka yli kahdenkin yön. Laita päälle painoksi toinen
leikkuulauta.
Poista kelmu ja leikkaa täytetty, jääkaapissa
vetäytynyt, koristelematon kakku viipaleiksi, jos haluat, että kakun ottaminen
pöydässä on helppoa ja siistiä. Viipalointi vaatii tarkkuutta ja hyvän veitsen.
Levitä kakun päälle retiisitäyte ja
reunoille mieleistäsi maustettua tuorejuustoa, esim. tsatsikituorejuustoa.
Leikkaa parsoista kakun korkuisia, nuppupäisiä
pätkiä. Loput varret voit vaikka grillata myöhemmin. Huuhtele parsat ja
kypsennä niitä yksi minuutti höyrykattilassa. Jäähdytä välittömästi jääkylmässä
vedessä lävikössä. Halkaise parsat pitkittäin.
Asettele halkaistut parsat pitkin kakun reunoja
pystyasentoon. Ne tarttuvat siihen hyvin.
Huuhtele retiisit ja leikkaa mieluiten
mandoliinilla ohuiksi viipaleiksi. Asettele ne kakun pinnalle. Lisää myös versoja
ja ripottele joukkoon hienonnettua tuoretta ruohosipulia.
Voit siirtää kakun jääkaappiin, mutta tarjoa se
koristelun jälkeen mahdollisimman pian samana päivänä. Jos tarjoat kakun vasta
seuraavana päivänä, jätä ainakin versojen lisääminen tarjoilupäivään. Ilman
koristeita päällystettyä kakkua voi hyvin säilyttää, jos tilaa jääkaapissa
löytyy. Kakku oikeastaan vain paranee vetäytyessään.
Teksti, ruokaohje ja kuvat: Pirjo
Toikkanen
Taas löytyi ihana voileipäkakku kokeiltavaksi. Minulle oli uusi idea tuo leikkaaminen valmiiksi, enkä olisi älynnyt tehdä sitä nimenomaan ennen päällystämistä. Aika helposti varmaan vieraat ottavat valmiin leikkauksen kohdasta vaikkei se näykään.
VastaaPoistaKiitokset! Se on juuri näin, että eihän se kakun ottaja arvaakaan niitä valmiita viipaleita sieltä kuorrutuksen ja päällysteiden alta löytyvän. Mutta olen huomannut, että automaattisesti ne palat sieltä vaan "kaatuvat" kakkulapioon tai vastaavaan ottimeen. Ja siinä sitten positiivisesti yllätytään ja saatetaan ääneen ihastellakin, kuinka kätevästi kaikki käy. Jos asiasta tietävä on paikalla, voi tietty informoidakin suusanallisesti jo ennakkoon. Kiva, että ohje johtaa kokeiluun ja maistamiseen/herkutteluun saakka!
VastaaPoista