maanantai 30. toukokuuta 2016

Kasvisvoileipäkakku kauden kasviksista


Voileipäkakut ovat tehneet uuden tulemisen. Ne ovat nyt juhlien trendikästä tarjottavaa. Päätin jo hyvissä ajoin, että tänä keväänä teen voileipäkakun kauden kasviksista. Koska toukokuun lopussa kotimaiset vihreät parsat ja raikkaat retiisit olivat parhaimmillaan, lisäsin retiisejä sekä täytteeseen että kakun päälle. Parsat laitoin halkaistuina kiertämään kakun reunoja kehyksen tavoin. 
Mielestäni pitkittäin vuokaleivästä leikatuista viipaleista koottu kakku on käytännöllisin. Jo silloin, kun voileipäkakut edellisen kerran olivat muotia, minulla oli tapana leikata kakku valmiiksi viipaleiksi ennen päällystämistä.
Huoleton ja hulvaton koristelu näyttää ehjässä kakussa hauskalta, mutta annostelua ja syömistä hankaloittaa, jos kakusta leikattaessa vyöryy pitkiä, höylättyjä, värjääviäkin kasvissuikaleita.

Voileipäkakun täytteisiin kannattaa jättää jotain purutuntumaa. Täysin sileät tahnat, joista ei tunnista mitään erityistä raaka-ainetta, voivat olla tylsiä. Täytteissä saa minusta mielellään olla sekä makua että rapsakkuutta.
 
Kasvisvoileipäkakku
(10 – 12 hengelle)

5 pitkittäin leikattua vuokaleipäviipaletta, mieluiten sekä tummaa että vaaleaa
Täyte 1.
200 g tuorejuustoa, maustamatonta
100 g fetaa (tai salaattijuustoa)
1 nippu retiisejä (myös osa naateista käyttöön)
2 - 3 hienonnettua oliivia
Täyte 2.
150 g tuorejuustoa, maustamatonta
3 – 4 rkl (basilika)pestoa
3 – 4 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
reilu ½ dl aurinkokuivattuja tomaatteja, hienonnettuina
ripaus suolaa ja/tai pippuria
Kostutus:
1 ½ dl kasvislientä
Pinnalle:
Täytettä 1. jää kakun päälle levitettäväksi
1 tlk (200 g) esim. tsatsikituorejuustoa reunoille
Koristelu:
2 nipusta vihreitä parsoja nuppupäät (kakun korkeus)
1 nippu retiisejä
1 – 2 dl krassin- tai muita versoja
½ - 1 dl ruohosipulia hienonnettuna

Hanki mieluiten kahta erilaista vuokaleipää: sekä tummaa rukiista että vaaleampaa, silti mielellään täysjyväistä, aromikasta, juureen leivottua. Leivistä jää osa käyttämättä, myös reunat. Ne voi syödä tavalliseen tapaan voileipinä.
Leikkaa tummasta leivästä pitkittäin ohuempia viipaleita kuin vaaleasta leivästä, esim. kolme rukiista ja kaksi paksumpaa vaalean leivän viipaletta. Leikkaa ne samanmittaisiksi ja kokeile koota päällekkäin. Poista kuoret.

Valmista täytteet. Murenna feta tuorejuuston joukkoon. Leikkaa retiisit leikkuulaudan päällä melko pieniksi kuutioiksi. Hienonna osa hyväkuntoisista, hyvin huuhdelluista naateista mukaan. Sekoita nämä täytteeseen. Tarkista maku. On hyvä, että täytteessä hieman tuntuu retiisi- ja oliivipalaset. Aivan sileä tahna ei tunnu miellyttävältä.
Mausta toisen täytteen tuorejuusto pestolla, pilkotuilla aurinkokuivatuilla tomaateilla ja basilikalla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa ja pippuria.
Kostuta leipäviipaleet kasvisliemellä tasaisesti esim. silikonista grillisivellintä käyttäen. Kokoa kakku voi- tai leivinpaperilla päällystetylle leikkuulaudalle, joka mahtuu jääkaappiisi. Aseta alimmaksi tummaa leipää. Tiiviille, tummalle leivälle kannattaa lisätä kostutusta enemmän kuin hötöisemmälle vaalealle leivälle. Muista kostuttaa hyvin myös reunat ja päällimmäinen kerros.
Levitä täytettä vuoron perään, esim. retiisitäytettä ruisleivälle ja pestotäytettä vaalealle leivälle. Kokoa samalla kakun muotoon. Retiisitäytettä jää yli sen verran, että saat sillä sivellyksi kakun pinnan, mutta älä levitä sitä vielä.

Peitä kakku kauttaaltaan tuorekelmuun ja siirrä vetäytymään jääkaappiin yli yön tai vaikka yli kahdenkin yön. Laita päälle painoksi toinen leikkuulauta.
Poista kelmu ja leikkaa täytetty, jääkaapissa vetäytynyt, koristelematon kakku viipaleiksi, jos haluat, että kakun ottaminen pöydässä on helppoa ja siistiä. Viipalointi vaatii tarkkuutta ja hyvän veitsen.
Levitä kakun päälle retiisitäyte ja reunoille mieleistäsi maustettua tuorejuustoa, esim. tsatsikituorejuustoa.
Leikkaa parsoista kakun korkuisia, nuppupäisiä pätkiä. Loput varret voit vaikka grillata myöhemmin. Huuhtele parsat ja kypsennä niitä yksi minuutti höyrykattilassa. Jäähdytä välittömästi jääkylmässä vedessä lävikössä. Halkaise parsat pitkittäin.
Asettele halkaistut parsat pitkin kakun reunoja pystyasentoon. Ne tarttuvat siihen hyvin.
Huuhtele retiisit ja leikkaa mieluiten mandoliinilla ohuiksi viipaleiksi. Asettele ne kakun pinnalle. Lisää myös versoja ja ripottele joukkoon hienonnettua tuoretta ruohosipulia.
 
Voit siirtää kakun jääkaappiin, mutta tarjoa se koristelun jälkeen mahdollisimman pian samana päivänä. Jos tarjoat kakun vasta seuraavana päivänä, jätä ainakin versojen lisääminen tarjoilupäivään. Ilman koristeita päällystettyä kakkua voi hyvin säilyttää, jos tilaa jääkaapissa löytyy. Kakku oikeastaan vain paranee vetäytyessään.
Teksti, ruokaohje ja kuvat: Pirjo Toikkanen

2 kommenttia:

  1. Taas löytyi ihana voileipäkakku kokeiltavaksi. Minulle oli uusi idea tuo leikkaaminen valmiiksi, enkä olisi älynnyt tehdä sitä nimenomaan ennen päällystämistä. Aika helposti varmaan vieraat ottavat valmiin leikkauksen kohdasta vaikkei se näykään.

    VastaaPoista
  2. Kiitokset! Se on juuri näin, että eihän se kakun ottaja arvaakaan niitä valmiita viipaleita sieltä kuorrutuksen ja päällysteiden alta löytyvän. Mutta olen huomannut, että automaattisesti ne palat sieltä vaan "kaatuvat" kakkulapioon tai vastaavaan ottimeen. Ja siinä sitten positiivisesti yllätytään ja saatetaan ääneen ihastellakin, kuinka kätevästi kaikki käy. Jos asiasta tietävä on paikalla, voi tietty informoidakin suusanallisesti jo ennakkoon. Kiva, että ohje johtaa kokeiluun ja maistamiseen/herkutteluun saakka!

    VastaaPoista