Tällä hetkellä, toukokuun lopussa, tarjolla on edelleen
unkarilaista varhaiskaalia. Onnistuinkin saamaan ison, 1,8-kiloisen yksilön. Kotimaisia varhaiskaaleja
odotellaan saatavan puolentoista tai kahden viikon kuluttua. Suomalaista varhaiskaalia saadaan kesäkuulta heinäkuulle saakka. Kausi kestää vain noin kuukauden. Tänä jaksona varhaiskaaliin todella kannattaa tarttua. Se on ainutlaatuinen herkku.
Lue lisää ajankohtaista tietoa varhaiskaalista: www.rouvakasvis.fi / Kasviskoulu
Koska kaalini oli iso, leikkasin sen 10 osaan, jokaiselle ruokailijalle tuli pari kaalinlohkoa. Sain viime viikolla tapaamaltani keittiömestarilta sellaisen vinkin, että kaalinlohkot on hyvä ensin paistaa kuumassa pannussa rapeiksi ja siirtää sitten kuumaan uuniin. Pannussa leikkauspintoihin olikin helppo saada kaunis rusketus. Ladoin kaunottaret uuniin juoksevan hunajan ja suola- ja pähkinäripausten saattelemina. Hyvää tuli!
Lue lisää ajankohtaista tietoa varhaiskaalista: www.rouvakasvis.fi / Kasviskoulu
Koska kaalini oli iso, leikkasin sen 10 osaan, jokaiselle ruokailijalle tuli pari kaalinlohkoa. Sain viime viikolla tapaamaltani keittiömestarilta sellaisen vinkin, että kaalinlohkot on hyvä ensin paistaa kuumassa pannussa rapeiksi ja siirtää sitten kuumaan uuniin. Pannussa leikkauspintoihin olikin helppo saada kaunis rusketus. Ladoin kaunottaret uuniin juoksevan hunajan ja suola- ja pähkinäripausten saattelemina. Hyvää tuli!
Kuvassa kaalinlohkot menossa uuniin ja uunissa paahdettuina. Ulkonäössä ei ole juurikaan eroa, mutta kypsyydessä kyllä.
Idea valmistaa spelttihelmet (SunSpelt) italialaisen risoton tapaan
osoittautui onnistuneeksi. Noudatin tarkalleen samaa kaavaa kuin aidossa
risotossa. Risottoriisin tilalla vain olivat spelttihelmisuurimot. Käytettäköön
tästä ruokalajista nimeä speltitto. Lisäsin siihen nyt ruskeita herkkusieniä,
mutta kun metsäsieniä on saatavilla, kantarellit ja monet muut käyvät hyvin,
myös siitakesienet.
Speltiton valkoviiniksi kokkaukseen valitsin italialaisen Zenaton Pinot Grigio delle
Venezien. Sama viini olisi varmasti sopinut myös ruokajuomaksi, mutta halusin
kokeilla La Piazza Barberaa Pohjois-Italiasta. Sen marjaisa maku täydensi
kokonaisuuden hyvin. Tämän viinin erikoisuus on, että se sisältää tanniineja
ja histamiineja selvästi vähemmän kuin punaviinit yleensä. Niinpä viiniä suositellaan
henkilöille, jotka ovat yliherkkiä näille aineille ja saavat herkästi päänsärkyä.
Esimerkiksi Ruotsissa tämän viinin kerrotaan kasvattaneen suosiotaan. La Piazza Barberaa on toistaiseksi lähinnä vain Alkon tilausmyyntivalikoimissa
(9,99 e/pullo tai 32,90 e/3 litran hanapakkaus).
Paahdetut varhaiskaalin
lohkot
1 varhaiskaali
½ dl rypsiöljyä
2 – 3 rkl hunajaa
¾ tl suolaa
noin 1 dl murskattuja (hassel- tai saksan)pähkinöitä
Huuhdo
varhaiskaali ja poista mahdolliset vioittuneet lehdet. Leikkaa kaali tukevalla
veitsellä 6 – 10 osaan kaalin koon mukaan. ½ dl rypsiöljyä
2 – 3 rkl hunajaa
¾ tl suolaa
noin 1 dl murskattuja (hassel- tai saksan)pähkinöitä
Kuumenna paistinpannussa tilkka öljyä. Paista kaalinlohkot molemmin puolin niin, että pinnat saavat kauniin värin.
Siirrä lohkot öljyllä siveltyyn uunivuokaan. Valuta päälle hunajaa ja jauha myllystä suolaa. Ripottele pintaan pähkinämurskaa.
Paahda kaalinlohkoja 225-asteisessa uunissa keskitasolla 10 minuuttia.
Voit uunin sijaan paahtaa kaalinlohkot grillissä.
Sieni-speltitto
3–4 dl (200 g) sieniä, esim. ruskeita herkkusieniä,
siitakkeita, kantarelleja
2–3 rkl voita
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
1 rkl voita
3 dl spelttihelmisuurimoita (SunSpelt)
3 dl kuivaa valkoviiniä
7 dl kuumaa kasvislientä
1–2 dl parmesaaniraastetta
3 rkl voita
1 sitruunan mehu
2 dl tuoretta, hienonnettua persiljaa
Puhdista ja
paloittele sienet. Paista ne kuumassa pannussa voissa. Siirrä sivuun.2–3 rkl voita
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
1 rkl voita
3 dl spelttihelmisuurimoita (SunSpelt)
3 dl kuivaa valkoviiniä
7 dl kuumaa kasvislientä
1–2 dl parmesaaniraastetta
3 rkl voita
1 sitruunan mehu
2 dl tuoretta, hienonnettua persiljaa
Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna kattilassa öljy-voiseos ja lisää sipulit ja helmisuurimot. Kuullota miedohkolla keskilämmöllä sekoitellen viisi minuuttia.
Kaada joukkoon
valkoviini ja nosta hieman lämpöä. Kun viini on imeytynyt, lisää kauhallinen
kuumaa kasvislientä. Hauduta sekoitellen.
Jatka lisäämällä
lientä kauhallinen kerrallaan ja anna aina edellisen kauhallisen imeytyä
suurimoihin ennen seuraavan uuden kauhallisen lisäämistä.
Sekoita kattilaan
parmesaaniraaste, voi, sitruunan mehu ja persilja sekä sienet vasta sitten, kun
kaikki kasvisliemi on imeytynyt suurimoihin.
Tarjoa välittömästi
paahdettujen kaalinlohkojen kanssa.Teksti, kuvat ja ruokaohjeet: Pirjo Toikkanen
Nyt täytyy sanoa, että olen mykistynyt; paahdetut lohkot ovat jotain, mitä voisin syödä "kunnes halkean". Rakastin kaalia jo entuudestaan mutta varhaiskaalia, varsinkin lämpimänä, arastelin. Oletin, että kypsyttäisin sitä liikaa. Tällä ohjeella onnistuin täydellisesti, kiitos!
VastaaPoistaKiitos! Onpa hienoa saada tietää!
VastaaPoista