lauantai 7. toukokuuta 2016

Toukokuun tomaatti, Pomme d’Amour

Mitä pidemmälle kevät etenee, sitä enemmän tekee mieli raikkaita tomaatteja. Keväisten versojen, yrttien ja villivihannesten kuulen suorastaan kutsuvan pareikseen tomaatteja.


Ovathan tomaatit hyviä sellaisinaankin, varsinkin makeat kirsikkatomaatit. Ja rakastan tabbouleh-salaattia, kreikkalaista maalaissalaattia, Nizzan salaattia, Caprin salaattia, kaikkia ihania klassikkosalaatteja, joihin tomaatti kuuluu.
Kuvan tomaatit Made in Närpes.

Mutta paahdettuina, paistettuina, soseutettuina tai muutoin yrttien kanssa kypsennettyinä tomaatit vasta hyviä ovatkin. Tomaateista ruoka saa värivoimaa ja mehukkuutta, makua ja terveysvaikutuksia. Ei pidä pelätä tomaattien kuumentamista ja käsittelyä.


Grillaus ja uunissa paahtaminen syventävät tomaattienkin makua. Iso määrä tomaatteja on helpointa paahtaa uunissa. Tällä kertaa halusin soseuttaa paahtamani tomaatit keitoksi. Hain hapokkuuden vastapainoksi makeutta kuivatuista aprikooseista ja sokerista. Nimesin tomaattikeittoni motoksi: Joka paahdetun keittää, se makean maistaa.


Yrtiksi tahdoin nimenomaan salviaa, koska salvia on kiehtonut minua jo pitkään. Salviassa on luonnetta, ja salvia totta tosiaan sopii moneen muuhunkin kuin porsaanlihan tai muiden rasvaisten lihojen maustamiseen. Ajattele vaikka uusia perunoita, kukkakaalia tai tuorepastaa, joihin pyöräytät voisulaan silputtuja salvianlehtiä!


Salvian hopeanvihreä sävy näyttää hienostuneelta. Lisäksi se, että nimi salvia on peräisin latinan parantamista tarkoittavasta verbistä salvare, sykähdyttää itseäni aivan erityisesti, koska olin huhtikuun ajan toipilas, nyt jo tolpillani. Toisekseen opiskelin aikoinaan lukiossa latinankieltä joka päivä, ja panen yhä merkille kaiken, minkä huomaan viittaavan latinaan.


Salvian parantavuus perustunee sen sisältämiin eteerisiin öljyihin, joilla on desinfioivaa vaikutusta. Tavallisesti tomaatti saa kaverikseen basilikaa tai timjamia, mutta tällä kertaa pannaan peliin parantava salvia, ja pieni määrä rosmariinia, "meren kastetta", uskollisuuden yrttiä. Kasvimaallakin salvia ja rosmariini vahvistavat toisiaan. Kokeile sinäkin hurmaavaa tomaattikeittoani!
Taustatietoa tomaatista tulossa: www.rouvakasvis.fi / Kasviskoulu


Tomaattikeitto à la Rouva Kasvis

1,6 kg kypsiä tomaatteja
2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä + 3 rkl
¾ tl suolaa + ½ tl
¼ tl mustapippuria + ¼ tl
1 – 2 rkl hienonnettua, tuoretta rosmariinia
1 keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
12 kuivattua aprikoosia
½ l vettä
2 kasvisliemikuutiota
3 rkl tomaattisosetta
1 ruukku salviaa
1 tl (muscovado)sokeria

Valkosisipulinen ranskankerma
2 dl ranskankermaa
1 valkosipulinkynsi
¼ tl suolaa
ripaus mustapippuria
ripaus sokeria

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.
Huuhtele ja halkaise tomaatit. Asettele puolikkaat öljytylle uunipannulle vieri viereen. Valuta tai pirskota leikkauspinnoille öljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Helpoiten maustaminen käy suoraan suola- ja pippurimyllyistä. Saksi päälle tuoretta rosmariinia.

Paahda tomaatteja uunissa 25 – 30 minuuttia.
Kuori ja paloittele sipulit. Halkaise huuhdottu chili, poista siemenet ja kalvot sisältä ja hienonna chili. Paloittele aprikoosit.

Kuumenna tilavaan kattilaan 3 rkl öljyä.  Kuullota sipulit ja chili. Kuumenna joukkoon aprikoosit. Siirrä paahdetut tomaatit liemineen ja kaikkineen vuoasta kattilaan. Lisää tomaattisose.
Kaada kattilaan vesi ja liemikuutiot tai valmis kasvisliemi. Leikkaa puolet salviasta keittopohjaan. Säästä loput valmiin keiton kanssa tarjottavakasi.

Anna keiton hiljalleen poreillen kypsentyä kattilassa kannen alla 20 – 30 minuuttia.
Soseuta keitto sauvasekoittimella. Mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla. Tarkista maku. Keiton tulee maistua yhtä aikaa sopivan hapokkaalta, hieman tuliselta ja siitä tulee tunnistaa myös makeutta ja sopiva suolaisuus.

Sekoita ranskankerma haarukalla notkeaksi. Kuori valkosipulinkynsi ja raasta se ranskankermaan. Mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla.
Tarjoa tomaattikeitto lämpimänä. Lisää valkosipulista ranskankermaa ja tuoretta salviaa keittoannosten päälle, ja voit rouhaista pintaan myös pippuria.


Teksti, kuvat ja ruokaohje: Pirjo Toikkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti