Ovathan tomaatit hyviä sellaisinaankin, varsinkin makeat kirsikkatomaatit.
Ja rakastan tabbouleh-salaattia, kreikkalaista maalaissalaattia, Nizzan
salaattia, Caprin salaattia, kaikkia ihania klassikkosalaatteja, joihin
tomaatti kuuluu.
Kuvan tomaatit Made in Närpes.
Mutta paahdettuina, paistettuina, soseutettuina tai muutoin yrttien kanssa kypsennettyinä tomaatit vasta hyviä ovatkin. Tomaateista ruoka saa värivoimaa ja mehukkuutta, makua ja terveysvaikutuksia. Ei pidä pelätä tomaattien kuumentamista ja käsittelyä.
Mutta paahdettuina, paistettuina, soseutettuina tai muutoin yrttien kanssa kypsennettyinä tomaatit vasta hyviä ovatkin. Tomaateista ruoka saa värivoimaa ja mehukkuutta, makua ja terveysvaikutuksia. Ei pidä pelätä tomaattien kuumentamista ja käsittelyä.
Grillaus ja uunissa paahtaminen syventävät tomaattienkin makua.
Iso määrä tomaatteja on helpointa paahtaa uunissa. Tällä kertaa halusin
soseuttaa paahtamani tomaatit keitoksi. Hain hapokkuuden vastapainoksi makeutta
kuivatuista aprikooseista ja sokerista. Nimesin tomaattikeittoni motoksi: Joka
paahdetun keittää, se makean maistaa.
Yrtiksi tahdoin nimenomaan salviaa, koska salvia on
kiehtonut minua jo pitkään. Salviassa on luonnetta, ja salvia totta tosiaan
sopii moneen muuhunkin kuin porsaanlihan tai muiden rasvaisten lihojen
maustamiseen. Ajattele vaikka uusia perunoita, kukkakaalia tai tuorepastaa,
joihin pyöräytät voisulaan silputtuja salvianlehtiä!
Salvian hopeanvihreä sävy näyttää hienostuneelta. Lisäksi
se, että nimi salvia on peräisin latinan parantamista tarkoittavasta verbistä
salvare, sykähdyttää itseäni aivan erityisesti, koska olin huhtikuun ajan toipilas,
nyt jo tolpillani. Toisekseen opiskelin aikoinaan lukiossa latinankieltä joka
päivä, ja panen yhä merkille kaiken, minkä huomaan viittaavan latinaan.
Salvian parantavuus perustunee sen sisältämiin eteerisiin
öljyihin, joilla on desinfioivaa vaikutusta. Tavallisesti tomaatti saa
kaverikseen basilikaa tai timjamia, mutta tällä kertaa pannaan peliin parantava
salvia, ja pieni määrä rosmariinia, "meren kastetta", uskollisuuden yrttiä. Kasvimaallakin salvia ja rosmariini vahvistavat toisiaan. Kokeile sinäkin hurmaavaa tomaattikeittoani!
Taustatietoa tomaatista tulossa: www.rouvakasvis.fi / Kasviskoulu
Tomaattikeitto à la Rouva
Kasvis
1,6 kg kypsiä tomaatteja
2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä + 3 rkl
¾ tl suolaa + ½ tl
¼ tl mustapippuria + ¼ tl
1 – 2 rkl hienonnettua, tuoretta rosmariinia
1 keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
12 kuivattua aprikoosia
½ l vettä
2 kasvisliemikuutiota
3 rkl tomaattisosetta
1 ruukku salviaa
1 tl (muscovado)sokeria
2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä + 3 rkl
¾ tl suolaa + ½ tl
¼ tl mustapippuria + ¼ tl
1 – 2 rkl hienonnettua, tuoretta rosmariinia
1 keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
12 kuivattua aprikoosia
½ l vettä
2 kasvisliemikuutiota
3 rkl tomaattisosetta
1 ruukku salviaa
1 tl (muscovado)sokeria
Valkosisipulinen ranskankerma
2 dl ranskankermaa
1 valkosipulinkynsi
¼ tl suolaa
ripaus mustapippuria
ripaus sokeria
Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.
Huuhtele ja
halkaise tomaatit. Asettele puolikkaat öljytylle uunipannulle vieri viereen.
Valuta tai pirskota leikkauspinnoille öljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Helpoiten maustaminen käy suoraan suola- ja
pippurimyllyistä. Saksi päälle tuoretta rosmariinia.2 dl ranskankermaa
1 valkosipulinkynsi
¼ tl suolaa
ripaus mustapippuria
ripaus sokeria
Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.
Paahda tomaatteja
uunissa 25 – 30 minuuttia.
Kuori ja
paloittele sipulit. Halkaise huuhdottu chili, poista siemenet ja kalvot
sisältä ja hienonna chili. Paloittele aprikoosit.
Kuumenna tilavaan
kattilaan 3 rkl öljyä. Kuullota sipulit
ja chili. Kuumenna joukkoon aprikoosit. Siirrä paahdetut tomaatit liemineen ja
kaikkineen vuoasta kattilaan. Lisää tomaattisose.
Kaada kattilaan
vesi ja liemikuutiot tai valmis kasvisliemi. Leikkaa puolet salviasta keittopohjaan.
Säästä loput valmiin keiton kanssa tarjottavakasi.
Anna keiton
hiljalleen poreillen kypsentyä kattilassa kannen alla 20 – 30 minuuttia.
Soseuta keitto
sauvasekoittimella. Mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla. Tarkista maku. Keiton
tulee maistua yhtä aikaa sopivan hapokkaalta, hieman tuliselta ja siitä tulee
tunnistaa myös makeutta ja sopiva suolaisuus.
Sekoita
ranskankerma haarukalla notkeaksi. Kuori valkosipulinkynsi ja raasta se
ranskankermaan. Mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla.
Tarjoa tomaattikeitto
lämpimänä. Lisää valkosipulista ranskankermaa ja tuoretta salviaa keittoannosten
päälle, ja voit rouhaista pintaan myös pippuria.
Teksti, kuvat ja
ruokaohje: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti