Kypsennän valkoisen parsan yhä niin kuin sen opin keittämään saksalaisella parsatilalla viitisentoista vuotta sitten. Käytän isoa, laakeaa, teräksistä tai pinnoitettua paistinpannua, jonne parsat mahtuvat lappeelleen. Lisään keitinveteen sekä suolaa että sokeria, tilkan sitruunanmehua ja nokareen voita.
Valkoisen parsan seurana minusta vain paras on kyllin hyvää.
Tällä kertaa seuralainen on, ei enempää eikä vähempää, kuin kevätmetsän korvasienet.
Keitetyt valkoiset parsat500 g valkoisia parsatankoja
2 l vettä
1 rkl (meri)suolaa
2 palaa sokeria (1 ½ tl hienoa sokeria)
tilkka sitruunasta puserrettua mehua
nokare voita (25 – 50 g)
Huuhtele parsat, myös nuput, joissa on usein hiekkaa. Kuori
parsat nupuista alaspäin. Itse käytän liikkuvateräistä kuorimaveistä ja
käsittelen parsat leikkuulaudan päällä. Leikkaa tyvestä pois puumainen osa.
Kuumenna laakeassa pannussa vesi kiehumispisteeseen. Lisää
suolaa, sokeria, sitruunanmehua ja pieni nokare voita. Sokeri taittaa
valkoiselle parsalle tyypillisen lievän karvauden.
Lisää parsatangot kiehuvaan liemeen, peitä pannu kannella ja
kypsennä parsoja 10 minuuttia. Tarkista kypsyys tässä vaiheessa maistamalla. Joskus
kypsyminen vie hieman pidempään sen mukaan, kuinka paksuja parsat ovat. Vältä
kypsentämästä liikaa.
Valuta parsat hyvin ja taputtele ne kuiviksi
talouspaperilla. Peitä parsat pöytään viedessäsi puhtaalla liinalla aivan kuten
keitetyt uudet perunat, jotta ne eivät jäähdy.Vinkki: Käytä parsan kuoret ja tyvet hyväksi liemiaineksina.
Taustatietoa parsasta www.rouvakasvis.fi / kasviskoulu
Korvasienten
käsittely
Harjaa korvasienistä kevyesti pois hiekka ja leikkaa jalan
tyvi pois. Halkaise sienet, jotta voit varmistua, onko sisällä mitään
syötäväksi kelpaamatonta ja poistettavaa.
Korvasieni on käsittelemättömänä myrkyllinen. Korvasienet on
keitettävä kahteen kertaan. Kuumenna isossa kattilassa vesi kiehuvaksi. Vettä
on oltava runsaasti, ainakin kolme kertaa enemmän kuin sieniä. Keitä vähintään viisi minuuttia. Aloita laskeminen siitä, kun vesi uudelleen kiehuu.
Valuta sienet ja huuhtele runsaassa kylmässä vedessä huolellisesti. Toista
keittäminen uudessa, raikkaassa vedessä ja huuhtele jälleen juoksevassa vedessä
siivilässä.
Nosta valutetut sienet leikkuulaudalle, taputtele talouspaperilla ja paloittele sienet käyttötarkoituksen mukaan, yleensä aika
pieniksi paloiksi.
Korvasienten
hienostunut maku
Korvasienten käsittely vie hieman aikaa, mutta on vaivan
väärtti ja pakollinen tehtävä myrkyllisyyden poistamiseksi. Korvasienten aromi
on melko voimakas, silti hienostunut. Korvasieniä riittää ruokaan melko
pieni määrä antamaan makua. Rakennetta verrataan ravun lihaan.
Korvasienimuhennos
300 g korvasieniä4 kevätsipulia
50 g voita
¾ tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
2 dl kuohukermaa
(1/2 dl puolikuivaa tai makeaa sherryä)
Käsittele korvasienet edellä kerrotulla tavalla keittämällä ja
huuhtelemalla ne kahteen kertaan väljässä vedessä. Paloittele melko pieneksi.
Huuhtele kevätsipulit ja leikkaa vinottain viipaleiksi.
Sulata voi paistinpannuun ja lisää sipulit ja sienet
kuullottumaan. Kuumenna kunnolla ja mausta suolalla ja pippurilla.
Lisää kerma, kuumenna ja anna kerman kiehua kokoon niin,
että seos muuttuu muhennosmaiseksi. Voit maustaa muhennoksen sherryllä.
Tarjoa korvasienimuhennos valkoisten parsojen kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti