Olen tullut siihen tulokseen, että nyhtökaura on pelastus ja apu jauheliha- ja broilerikierteeseen joutuneille! Kesti hetken tämä
oivaltaa, koska itse en tunnista ko. kierteessä olevani ilmeisesti syystä, että
meillä nopeaan ruoanlaittoon tavallisin valinta on kala, ja sitä saamme
monipuolisesti ja tuoreena.
Jo nyhtökauran pakkaus muistuttaa jauheliha- tai broilerituotteiden
pakkauksia. Kynnys tarttua nyhtökauraan on median kovan rummutuksen takia nyt matala
ihan jo uteliaisuudesta, jos vain tuotetta olisi saatavilla. Nyhtökaurassa
houkuttaa, että se on pikaisen kuumentamisen jälkeen heti valmista syötäväksi.
Tarjonta ei tällä hetkellä vastaa lainkaan kysyntää. Hintaa
moni miettii niin ikään. Itse maksoin nyhtökaurasta 22 e / kg, mutta jotkut
kertovat saaneensa sitä 16 eurolla kilo.
Nyhtökauran ravintoainetietoja lisäsin blogipostaukseni
loppuun, koska ne kiinnostavat nimenomaan verrattuina jauhelihaan ja esimerkiksi
quorniin, joka edustaa lähintä rinnakkaistuotetta nyhtökauralle.
Nyhtökauran ulkonäöstä, rakenteesta, suutuntumasta ja mausta
jokainen voi tehdä omat päätelmänsä. Mikään niistä ominaisuuksista ei minua
innoita suureen ylistykseen, mutta kaikkeen tottuu. Eivät broilerinliha ja jauhelihakaan
pelkkinä kovin hemaisevia ole.
Käytä street foodiin
Kyse on siitä, minkä kanssa nyhtökauraa yhdistelee ja
nauttii. Street food eli katuruoka on mielestäni yksi parhaita tapoja nauttia
nyhtökaurasta. Silloin siihen voi hyvin yhdistää meheviä ja maukkaita
kasviksia, tulisiakin maustekastikkeita, raikkaita yrttejä ja vastaleivottua,
ihanaa leipää tai sämpylää. Juuri tällaisen kokonaisuuden tänään tein.
Täytin itse leipomani, uunituoreet pitaleivät niin, että ensin levitin pitaleivän sisuksiin kauttaaltaan shirachalla terästettyä kastiketta. Pohjalle nostelin runsaasti rapsakoita salaatinlehtiä ja päälle lusikoin kuumennettua nyhtökauraa. Täytteeksi tuli myös kevätsipulia ja kirsikkatomaatteja sekä aivan ihastuttava tsatsikikastike.
Pitaleipä
(8 kappaletta)
3 dl kädenlämpöistä vettä(8 kappaletta)
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
noin 6 dl hiivaleipäjauhoja (tai durumjauhoja)
1 – 2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
Murenna hiiva lämpöiseen veteen. Lisää suola ja sokeri.
Alusta joukkoon jauhot ja tilkka öljyä.
Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa peitettynä puoli
tuntia.
Leivo taikina pötköksi ja leikkaa se kahdeksaan osaan.
Pyöritä nämä pulliksi.
Litistä taikinapallot ja kauli noin sentin paksuisiksi, halkaisijaltaan
10 – 15 cm:n leipäsiksi. Asettele leipäset kahdelle, jauhotetulla
leivinpaperilla päällystetylle pellille.
Peitä leivät liinalla ja anna kohota 10 minuuttia. Älä
pistele leipiä, koska niiden on tarkoitus kohota kuplamaisiksi. Durumjauhoilla
leivät paistuvat parhaiten ontoiksi. Hiivaleipäjauhoja käyttäen ne jäävät
pikemminkin litteiksi sämpylöiksi, eikä varsinaista ilmataskua välttämättä
muodostu.
Paista leipiä 250-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia.
Harjaa jauhot leivistä ja halkaise leivät täyttämistä
varten.
Akisin tsatsiki
250 g paksua, kreikkalaista jogurttia
250 g (noin puolikas) kurkkua
1 – 2 valkosipulinkynttä
2 – 3 rkl oliiviöljyä
1 rkl puna- tai valkoviinietikkaa
suolaa
(tuoretta tilliä tai minttua)
250 g (noin puolikas) kurkkua
1 – 2 valkosipulinkynttä
2 – 3 rkl oliiviöljyä
1 rkl puna- tai valkoviinietikkaa
suolaa
(tuoretta tilliä tai minttua)
Siirrä jogurtti kulhoon, jossa voit siihen sekoittaa muut
aineet. Yleensä jogurtti on hyvä valuttaa. Ks. ohjeet alla näkyvistä Karlan
vinkeistä.
Kuori ja raasta kurkku karkeaksi raasteeksi.
Siirrä kurkkuraaste siivilään, ja laita alle astia, johon
neste voi valua. Ripota joukkoon 1 tl suolaa ja jätä kurkkuraaste valumaan
puoleksi tunniksi.
Kuori valkosipulinkynsi ja raasta se mikroteräleikkurilla
jogurtin joukkoon. Voit myös hienontaa sen veitsellä. Tarkista ensin, onko
jogurtista irronnut nestettä. Valuta mahdollinen irronnut neste tarkkaan pois.
Mausta jogurtti öljyllä ja viinietikalla.
Painele kurkkuraastetta siivilää vasten, ja siirrä
jogurttiseokseen. Sekoita ja tarkista maku.
Tsatsiki voidaan maustaa tuoreella tillillä tai mintulla.
Anna tsatsikin vetäytyä jääkaapissa hetken aikaa. Käytä
tsatsiki parin päivän sisällä. Maku muuttuu säilytettäessä, koska valkosipuli
alkaa käydä.
Karlan vinkit
tsatsikin valmistukseen
Minulla on myös toinen kreikkalaista ruokakulttuuria
hyvin tunteva ystävä, Karla Koullias.
Hän on oppinut tsatsikin valmistuksen appiukoltaan Goergesilta. Tämän mukaan tsatsikin tulee olla lusikoitavaa, ei
valuvaa, kuten monista suomalaisista ohjeista saa aikaiseksi.
On tärkeää valuttaa sekä jogurtti että kurkkuraaste. Karla valuttaa jogurttia suodatinsuppilossa
kahvinsuodatinpaperin sisällä usean tunnin ajan jääkaapissa. Jogurtin valinta
on hänestä osin makuasia, mutta hän kertoo appiukon suosikin olleen Valion Bulgarian
jogurtin. Sitä voi käyttää joko pelkästään tai siihen voi sekoittaa
kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia mukaan. Näin tsatsikista saa
pehmeämpää ja rasvaisempaa.
Karlan tsatsikiin tulee 5 dl jogurttia, 1 kurkku, 2
valkosipulinkynttä (tai maun mukaan), loraus oliiviöljyä ja viinietikkaa,
ripaus suolaa ja sokeria, Santa Marian sitruunapippuria sekä TelliCherry -mustapippuria.
Jogurtista valuttamansa heran Karla käyttää leipä- tai sämpylätaikinaan.
Valmistus tapahtuu muutoin kuten Akisin ohjeessa. Karla painottaa, että
tsatsiki tarjotaan kauniista kulhosta ja se koristetaan yhdellä mustalla
oliivilla.Tsatsikin Karla kertoo nauttivansa hyvän leivän kanssa tai osana kala-, äyriäis- tai liharuokaa, mutta se maistuu myös ihan vain kreikkalaisen salaatin ja retsiinan kanssa. Alla työvaihekuva tsatsikin valmistuksesta.
Shirachalla
terästetty kastike
3 rkl sweet chili –kastiketta2 rkl shiracha-kastiketta
2 – 3 rkl tomaattipyreetä
Sekoita kastike, jolla pitaleipien sisäpinnat voidellaan, näistä kolmesta aineesta. Säädä ainesuhteet makusi mukaan. Kun tein seoksen pitaleipiäni varten, en mitannut tarkalleen, vaan maustoin kastikkeen sopivaksi makuaistini mukaan.
Nyhtökaura,
mausteena kaffirlimetin lehteä, seesaminsiemeniä ja inkivääriä
Pakkauksen mukaan / 100 g:Energiaa 207 kcal
Rasvaa 5,1 g
Hiilihydraatteja 8,0 g
Proteiinia 31,0 g
Quorn
Pakkauksen mukaan / 100 g:Energiaa 114 kcal
Rasvaa 2,6 g
Hiilihydraatteja 6,0 g
Proteiinia 14,0 g
Vähärasvainen naudan
jauheliha
Finelin mukaan / 100 g:Energiaa 138 kcal
Rasvaa 7,0 g
Hiilihydraatteja 0 g
Proteiinia 18,8 g
Broileri, rintafilee, nahaton, suikaleet tai leikkeet
Finelin mukaan / 100 g:
Energiaa 109 kcal
Rasvaa 2,0 g
Hiilihydraatteja 0 g
Proteiinia 22,4 g
P.S. Kannattaa katsoa myös edellinen postaukseni, koska sen aihe on nyhtökaura.
Teksti, kuvat ja ohjeet: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti