Lepuskoihin tarvitaan pottumuusia, ja sitähän olin varannut
jääkaappiin valmiiksi. Tähteeksi jäänyt muusi käy oikein hyvin. Koska nyt on
kevät, olimme poimineet pienen määrän vuohenputkenversoja, ja niistä lepuskat
saivat vihreän säväyksen.
Taikinan sekoittaminen sujui esikouluikäiseltä lapselta aivan helposti. Jopa kananmunien rikkomisen lapsi oppi jo aika pienenä niin, että sisus osuu kyllä kulhoon. Lepuskoiden taputtelu leivinpaperin päälle pellille on mitä luontevinta puuhaa pienille kätösille, samoin leipien pistely haarukalla.
Tunnista vuohenputki
Vuohenputken poimimisessa täytyy olla tarkka. Olen oppinut
muistisäännön pyhästä kolmiyhteydestä: varressa on oltava kolme pääruotia,
joissa jokaisessa on oltava kolme lehteä! Lisäksi varressa tulee olla kouru,
joka helpottaa tunnistamista.
Vuohenputki on herkullista nuorena, suppuisena.
Vaaleanvihreissä lehdissä tunnistaa porkkanamaista ja sellerimäistä aromia.
Maussakin on porkkanaa, selleriä ja pippuria. Vuohenputki on ehdottomasti
osattava tunnistaa, koska sarjakukkaisissa putkikasveissa on myös myrkyllisiä kasveja.
Vuohenputkiversot voi pakastaa niin, että kiehauttaa ne
nopeasti, rutistaa valutettuina nyytiksi ja hienontaa. Vuohenputki sopii
pastakastikkeisiin, munakkaisiin, kalaruokiin, piiraisiin ja keittoihin ihan
samaan tapaan kuin pinaatti. Suloiset versot ovat omiaan smoothieen, pestoon,
salaatteihin ja levitteisiin.
Vuohenputki-perunalepuskat
400 g (5 dl) perunasosetta
½ tl suolaa
3–4 dl vuohenputken versoja (tai esim. babypinaatinlehtiä)
2 kananmunaa
1 ½ dl vehnäjauhoja
noin 3 dl hiivaleipäjauhoja
Sekoita soseeseen
suola, hienonnetut vuohenputken versot ja kananmunat. ½ tl suolaa
3–4 dl vuohenputken versoja (tai esim. babypinaatinlehtiä)
2 kananmunaa
1 ½ dl vehnäjauhoja
noin 3 dl hiivaleipäjauhoja
Lisää jauhot vähin erin koko ajan sekoittaen.
Nostele taikina
kahden lusikan avulla keoiksi leivinpaperin päälle pellille. Nokareita tulee 12
– 13 kappaletta.
Ripauta taikinan
päälle jauhoja ja taputtele pikkurieskoiksi.
Pistele leipäset
haarukalla. Paista 250-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Tarjoa heti
lämpimäisinä.
P.S. Ellet pääse poimimaan luonnosta vuohenputkenversoja, käytä kiehautettua nokkosta tai esimerkiksi babypinaatinlehtiä.
P.S. Ellet pääse poimimaan luonnosta vuohenputkenversoja, käytä kiehautettua nokkosta tai esimerkiksi babypinaatinlehtiä.
Teksti, kuvat ja
leivontaohje: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti