keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Raparperi-tomaattichutney kesän grilliruoille

Raparperia ei kannata rajata pelkästään makeaan leivontaan ja jälkiruokiin. Hapokkaana se sopii mielestäni mitä parhaiten chutneyn pohjaksi. Tänään keitin muutaman purkillisen chutneya, johon käytin puolet raparperia ja puolet kirsikkatomaatteja, sesongin aineksia molemmat.

Juuri nyt chutneyn mausteeksi voi poimia vaikka muutaman siankärsämönlehden antamaan pippurisuutta! Kesällä chutney-kastikkeeseen käyvät monet marjat ja syksymmällä hedelmät.


Chutney tulee intialaisesta ja pakistanilaisesta keittiöstä. Suomessa chutney täydentää loistavasti kesän grilliaterioita. Chutneyn nimi pohjaa hindin kielen sanaan ”catni”, joka tarkoittaa voimakkaasti maustettua. Mitenkään vahvan tulinen, liian kirpeä tai turhan makea chutneyn ei kuitenkaan tarvitse olla, vaan se voi saada makunsa vihannesten, hedelmien, marjojen ja yrttien runsaudesta.
Keittämääni chutneya voi lusikoida huoletta lautaselle millä vain grilliaterialla. Se antaa puhtia porsaan, naudan, karitsan tai kananpojan lihasta tehdyille pihveille ja vartaille, miksipä ei lihaisalle ja mausteiselle grillimakkarallekin.

Raparperi-tomaattichutney virkistää muutoin niin miedon makuiset, grillatut munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleet, ja se palvelee grillatun halloumijuuston kyytipoikana. Anna tämän chutneyn säväyttää myös jauheliha- tai haukiburgereita. Vaihtelua makuun saat esimerkiksi kanelista, inkivääristä, tähtianiksesta tai yrteistä.

Paljon taustatietoa raparperista löytyy osoitteesta www.rouvakasvis.fi / Kasviskoulu


Raparperi-tomaattichutney
500 g raparperia
500 g kirsikkatomaatteja
1 paprika
1 chili
1 valkoisipulinkynsi
1 kelta- tai punasipuli
½ dl vettä
2 rkl väkiviinaetikkaa
1 dl fariinisokeria
1 tl suolaa
muutamia siankärsämönlehtiä


Huuhtele ja paloittele raparperinvarret. Voit kuoria ne osittain. Huuhtele tomaatit ja leikkaa neljään osaan. Huuhtele paprika ja chili.
Halkaise paprikat ja chilit. Poista siemenet, sisäkalvot ja kannat. Leikkaa pieniksi palasiksi. Kuori ja hienonna sipulit.
Mittaa kaikki aineet tilavaan kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna ainesten kypsyä kannen alla poristen 20 minuuttia.

Kaada chutney puhtaisiin lasitölkkeihin. Chutneya tulee noin 1,5 litraa.
Säilytä jääkaapissa. Tarjoa grilliruokien kastikemaisena lisäkkeenä. Raparperi-tomaattichutney sopii erityisen hyvin grillatuille porsaan- ja naudanlihapihveille, grillilihavartaille tai esimerkiksi burgerin kastikkeeksi. Hyvin se maistuu myös grillattujen broilerileikkeiden ja -pihvien mehevöitteenä.

Muuntele maustein:
Lisää kattilaan kanelitanko tai kaksi. Sopii karitsan- ja lampaanlihalle.

Mausta chutney inkiväärillä, kuivatulla tai tuoreella. Sopii porsaanlihalle.
Keitä ainesten joukossa pari tähtianista. Sopii kasviksille ja broilerille sekä grillatulle juustolle.

Mausta chutney yrteillä: rosmariini, timjami tai villivihanneksista siankärsämönlehdet sopivat mille vain, esim. haukimurekkeen kanssa.
 Teksti, kuvat ja ruokaohje: Pirjo Toikkanen

4 kommenttia:

  1. Hei kiitos reseptistä, tätä teen heti huomenna! :D

    VastaaPoista
  2. Kuinka kauan tämä säilyy jääkaapissa?

    VastaaPoista
  3. Säilyvyyskokeita en ole tehnyt, mutta kyllähän tämä aika hyvin jääkaapissa säilyy, ellei sitten mene nopeasti parempiin suihin. Väkiviinaetikka säilyttää, sokeri säilyttää ja 20 minuutin keittäminen lisää säilyvyyttä. Jos chutneyn valmistaa hygieenisesti aivan kuten tehdään säilykkeitä eli käyttää ehdottoman puhtaita raaka-aineita, astioita ja välineitä, siirtää chutneyn heti tulikuumana täysin puhtaisiin, esim. uunissa kuumennettuihin lasitölkkeihin, jäähdyttää tölkit heti täyttämisen jälkeen nopeasti vaikkapa jääkylmässä vesialtaassa, ja siirtää jääkaappiin mahdollisimman pian, säilyvyys on hyvä. Mutta kuinka kauan, sitä on vaikea sanoa. Ainakin muutamia viikkoja veikkaisin, jos tölkit eivät välillä ole huoneenlämmössä tai esim. avattuina ulkona auringossa. Hygienia, nopea jäähdytys ja jatkuva kylmäsäilytys vaikuttavat.

    VastaaPoista