Juuri nyt chutneyn mausteeksi voi poimia vaikka muutaman siankärsämönlehden antamaan pippurisuutta! Kesällä chutney-kastikkeeseen käyvät monet marjat ja syksymmällä hedelmät.
Chutney tulee intialaisesta ja pakistanilaisesta keittiöstä.
Suomessa chutney täydentää loistavasti kesän grilliaterioita. Chutneyn nimi pohjaa
hindin kielen sanaan ”catni”, joka tarkoittaa voimakkaasti maustettua.
Mitenkään vahvan tulinen, liian kirpeä tai turhan makea chutneyn ei kuitenkaan tarvitse
olla, vaan se voi saada makunsa vihannesten, hedelmien, marjojen ja yrttien
runsaudesta.
Keittämääni chutneya voi lusikoida huoletta lautaselle millä
vain grilliaterialla. Se antaa puhtia porsaan, naudan, karitsan tai kananpojan
lihasta tehdyille pihveille ja vartaille, miksipä ei lihaisalle ja mausteiselle grillimakkarallekin.Raparperi-tomaattichutney virkistää muutoin niin miedon makuiset, grillatut munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleet, ja se palvelee grillatun halloumijuuston kyytipoikana. Anna tämän chutneyn säväyttää myös jauheliha- tai haukiburgereita. Vaihtelua makuun saat esimerkiksi kanelista, inkivääristä, tähtianiksesta tai yrteistä.
Paljon taustatietoa raparperista löytyy osoitteesta www.rouvakasvis.fi / Kasviskoulu
Raparperi-tomaattichutney
500 g raparperia500 g kirsikkatomaatteja
1 paprika
1 chili
1 valkoisipulinkynsi
1 kelta- tai punasipuli
½ dl vettä
2 rkl väkiviinaetikkaa
1 dl fariinisokeria
1 tl suolaa
muutamia siankärsämönlehtiä
Huuhtele ja
paloittele raparperinvarret. Voit kuoria ne osittain. Huuhtele tomaatit ja
leikkaa neljään osaan. Huuhtele paprika ja chili.
Halkaise paprikat ja chilit. Poista siemenet, sisäkalvot ja kannat. Leikkaa pieniksi palasiksi. Kuori ja
hienonna sipulit.
Mittaa kaikki aineet tilavaan kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi
ja anna ainesten kypsyä kannen alla poristen 20 minuuttia.
Kaada chutney
puhtaisiin lasitölkkeihin. Chutneya tulee noin 1,5 litraa.
Säilytä jääkaapissa.
Tarjoa grilliruokien kastikemaisena lisäkkeenä. Raparperi-tomaattichutney sopii
erityisen hyvin grillatuille porsaan- ja naudanlihapihveille, grillilihavartaille
tai esimerkiksi burgerin kastikkeeksi. Hyvin se maistuu myös grillattujen
broilerileikkeiden ja -pihvien mehevöitteenä.
Muuntele maustein:
Lisää kattilaan kanelitanko tai kaksi. Sopii karitsan- ja
lampaanlihalle.
Mausta chutney inkiväärillä, kuivatulla tai tuoreella. Sopii
porsaanlihalle.
Keitä ainesten joukossa pari tähtianista. Sopii kasviksille
ja broilerille sekä grillatulle juustolle.
Mausta chutney yrteillä: rosmariini, timjami tai
villivihanneksista siankärsämönlehdet sopivat mille vain, esim. haukimurekkeen
kanssa.
Hei kiitos reseptistä, tätä teen heti huomenna! :D
VastaaPoistaOle hyvä! Kannattaa tehdä!
VastaaPoistaKuinka kauan tämä säilyy jääkaapissa?
VastaaPoistaSäilyvyyskokeita en ole tehnyt, mutta kyllähän tämä aika hyvin jääkaapissa säilyy, ellei sitten mene nopeasti parempiin suihin. Väkiviinaetikka säilyttää, sokeri säilyttää ja 20 minuutin keittäminen lisää säilyvyyttä. Jos chutneyn valmistaa hygieenisesti aivan kuten tehdään säilykkeitä eli käyttää ehdottoman puhtaita raaka-aineita, astioita ja välineitä, siirtää chutneyn heti tulikuumana täysin puhtaisiin, esim. uunissa kuumennettuihin lasitölkkeihin, jäähdyttää tölkit heti täyttämisen jälkeen nopeasti vaikkapa jääkylmässä vesialtaassa, ja siirtää jääkaappiin mahdollisimman pian, säilyvyys on hyvä. Mutta kuinka kauan, sitä on vaikea sanoa. Ainakin muutamia viikkoja veikkaisin, jos tölkit eivät välillä ole huoneenlämmössä tai esim. avattuina ulkona auringossa. Hygienia, nopea jäähdytys ja jatkuva kylmäsäilytys vaikuttavat.
VastaaPoista