Raparperi on upea raaka-aine. Voiko kauniimman väristä mehua
tai simaa ollakaan kuin raparperista tehty! Moni leipoo raparperista pulla- tai
murotaikinaan piirakkaa, mutta itse pidän ”pohjattomasta” paistoksesta enemmän.
Vaniljajäätelöä tai vaniljakastiketta se kyllä vaatii niskaansa.
Raparperikiisseli
on toinen herkkuni. Mansikasta ja raparperista saa niin hyvän kiisselin, että sitä
syö vaikka ruisleivän kanssa. Ja maitohan kuuluu raparperin pariksi aina, koska
raparperin oksaalihappo sitoo kalsiumia.
Mielenkiinnosta kokeilin, sopisivatko paistokseen kaurahiutaleiden
sijaan tattarihiutaleet. Kaurahiutaleilla olen tehnyt paistosta aiemmin. Kaurahiutaleisiin
sekoitin murskattuja manteleita. Tattarihiutaleisiin lisäsin murskattuja
saksanpähkinöitä. Puolelle vuokaa tuli toinen seos, ja puolelle vuokaa toinen.
Lopputulos oli se, että molemmat maistuivat todella hyviltä. Valitse mielesi
mukaan! Seuraavalla kerralla taidan kuorruttaa spelttihiutaleilla.
Sokerina käytin muscovadosokeria, koska sen lakritsinarominen
maku miellyttää, mutta toki raparperin voi makeuttaa ihan tavallisellakin
sokerilla ja muruseokseen voi muscovadon sijaan valita fariinisokeria, jos sitä
sattuu kaapissa olemaan.
Rapea raparperipaistos
400–500 g raparperia
3 rkl (muscovado)sokeria
tuoretta inkivääriä (peukalon pään kokoinen pala)
Pinnalle
1 dl sulatettua voita tai pullomargariinia
1 dl muscovado- tai fariinisokeria
2 dl kaura- tai tattarihiutaleita
½ dl rouhittuja kuoripäällisiä manteleita tai saksanpähkinöitä
Huuhtele raparperinvarret.
Voit vetäistä niistä pintaa osittain pois, mutta kevään ensimmäisistä varsista
ei tarvitse paljon poistaa.
Leikkaa varret
paksuhkoiksi viipaleiksi. Siirrä palaset voideltuun uunivuokaan. Ripottele
päälle tasaisesti sokeria ja raasta tuoretta inkivääriä. Tarkista, että sokeri
ja inkivääri ovat mahdollisimman tasaisesti raparperin seassa.
Sekoita rasvaan
hiutaleet, sokeri ja manteli- tai pähkinämurska. Ripottele seos tasaisesti
raparperipalojen päälle.
Kypsennä
paistosta 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.Inkivääri sopii raparperin mausteeksi loistavasti.
Muscovadosokeri antaa raparperiin lakritsinaromia.
Murskatut mantelit tai pähkinät tukevoittavat muruseoksen.
Kuuma kohtaa kylmän, kun tarjoat juuri uunista otetun raparperipaistoksen kanssa jäätelöä.
Teksti, kuvat ja
ohjeet: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti