Kaikkien pestojen äiti on genovalainen, vihreä pesto. Se tehdään basilikasta, oliiviöljystä, pinjansiemenistä, valkosipulista ja parmesaanista. Tätä kaavaa muuntaen olen surauttanut erilaisia pestoja monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Basilikan tilalle olen valinnut tilanteen mukaan lehtipersiljaa, tilliä, korianteria, kirveliä tai salviaa.
Lipstikkapesto oli muutama kesä sitten ehdoton suosikkini. Ja karhunlaukkapesto sinä keväänä, kun tutustuin siihen Hyötykasviyhdistyksen Anu Rannan ansiosta. Kiitos, Anu!
Makuaine voi olla muutakin kuin yrtti. Herneet, rucolanlehdet, kypsennetyt kukka- tai parsakaalit, paahdetut punajuuret tai paprikat antavat hurmaavia värejä ja aromeja.
Pinjansiementen sijaan pestoon sopivat myös auringonkukan- tai kurpitsansiemenet, saksanpähkinät, cashewpähkinät tai mantelit. Juuston ei välttämättä tarvitse olla parmesaania tai pecorinoa, vaan esimerkiksi kova emmental tai gruyére käyvät. Juuston voi toki jättää kokonaan poiskin.
Ravitsemuksellisesti pesto on hyvä valinta. Sitähän käytetään kuin kastiketta, kerralla melko pieniä määriä antamaan ruokaan makua ja mehevyyttä. Pestosta saa hyvälaatuista rasvaa niin öljystä kuin siemenistä, pähkinöistä tai manteleistakin.
Huhtikuun lopussa löytyy jo suloisia vuohenputkenversoja, joita kuvassa.
Kasvispestoihin palaan kesällä. Niitä olen tarjonnut varhaisvihannesten ja uusien perunoiden pareina. Nyt kiinnostavat villivihannespestot kaikkein eniten. Vuosi sitten ketunleipäpestoni villikalaan yhdistettynä voitti toisen sijan valtakunnallisessa reseptikilpailussa. Raadin perustelut ja tarkat ohjeet löytyvät täältä:
http://hortoilu.fi/hortareseptikilpailun-toinen-sija-pirjon-villikalarullat/
Nostan voittoisan villiyrtti-villikala-peruna -ohjeeni myös tähän blogiin.
Pirjon villiyrttipesto
4 dl (noin 20 g) ketunleipää, vuohenputken- tai
nokkosenversoja1 dl (50 g) pinjan- tai auringonkukansiemeniä
1 pienehkö valkosipulinkynsi
(muutama manteli)
1 dl oliivi- tai rypsiöljyä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria myllystä
½ dl raastettua parmesaania
Huuhtele villiyrtit, valuta ja kuivaa. Ketunleipiä tai vuohenputkenversoja en ole
ryöpännyt, mutta nokkoset olen kiehauttanut ja huuhdellut sen jälkeen kylmässä
vedessä.
Paahda siemeniä kuumalla, kuivalla paistinpannulla niin,
että aromit heräävät henkiin, mutta varo polttamasta.
Kuori ja hienonna tai raasta valkosipulinkynsi. Mittaa peston
ainekset ilman valkosipulia ja juustoa vihannesleikkuriin tai tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi.
Raasta parmesaani ja sekoita mukaan vasta lopuksi, samoin hienonnettu tai raastettu valkosipuli. Tarkista
maku ja lisää halutessasi 1 – 2 tl sitruunasta puristettua mehua, jos kaipaat
lisää hapokkuutta.
Pirjon villikalarullat
4 pientä villikalafileetä (ahventa, kuhaa, haukea)1 pieni kesäkurpitsa (70 g)
1 rkl piparjuuriraastetta
4 – 5 rkl villiyrttipestoa
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
Viipaloi kesäkurpitsa pitkittäin juustohöylällä. Kypsennä
viipaleita muutama minuutti höyrykattilassa tai puoli minuuttia
mikroaaltouunissa.
Mausta kalafileet kevyesti suolalla ja pippurilla.
Sivele päälle hyvin ohuelti piparjuuriraastetta. Piparjuuri sopii varsinkin hauelle.
Lisää päälle pestoa ja lisää viipale kesäkurpitsaa.
Kääri fileet rulliksi ja kiinnitä ne cocktailtikuilla. Nosta
rullat höyrykattilan ritiläosaan, kun vesi kattilan alaosassa kiehuu. Kypsennä
höyryssä 5 minuuttia.
Sivele kalarullien pintaan pestoa vielä ennen tarjoamista.
Pirjon pestoperunat
1 kg (varhais- tai kesä)perunoita1 dl villiyrttipestoa
½ dl oliivi- tai rypsiöljyä
1 nippusipuli varsineen
2 -3 rkl kapriksia
Keitä huolellisesti pestyt varhaisperunat tai kuoritut
varastoidut perunat kiehuvassa vedessä. Mittaa tällä välin pesto
kulhoon ja lisää joukkoon öljyä, viipaloitu kesäsipuli sekä kaprikset.
Puolita kypsät perunat heti kuumina pestoseokseen. Kääntele
varoen ja anna makujen vetäytyä hetken aikaa.Villiyrttipesto sopii hyvin myös
- sekoitettavaksi pastan joukkoon
- viimeistelemään keiton (esim. nokkos- tai juuressosekeiton) tai kuumat kasvikset
- öljyllä jatkettuna grillikastikkeeksi esimerkiksi kasviksille kuten kesäkurpitsalle, herkkusienille, maissille tai munakoisolle
Kasvispestoja:
Kaupoissa myydään punaista pestoa, joka on tehty aurinkokuivatuista tomaateista.
Kotona punaisen peston voi tehdä punajuuresta tai paprikoista.
Hernepesto onnistuu herneistä tai herneenversoista.
Kasvispestot ovat hyviä rapeiden leipäviipaleiden, perunaviipaleiden, ruissipsien, juureslastujen tai vaikka basilikanlehtien päällä tarjottuina tapaksina.
Peston voi ohentaa öljyllä salaatinkastikkeeksi.
Teksti, ruokaohjeet ja kuvat: Pirjo Toikkanen
Kiitos rva Kasvis tämän jakamisesta!
VastaaPoistaKiitos, mukava saada tietää, että blogini kiinnostaa! Ja jatkoa on tulossa, niin viljellyistä luin villeistäkin raaka-aineista, sesonkien ja satokausien mukaan :-)
VastaaPoista