tiistai 19. huhtikuuta 2016

Retiisit, perunat ja kevätsipulit salaatiksi

Perunasalaattiohjeita löytyy varmaan yhtä monta kuin on tekijöitäkin. Suomessa perunasalaattiin käytetään useimmiten majoneesi- tai kermaviilikastiketta. Toisaalta myös saksalaisten suosima kirkas perunasalaatti on yleistynyt. Minun lempiperunasalaattiini kuuluu raikas viinietikka-öljykastike.

Maustekurkut ja kaprikset terävöittävät salaattini. Raikasteeksi voi lisätä omenaa, mutta itse suosin keväällä ja kesällä nimenomaan retiisejä. Sipuliksi valitsen kevätsipulia ja ruohosipulia, jota kävin poimimassa omalta pihalta.

Lue lisää retiisistä ja sen isoveljestä retikasta www.rouvakasvis.fi Kasviskoulu
Retiisien terhakoita pikkunaatteja voi käyttää salaattiaineksena tai hienontaa levitteeseen leivän päälle.

Perunasalaattini täydentää neljänneksen verran lautasta, jolle jo aiemmin ehdotin yrttistä porsaanfileetä.

http://rouvakasvis.blogspot.fi/2016/04/yrttinen-porsaanfilee-neljannes.html

Mutta eihän pelkkä perunasalaatti ja marinoidut lihaviipaleet sellaisinaan maistu! Vielä on lautasesta puolet täyttämättä. Siihen palaan pikimmiten, joten kannattaa seurata! Tulossa ainakin salaattia…kas tässä:

http://rouvakasvis.blogspot.fi/2016/04/vihreaa-parsaa-salaattiin.html





Pirjon paras perunasalaatti
1 kg varhaisperunoita (tai "vanhaa" perunaa, esim. Nicolaa)
1 nippu retiisejä
2 kevät- nippusipulia
2 maustekurkkua
2 rkl kapriksia
Kastike
6 rkl rypsiöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl vettä
2 tl dijonin sinappia
1 tl hunajaa
1 valkosipulinkynsi
½ tl suolaa
¼ tl valko- tai mustapippuria myllystä
Lisäksi tuoretta ruohosipulia


Keitä perunat kuoripäällisinä, varhaisperunat hyvin harjattuina suolalla maustetussa vedessä. Siirrä jäähtymään.
Mittaa kastikkeen aineet pieneen, kannelliseen lasitölkkiin. Lisää valkosipuli kuorittuna ja mikroteräraastimella raastettuna ja ravista sekaisin.

Huuhtele ja viipaloi retiisit. Ota myös pienet, virkeät naatit talteen.  Huuhtele kevätsipulit ja leikkaa vinottain viipaleiksi. Leikkaa kurkut pitkittäin neljään osaan ja paloittele.

Kuori "vanhat" perunat, ja käytä varhaisperunat sellaisinaan. Paloittele perunat kulhoon. Lisää joukkoon retiisi- ja sipuliviipaleet sekä kurkkupalaset ja kaprikset. Lisää salaattiin myös virkeitä, pieniä retiisinlehtiä.
Valele kastike salaattiseokseen ja kääntele varovasti kahdella lusikalla. Siirrä salaatti tarjoiluastiaan ja saksi pinnalle tuoretta ruohosipulia.

Anna salaatin vetäytyä jääkaapissa ennen tarjoamista. Toinen vaihtoehto on pilkkoa perunat heti lämpiminä ja valella kastike päälle, jolloin se imeytyy hyvin. Muiden aineiden lisäämisen jälkeen perunasalaatin voi syödä heti haaleana.

Salaatti on hyvää heti haaleana nautittuna, mutta myös todella hyvää, kun se on saanut vetäytyä rauhassa jääkaapissa.



P.S. Perunasalaattiani maistaneiden kommentit ovat olleet ylistäviä. Sen maku ja koostumus ovat suorastaan koukuttavia!
Teksti, kuvat ja ruokaohje: Pirjo Toikkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti