Peitin lautasen viipaloidulla ananaksella, mangolla ja
papaijalla, koska nyt on niiden sesonki Etelä- ja Väli-Amerikassa, ja niitä
tuodaan Pohjolaankin piristämään meitä, jotka vielä odottelemme oman maan
marjoja ja hedelmiä. Pakastimestani poimin kotimaan superruokaa, tyrnimarjoja
ja lakkoja. Sopuisasti nämä pärjäsivät tulokkaiden kanssa samassa seurassa.
Metsän havuinen tuoksu tulee rosmariinista. Jos sinä pääset
ulos ja metsään, voit korvata rosmariinin männynhavuilla. Kun kuusenkerkät
kasvavat esiin, olen jo lenkkeilykunnossa, ja silloin valmistan maustesokerini
kuusenkerkistä! Siihenkään ei ole enää pitkä aika. Kuusenkerkkäsokeri on upeaa
kaikkeen, mihin kaipaat vähän aromaattista makeutta.
Hedelmäcarpaccio(neljälle)
1 kypsä ananas
2 mangoa
2 papaijaa
1 – 2 dl tyrnimarjoja ja lakkoja
limetistä puristettua mehua
Rosmariinisokeri
4 rkl tavallista tai muscovadosokeria
2 rkl hienonnettua rosmariinia
Leikkaa tai kierrä käsin irti ananaksen tupsupää ja leikkaa pois myös kanta. Jaa ananas tukevalla veitsellä pitkittäin neljään osaan. Poista keskiosa, jos se on kova. Leikkaa pois kuoret ja tummat ”silmäkohdat”. Viipaloi neljännekset ja asettele lautasille.
Leikkaa mango siemenen molemmin puolin, kuori ja viipaloi. Siemenen ympärille jääneen hedelmälihan voit syödä heti. Lisää mangoviipaleet lautasille.
Halkaise papaija
ja poista sisäosien siemenet ja kalvot. Kuori puolikkaat ja leikkaa ne pitkittäin
kahtia. Viipaloi ja siirrä lautasille. Puserra päälle limetin mehua.
Ripottele
tyrnimarjat ja lakat hedelmien päälle piristäviksi ”jalokiviksi”.
Mittaa sokeri
huhmareeseen ja lisää joukkoon rosmariinia. Hiero niin kauan, että sokeri saa
vihertävän värin ja siihen liukenee metsäistä aromia.
Ripottele
maustesokeri hedelmä-marja-annosten päälle.Annokset voit jäähdyttää jääkaapissa tai nostaa nautittaviksi heti.
Vinkki: Vaihda
rosmariini halutessasi männynneulasiin tai kesän korvalla voit maustaa sokerin
kuusenkerkillä.
Ananaksen makuparit
Ulkonäöllisesti isoa käpyä muistuttava ananas on totuttu
yhdistämään muihin trooppisiin makuihin, kuten inkivääriin, vaniljaan,
kaneliin, maustepippuriin, kookokseen ja rommiin. Kokeile ananasta myös mustapippurilla
maustettuna. Yllätyt positiivisesti! Yrteistä ananaksen maku liittoutuu
mielestäni hyvin paitsi rosmariinin myös mintun kanssa.Ananas ei ole pelkästään jälkiruokiin tai välipaloihin soveltuva hedelmä, vaan se maistuu hyvältä myös pääruoissa. Sen sisältämä bromeliini-entsyymi pilkkoo proteiineja ja mureuttaa lihaa. Jälkiruokana ananas on hyväksi ruoansulatukselle.
Mango sopii moneen
Mango maistuu hyvältä ihan sellaisenaan, kun se on kypsää.
Väri on intensiivinen ja hedelmäliha mehukas. Mango käy makeaksi herkuksi
jälkiruokana tai välipalana, mutta se on hyvää myös esim. savustetun kalan,
kylmien liharuokien, broilerin, pateiden, lohiruokien, katkarapujen ja muiden
äyriäisten kanssa.
Aromaattinen papaija
Papaijan maku on makea ja aromaattinen, mutta siinä ei ole
lainkaan hapokkuutta. Saat maun paremmin esiin, kun puserrat papaijalle hieman
limetin, sitruunan tai appelsiinin mehua. Voit syödä papaijaa kuten melonia, ja
vaikka suoraan kuorestaan lusikoiden.
Papaija on hyvää jälkiruokana, mutta maistuu myös esimerkiksi
kylmien liharuokien kanssa. Saat papaijasta ihanan kastikkeen, kun lisäät
papaijaa jogurttiin ja maustat kastikkeen inkiväärillä. Tämä käy niin
kasviksille, salaateille kuin broileriruoillekin.
Hyvää papaija on myös maustettujen ruokien, esim. curryruokien
lisäkkeenä ja äyriäisten kanssa. Papaija sisältää papaini-entsyymiä, joka
pilkkoo proteiineja, joten se käy myös lihan mureuttamiseen.
Teksti, kuvat ja ruokaohjeet: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti