sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Vihreät parsat, broileripekonia ja uppomunia

Välillä on mukava poiketa tutuista aamiaisrutiineista ja valmistella jotain vähän parempaa varsinkin sellaisena päivänä, jolloin aamiaisesta myös ehtii nauttia kaikessa rauhassa. Mikäpä paremmin sopisi kevätaamuun kuin vihreät parsat uppomunien kanssa! Niiden seuraan voi sitten kukin koota, mitä mieli tekee: juomaa, maitovalmistetta, marjoja, vihanneksia, viljaa... Kannattaa pitää mielessä äitienpäivän aamua suunnitellessa.


Uutuutena tavallisen pekonin rinnalla on nyt saatavana broileripekonia. Se on tehty suomalaisesta broilerinlihasta, leikattu käsin reisipaistista, viipaloitu ja pakattu samaan tapaan kuin porsaanpekoni. Broileripekoni on lihaisaa. Siinä on rasvaa 11 prosenttia. Kiedoin ohutta pekonia vihreiden parsojen ympärille ennen uunikypsennystä. Paketillinen riitti sopivasti yhdelle parsanipulle, kun puolitin viipaleet.
Uppomunien valmistaminen on paljon helpompaa kuin yleensä ajatellaan. Löysä keltuainen toimii loistavasti parsojen kastikkeena. Parsat ja kananmunat täydentävät makupareina toisiaan. Kuumassa, 250-asteisessa uunissa pekoni rapeutui ja parsat kypsyivät juuri sopivasti 10 minuutissa. Tämä on nopeasti valmistuva ruoka muulloinkin kuin aamiaisella, ja sitä voi täydentää tilanteen mukaan. Ruisleipä sopii makumaailmaan.

Pekoni-parsat uunissa
1 nippu (500 g) vihreää parsaa
1 pkt (120 g) broileripekonia


Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen.
Huuhtele parsat ja leikkaa tyvestä kuivat osat pois. Voit myös ohuelti kuoria varren alaosaa, mutta välttämätöntä se ei ole.

Leikkaa pekoniviipaleet keskeltä kahtia. Kiedo jokaisen parsan ympärille pekonia ja asettele parsat leivinpaperin päälle pellille.
Kypsennä pekoni-parsoja kuumassa uunissa 10 minuuttia.


Uppomunat
2 l vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
4 kananmunaa


Kuumenna vesi isossa kattilassa kiehumispisteeseen ja lisää etikka. Riko yksi kananmunista kahvikuppiin. Vähennä vesi-etikkaseoksen lämpötilaa niin, että neste vain hiljalleen kuplii noin 90-asteisena.
Pyöritä kauhalla nesteeseen voimakas pyörre. Kumoa muna pyörteeseen. Kypsennä kerrallaan yksi tai kaksi munaa. Valkuainen kietoutuu ja kypsyy keltuaisen ympärille.

Kypsennä munia 4 minuuttia. Nosta uppomuna reikäkauhalla toiseen kattilaan tai kulhoon, jossa on jääkylmää vettä. Reikäkauhalla voit myös nostaa munan lautaselle.
Teksti, kuvat ja ruokaohjeet: Pirjo Toikkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti