lauantai 23. huhtikuuta 2016

Varhaiskaalista coleslaw

Niin kauan kuin muistan, huhtikuun lopussa kauppoihin ovat ilmestyneet unkarilaiset varhaiskaalit. Niillä herkuteltiin jo opiskeluaikaan valmistamalla varhaiskaali-krakovanmakkarapataa. Varhaiskaali tuli mieleeni nyt, kun mietin, mikä maistuisi parhaiten pienten, grillattujen rypsiporsaspihvien kanssa.

Unkarilaiseen varhaiskaaliin on hyvä tarttua keväällä, mutta totuus on se, että parasta varhaiskaalia on kotimainen. Suomalaista, harsojen alla kasvatettua varhaiskaalia saa kesäkuusta heinäkuulle eli vain reilun kuukauden ajan. Siihen kannattaa tutustua, koska se varhaiskaali on todella rapeaa, makeahkoa ja mehevää. HUOM: Kotimaiselle varhaiskaalille parhaan coleslaw-ohjeen löydät kesäkuulta 2019 nimellä Kesän paras salaatti:

http://rouvakasvis.blogspot.com/2019/06/kesan-paras-salaatti.html

Lue ajankohtaista tuotetietoutta kotimaisesta varhaiskaalista: www.rouvakasvis.fi / kasviskoulu


Coleslaw’lla on mielikuvissani eräästä syystä erityisen positiivinen kaiku salaattina, jota kannattaa suosia. Nimittäin vuosia sitten olin vanhempainilloissa poikieni kouluaikaan oppinut yhtenä muista vanhemmista tuntemaan ravitsemusfysiologian professorin. Kerran lasten ollessa jo yläkoululaisia, hän sattui ohimennen mainitsemaan kaalisalaatin. Vanhemmat puhelivat urheilukentän laidalla keskenään, kuinka nuoriso mielellään grillaa makkaraa. ”Siitä vaan niin kauan, kun lisänä on iso kulhollinen coleslaw-salaattia”, sanoi asiantuntija. Ja saattoi hän mainita ruisleivänkin…
Täytyy todeta, että tuontivarhaiskaali ei mielestäni makunsa puolesta täysin vedä vertoja sille varhaiskaalille, jota saamme kesäkuussa kotimaisena. Mutta varaslähtö sallittakoon! Hyvää tämäkin oli. Raikasteeksi lisäsin salaattiin vihreää omenaa ja tuoretta ananasta, ja kastikkeen maustoin pirteäksi piparjuurella.
Taustatietoa keräkaalista tulossa sivulle www.rouvakasvis.fi / Kasviskoulu

Coleslaw
puolikas varhaiskaalia (noin 500 g)
1 vihreä omena
pieni lohko tuoretta ananasta (tai valutettua ananasmurskaa tölkistä)
1 porkkana
noin neljännes purjoa
1 dl tuoretta, hienonnettua persiljaa
Kastike
½ dl laadukasta majoneesia (esim. Hellman’s)
½ dl turkkilaista jogurttia
2 rkl (rakuuna)viinietikkaa
¾ tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
ripaus sokeria tai tilkka hunajaa
1 rkl raastettua, tuoretta piparjuurta (2 rkl piparjuuritahnaa putkilosta)


Sekoita kastikkeen aineet ensin. Tarkista maku.
Halkaise kaali ja poista kova kantaosa. Varhaiskaalin leikkaaminen sujuu parhaiten veitsellä.

Kuori porkkana ja raasta se. Paloittele omena. Halkaise ja huuhtele purjo ja leikkaa viipaleiksi. Kuori pala ananasta ja leikkaa paloiksi.

Siirrä salaatin aineet isoon kulhoon. Lisää kastike ja sekoita hyvin kahdella lusikalla nostellen ja käännellen.
Anna salaatin vetäytyä jääkaapissa ennen tarjoamista, jotta maut tasaantuvat.

Vinkki: Jos teet coleslaw’n varastoidusta kaalista, toimi näin: Suikaloi kaali vihannesleikkurilla tai terävällä juustohöylällä tai mandoliinilla. Huuhtele pitkään varastoitu kaali lävikössä kuumalla vedellä, jolloin kaali pehmenee ja maku pyöristyy. Jäähdytä hyvin. Varastoidusta kaalista saat mehukasta myös kaulimalla kaalisuikaleita pöytää vasten. Varhais-, kesä- ja syyskaalit ovat mehukkaita ja rapsakan raikkaita, ja ne voi ilman esikäsittelyjä leikata krouvistikin suoraan salaatiksi.
Teksti, kuvat ja ruokaohje: Pirjo Toikkanen

3 kommenttia:

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. http://rouvakasvis.blogspot.com/2019/06/kesan-paras-salaatti.html

    VastaaPoista
  3. Kesäiseen coleslaw-ohjeeseen löytyy ohje 9.6.2019 postauksesta, linkki edellä.

    VastaaPoista