Unkarilaiseen varhaiskaaliin on hyvä tarttua keväällä, mutta totuus on se, että parasta varhaiskaalia on kotimainen. Suomalaista, harsojen alla kasvatettua varhaiskaalia saa kesäkuusta heinäkuulle eli vain reilun kuukauden ajan. Siihen kannattaa tutustua, koska se varhaiskaali on todella rapeaa, makeahkoa ja mehevää. HUOM: Kotimaiselle varhaiskaalille parhaan coleslaw-ohjeen löydät kesäkuulta 2019 nimellä Kesän paras salaatti:
http://rouvakasvis.blogspot.com/2019/06/kesan-paras-salaatti.html
Lue ajankohtaista tuotetietoutta kotimaisesta varhaiskaalista: www.rouvakasvis.fi / kasviskoulu
Coleslaw’lla on mielikuvissani eräästä syystä erityisen positiivinen kaiku
salaattina, jota kannattaa suosia. Nimittäin vuosia sitten olin vanhempainilloissa poikieni
kouluaikaan oppinut yhtenä muista vanhemmista tuntemaan ravitsemusfysiologian
professorin. Kerran lasten ollessa jo yläkoululaisia, hän sattui ohimennen mainitsemaan
kaalisalaatin. Vanhemmat puhelivat urheilukentän laidalla keskenään, kuinka
nuoriso mielellään grillaa makkaraa. ”Siitä vaan niin kauan, kun lisänä on iso
kulhollinen coleslaw-salaattia”, sanoi asiantuntija. Ja saattoi hän mainita
ruisleivänkin…
Täytyy todeta, että tuontivarhaiskaali ei mielestäni makunsa puolesta täysin vedä vertoja
sille varhaiskaalille, jota saamme kesäkuussa kotimaisena. Mutta varaslähtö
sallittakoon! Hyvää tämäkin oli. Raikasteeksi lisäsin salaattiin vihreää omenaa
ja tuoretta ananasta, ja kastikkeen maustoin pirteäksi piparjuurella.
Coleslaw
puolikas varhaiskaalia (noin 500 g)1 vihreä omena
pieni lohko tuoretta ananasta (tai valutettua ananasmurskaa tölkistä)
1 porkkana
noin neljännes purjoa
1 dl tuoretta, hienonnettua persiljaa
Kastike
½ dl laadukasta majoneesia (esim. Hellman’s)
½ dl turkkilaista jogurttia
2 rkl (rakuuna)viinietikkaa
¾ tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
ripaus sokeria tai tilkka hunajaa
1 rkl raastettua, tuoretta piparjuurta (2 rkl piparjuuritahnaa putkilosta)
Sekoita
kastikkeen aineet ensin. Tarkista maku.
Halkaise kaali ja
poista kova kantaosa. Varhaiskaalin leikkaaminen sujuu parhaiten veitsellä.Kuori porkkana ja raasta se. Paloittele omena. Halkaise ja huuhtele purjo ja leikkaa viipaleiksi. Kuori pala ananasta ja leikkaa paloiksi.
Siirrä salaatin
aineet isoon kulhoon. Lisää kastike ja sekoita hyvin kahdella lusikalla
nostellen ja käännellen.
Anna salaatin
vetäytyä jääkaapissa ennen tarjoamista, jotta maut tasaantuvat.
Vinkki: Jos teet
coleslaw’n varastoidusta kaalista, toimi näin: Suikaloi kaali
vihannesleikkurilla tai terävällä juustohöylällä tai mandoliinilla. Huuhtele
pitkään varastoitu kaali lävikössä kuumalla vedellä, jolloin kaali pehmenee ja
maku pyöristyy. Jäähdytä hyvin. Varastoidusta kaalista saat mehukasta myös kaulimalla
kaalisuikaleita pöytää vasten. Varhais-, kesä- ja syyskaalit ovat mehukkaita ja rapsakan raikkaita, ja ne voi ilman esikäsittelyjä leikata krouvistikin suoraan salaatiksi.
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistahttp://rouvakasvis.blogspot.com/2019/06/kesan-paras-salaatti.html
VastaaPoistaKesäiseen coleslaw-ohjeeseen löytyy ohje 9.6.2019 postauksesta, linkki edellä.
VastaaPoista