Italialaisen keittiön fanina valikoin saapasmaan tavoista
käyttää sieniä helpon, tossumaisen leivän, focaccian. Taputtelin focaccian
pintaan viipaloituja herkkusieniä, väriksi ja lisämauksi punasipulia sekä
timjamia. Valelin pintaan valkosipulilla maustamaani laadukasta oliiviöljyä.
Koska olin ostanut 200 gramman rasiallisen herkkusieniä,
kaikki sienet eivät leipieni päälle mahtuneet, joten sain lopuista sienistä
sipulin ja pinaatin kanssa ihanan munakkaan täytteen. Lämmin sienifocaccia ja sieni-pinaattimunakas
tekivät meidän perheen aamiaisesta hyvän kahvin, jogurtin ja marjojen kanssa luksusluokan
brunssin.
Sienifarmin vieraana
Minulla oli tilaisuus muutama vuosi sitten tutustua suomalaiseen sienifarmiin kokonaisen pitkän päivän ajan, ja kirjoittaa aiheesta reportaasi. Olen edelleen vaikuttunut siitä hygieenisyydestä ja ammattitaidosta, johon Suomessa on ylletty. Meillähän sienten viljely sai kunnolla tuulta siipiensä alle vasta 1990-luvulla, vaikka herkkusieniä alettiin kasvattaa jo 1940-luvulla.
Näin omin silmin, kuinka herkkusienet kasvoivat puhtailla, ruisoljista tehdyillä alustoilla. Samasta viljelmästä kerrottiin poimittavan satoa viikon välein kolme kertaa. Herkkusienten kasvattamiseen kuluu noin kolme kuukautta.
Siitakesienet edellyttävät äärimmäistä tarkkuutta ja hygieniaa.
Niitä viljellään koivu- tai leppäalustalla, ja siitakesienille on tarjottava
valoa toisin kuin herkkusienille. Kasvu vie neljä kuukautta. Satoa korjataan
kolme kertaa, mutta nopeammassa tempossa kuin herkkusieniä. Jokainen sieni
irrotetaan yksittäin saksilla leikaten suoraan rasioihin.
Osterivinokkaat kasvatetaan olkialustalla ja ne tarvitsevat
valoa. Kasvu tapahtuu noin kuukaudessa. Simpukkamainen sieni on
kiinteämaltoinen ja hienostuneen makuinen. Nimen loppuosa kuvaa sitä, että
sienen jalka kiinnittyy lakin sivuun.Monenlaiset herkkusienet
Herkkusienen väri vaihtelee kermanvalkoisesta ruskeaan ja
koko nappimaisen pienestä jumbokokoiseen ja vieläkin isompaan, jota kutsutaan
portobelloksi. Herkkusieni tuoksuu mantelilta ja maistuu täyteläisen pähkinäiseltä.
Valitsin focacciaan kermanvalkoisia, keskikoisia herkkusieniä. Ne olivat
laadukkaita ja tuoreita.
Sieni-focaccia
2 dl lämpöistä vettä
25 g (puoli pakettia) tuorehiivaa
½ tl suolaa
1 tl sokeria tai hunajaa
1 dl speltti- tai hiivaleipäjauhoja
noin 3 dl vehnäjauhoja
½ dl oliiviöljyä
Mausteöljyyn
3 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
¼ tl suolaa
ripaus mustapippuria
Pinnalle
50 g mozzarellajuustoa raastettuna
100 g herkkusieniä (tai siitakesieniä)
1 pieni punasipuli
tuoreita timjamin, rosmariinin tai oreganon oksia
25 g (puoli pakettia) tuorehiivaa
½ tl suolaa
1 tl sokeria tai hunajaa
1 dl speltti- tai hiivaleipäjauhoja
noin 3 dl vehnäjauhoja
½ dl oliiviöljyä
Mausteöljyyn
3 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
¼ tl suolaa
ripaus mustapippuria
Pinnalle
50 g mozzarellajuustoa raastettuna
100 g herkkusieniä (tai siitakesieniä)
1 pieni punasipuli
tuoreita timjamin, rosmariinin tai oreganon oksia
Murenna hiiva
lämpimään veteen ja sekoita puuhaarukalla. Lisää suolaa, sokeria ja vähin erin
jauhoja. Alusta taikina loppuvaiheessa käsin ja lisää öljy.
Peitä kulho ja
anna taikinan kohota vedottomassa paikassa noin kaksinkertaiseksi. Pane uuni
lämpiämään 250 asteeseen.
Sekoita öljyyn
kuorittu ja hienonnettu tai raastettu valkosipulinkynsi sekä suola ja pippuri. Viipaloi
sienet ja kuorittu sipuli.
Vaivaa taikina
jauhotetulla pöydällä ja jaa neljään osaan. Leivo soikioiksi leivinpaperin
päälle pellille. Peitä leivinliinalla.
Painele leipien pintaan
peukalolla koloja ja ripota päälle juustoraaste. Taputtele hieman. Lisää myös sieni-
ja sipuliviipaleet pintaan painellen. Valele päälle mausteöljyä ja lisää
yrtinoksia.
Paista
focaccioita 10 minuuttia. Nauti teen, lihaliemen tai vaikka kasvissosekeiton kanssa
mieluiten heti lämpimäisinä. Kuvassa sienifocacciani ennen paistoa, menossa uuniin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti