Tein tämän leivontaohjeen
vuonna 2011, kun Ruokatoimittajat ry järjesti Helsingissä piirakkabaarin pop up
-tapahtumana. Siitä saakka resepti on ollut ässä hihassani, kun haluan tarjota
jotain hyvää villivihanneksista sellaisillekin henkilöille, jotka eivät ole
hortaan aiemmin tutustuneet ja suhtautuvat siihen hieman naureskellen ja
epäillen. Aina piirakasta on pidetty! Ilmeisesti siitä syystä, että siinä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä. Se sisältää kaikille tuttua juustoa ja kermaa, joiden joukkoon villi vihersaalis mukavasti uppoaa.
Käytän piirakkapohjaan
yleensä samaa 60 rasvaprosentin rasiamargariinia kuin leivällekin, mutta rasvan
voi vaihtaa juuri siihen rasvaan, josta itse eniten pitää, oikein hyvin
esimerkiksi voihin. Jauhoiksi sopii 2/3 täysjyväviljaa ja 1/3 vehnäjauhoja.
Täysjyväisistä käyvät hiivajauhot, sämpyläjauhot ja grahamjauhot. Nyt leivoin
pelkästään spelttijauhoista, joista tässä piirakkapohjassa pidän eniten. Ja villivihanneksena minulla oli nuorta nokkosta.
Niin, vielä sinne viiden
vuoden takaiseen piirakkabaariin palatakseni! Ruokatoimittajien
piirakkabaarissa villivihannespiiraani menivät kuin kuumille kiville. Ja
kysyttyjä olivat toki kaikki kollegojenkin leivonnaiset, myös makeat. Erityisen
ilahtunut olin, kun Helsingin ruokakulttuuristrategi
Ville Relander tahtoi lukuisista herkullisista suolaisista piirakoista ensimmäisenä
valita maistettavakseen juuri villivihannespiirakkaa. Ja piti siitä, näin
ymmärsin! Kiitos, Ville!
Rouva Kasviksen villivihannespiirakka
3 dl spelttijauhoja0,5 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
100 g voita tai rasiamargariinia (60 %)
2 rkl kylmää vettä
Täyte
1 l tuoreita villivihanneksia, esim. nokkosta, vuohenputken versoja, suppuista poimulehteä, ahomansikanlehtiä, ketunleipää (tai noin 3 dl pakastettua hortaa tai 1,5 dl kuivattua)
200 g salaattijuustoa / kuttufetaa / leipäjuustoa / paistettua munajuustoa
2 munaa
2 dl ruokakermaa
1/4 tl mustapippuria
ripaus/aavistus muskottipähkinää
(muutamia siankärsämönlehtiä)
Sekoita pohjaa varten kuivat aineet keskenään ja nypi rasva joukkoon. Lisää
lopuksi kylmä vesitilkka. Taputtele taikina jauhotetuin käsin voidellun
piirakkavuoan (halkaisija 25 – 27 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä vuoka
jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
Kiehauta villivihannekset pikaisesti lisäämällä ne väljään, kiehuvaan
veteen. Nuorille versoille riittää, että ne kunnolla kiehahtavat ja kuumentuvat, noin puolen minuutin ajan.Valuta lävikössä ja painele talouspaperilla kuivaksi. Hienonna leikkuulaudalla veitsen avulla. Käytä pakastettu horta jääkaapissa sulatettuna. Jos käytät kuivattua, murenna lehdet.
Vatkaa kerma ja munat isossa kulhossa. Sekoita joukkoon mausteet ja hienonnetut
villivihannekset. Sekoita mukaan myös valutetut juustopalat varovasti
käännellen.
Pistele piirakkapohja haarukalla. Kaada täyte varovasti ja tasaisesti
piirakkapohjalle.
Paista piirakkaa 200 asteessa noin 35 minuuttia uunin alaritilätasolla.
Tarjoa lämmin piirakka esim. teen, vaikkapa ahomansikanlehtiteen, ja raikkaan
salaatin kanssa. Salaattiin voit lisätä sileitä, pieniä voikukanlehtiä,
keto-orvokin kukkia ja muuta saatavilla olevaa villivihannesta.
Viinisuositus: Rehevä, hieman hapokas, hedelmäinen valkoviini, esim. Italian Venetosta Custoza
terre in Fiore Organic 2015 (9,99 e)
Teksti, ruokaohje ja kuvat: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti