Lautaselle jää kasvisten jälkeen vielä tilaa, jonka täytän
jollain proteiinilähteellä sekä perunalla tai täysjyväviljalla,
joka voi olla vaikka kvinoaa tai ohra-riisiseosta. Vaihtoehtoja on paljon.
Proteiiniosuus puolestaan voi olla palkokasveja, kuten papuja, herneitä tai linssejä eri tavoin valmistettuina tai lihaa. Kalaa syön mielelläni niin usein kuin mahdollista ja sen mukaan, mitä tuoreimpana on kauden mukaan saatavilla.
Aina lautasmalli ei tietenkään toteudu näin lautasen pinta-alaa
jakamalla, ja orjallisen pikkutarkkakaan ei tarvitse olla. Useinhan aineet yhdistetään jo ennen ruokailua keitoksi, pataruoaksi,
salaatiksi tai uuniruoaksi, mutta lautasmallin perusperiaatteen voi niissäkin ruokalajeissa
toteuttaa.Proteiiniosuus puolestaan voi olla palkokasveja, kuten papuja, herneitä tai linssejä eri tavoin valmistettuina tai lihaa. Kalaa syön mielelläni niin usein kuin mahdollista ja sen mukaan, mitä tuoreimpana on kauden mukaan saatavilla.
Kasvis-, kala- ja
lihaproteiinia vaihdellen
Käytän vaihdellen ja saatavuuden mukaan eri eläinten lihaa ja eri ruhonosia, riistaa, kananpojan ja
kalkkunan lihaa, makkaroita... Piknik-kautta ja vappuakin ajatellen kokeilin kolmiosaisen
kokonaisuuden. Siihen kuuluu bravuurini, yksi suosikkiohjeistani eli
tuplamarinoitu, yrttinen porsaanfilee. Teen tälle perunasta salaatin ja leivon
focacciaa ja varaan tuoresalaattia tai tuoreita vihanneksia sellaisinaan.
Näistä aineksista on helppo koota kotona, mökillä tai piknikillä
ravitseva, kylläisyyttä ja hyvää oloa antava kokonaisuus.
Osan 1 julkaisen tänään, ja muut tulevat lähipäivinä. Osa
2 sisältää herkullisen perunasalaatin ja osa 3 helpon leipäohjeen, ehkäpä
myös tuoresalaatin. Olkaahan kuulolla!
Tuplamarinoidun porsaanfileen tarina
Kauniina kesäpäivänä heinäkuussa v. 1999 kokoonnuimme melko
isolla sukulaisporukalla siskoni luo Tukholmaan. Hänellä on hyvin hoidettu,
viihtyisä pihapiiri ja puutarha, jonne hän oli kattanut pitkän pöydän täyteen
ihania kylmiä herkkuja, jotka maistuivat taivaallisen hyviltä helteessä puiden
katveessa. Kaikkea tarjottavaa en enää muista, mutta yrttimarinoitu, kylmä
porsaanfilee oli niin herkullista, että pyysin välittömästi ohjeen. Kiitos
siitä!Tuplamarinoidun porsaanfileen tarina
Olen tehnyt tätä liharuokaa erilaisina versioina, tuoreyrttejä vaihdellen. Ja yrttejä voi oikein hyvin vaihtaa myös villiyrtteihin: voikukan lehdet, ketunleipä, poimulehti ja siankärsämön lehdet ovat esimerkkejä hortasta, jota tähän voi kokeilla. Tuplamarinoidun porsaanfileen ohjeeni on julkaistu monissa eri yhteyksissä. Toki
haluan jakaa reseptin myös teille, blogini lukijoille!
Tuplamarinoitu, yrttinen
porsaanfilee
1 porsaan sisäfilee (noin 600 g)
1. marinadi:
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl sitruunan mehua
1 tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
1 rkl dijonin (kokojyvä)sinappia
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl hienonnettua, tuoretta persiljaa (tai basilikaa)
1 rkl hienonnettua, tuoretta timjamia
2. marinadi:
½ dl rypsiöljyä
2 rkl sitruunan mehua
1 - 2 rkl vettä
2 rkl hienonnettua timjamia
½ dl hienonnettua, tuoretta wasabirucolaa (tai basilikaa)
Puhdista lihan
pinnalta mahdolliset kalvot ja näkyvät rasvat. Sekoita 1. marinadin ainekset.
Pane filee tiiviiseen muovipussiin marinadin kanssa tai sekoita marinadin
aineet siihen uunivuokaan, jossa aiot fileen kypsentää.1. marinadi:
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl sitruunan mehua
1 tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
1 rkl dijonin (kokojyvä)sinappia
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl hienonnettua, tuoretta persiljaa (tai basilikaa)
1 rkl hienonnettua, tuoretta timjamia
2. marinadi:
½ dl rypsiöljyä
2 rkl sitruunan mehua
1 - 2 rkl vettä
2 rkl hienonnettua timjamia
½ dl hienonnettua, tuoretta wasabirucolaa (tai basilikaa)
Jos filee on pussissa, sulje pussi ja kääntele niin, että filee peittyy kauttaaltaan marinadiin. Siirrä filee pussissaan jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi. Jos filee on vuoassa, valele marinadia lihaan kauttaaltaan, peitä astia ja siirrä jääkaappiin.
Pane uuni
kuumenemaan 200 asteeseen. Ota filee pussista uunivuokaan. Valuta kaikki
marinadi mukaan. Jos uunivuoka oli jääkaapissa, anna sen lämmetä puolisen
tuntia huoneenlämmössä.
Kypsennä fileetä
uunissa 30 minuuttia. Voit myös grillata fileen. Paahda fileetä kuumassa
grillissä käännellen 10 minuuttia. Jatka miedommalla lämmöllä 20 minuuttia
kannen alla.
Anna fileen
jäähtyä folioon pakattuna täysin kylmäksi jääkaapissa, vaikka seuraavaan
päivään. Leikkaa filee ohuiksi viipaleiksi ja lado viipaleet isolle, laakealle
tarjoiluvadille limittäin.
Sekoita pinnalle
tulevan eli 2. marinadin aineet keskenään. Valele kastike lihapaloille. Voit
tarjota vaikka hetikin, mutta ruoka säilyy hyvin ja maustuu jääkaapissa hyvin.Alla kuvassa 1. marinadi suoraan uunivuoassa. Muissa kuvissa eri vaiheet.
Vinkki: Yrttimarinoitu porsaanfilee on loistava buffetruoka. Kylmälaukussa kuljetettuna se on myös nerokas vieminen mökille tai piknikille. Seuraksi voi varata tuoreita vihanneksia ja valmistaa vaikka perunasalaattia ja leipoa leipäsiä.
Wasabirucola on
yksi uutuusyrteistä, jota kutsutaan myös maustesalaatiksi. Nimensä mukaisesti
maussa on piparjuurimaista wasabia ja rucolaa. Voimakasaromisena se sopii esim.
salaatteihin ja voileiville.
Ruukkuun kasvatettu
mustakaali on lehtikaaleihin kuuluva maustesalaatti. Sitä voi kuumentaa tai
käyttää salaateissa tai siitä voi tehdä vaikka pestoa.
Aasian mintussa
maistuu anis. Se sopii itämaisiin ruokiin ja vokkeihin, mutta myös jälkiruokiin
ja juomiin, joihin se antaa lakritsiin vivahtavan aromin. Makuminttuja on saatavana useita muitakin.
Provencen yrtit
tarkoittaa ruukkuyrttinä sitä, että samaan ruukkuun on kasvatettu oreganoa,
salviaa ja timjamia.Microsalaatit tarkoittaa pienilehtisiä ja värikkäitä krasseja: paksoin ja krassin sekä retiisin ja lehtikaalin pieniä. somia versoja lisättäväksi leiville, salaatteihin, mihin vain grilli- tai muiden ruokien viimeistelyyn.
Oliiviyrtti, spelttioras, ruukkupinaatti,
ruukkulehtikaali, ruukkunokkonen ja vesikrassi ovat tämän kevään uutuuksia nekin. Osaan näistä olen tutustunut jo aiemminkin.
Teksti, kuvat ja
ruokaohjeet: Pirjo Toikkanen
Kiitos reseptistä, jonka selostit niin, että vesi tuli kielelle. Kaunis esillepano oli piste i:n päälle.
VastaaPoistaVoi, kiitoksia paljon! Positiivinen palaute lämmittää ja antaa intoa jatkaa!
VastaaPoistaOi kiitos resptistä, tulee käyttöön kesän veneilykaudella. Juuri sellainen, valmistele edellisenä iltana kotona ja laita tarjolle siellä jossain. Ja näin juhlava, ihanaa!
VastaaPoistaKiva blogi, innostavia kasvisreseptejä, sellaisia mitä ei tällainen kotikokki hoksaa tehdä mutta tämän myötä on innostunut kokeilemaan.
Ihanaa kevättä!
Lämmin kiitos palautteesta! Onpa mukava saada tietää, että ohjeeni menevät käyttöön! Samoin, ihanaa kevään jatkoa! T. rouva kasvis
Poista