Olen viime aikoina silmäillyt jonkin verran ruokaohjeita, joita netissä on
tarjolla esim. blogeissa enemmän kuin yllin kyllin. Monesti ohjeet ovat jotenkin irrallisia,
usein pieniä herkkupaloja, jotka sopivat välipaloiksi, lisäkkeiksi tai aamiaiselle.
Ateriakokonaisuuksia näkee harvemmin. Siitä lähti ajatus kokeilla lihasta,
perunoista ja salaattiaineksista ohjeet, jotka yhdessä muodostavat lautasella
herkullisen ja samalla kylläisyyttä ja hyvää oloa antavan, terveellisen aterian.
Kokosin täysipainoisen aterian: neljännes lautasesta yrttimarinoitua porsaansisäfileetä, neljännes perunasalaattia ja puolet parsa-porkkanasalaattia.
Kokosin täysipainoisen aterian: neljännes lautasesta yrttimarinoitua porsaansisäfileetä, neljännes perunasalaattia ja puolet parsa-porkkanasalaattia.
Tällä kertaa kaikki ohjeeni ovat kylminä tarjottavia. Kunnon
ruoan ei aina tarvitse olla ns. lämmin ateria. Varsinkin lämpiminä
vuodenaikoina kylmätkin ruoat maistuvat. Nyt lähestyvät monet kevään juhlat,
ihan ensimmäisenä vappu. Kokeilemani ruoat ovat kaikki sellaisia, joita voi
tarjota noutopöydästä. Lisäksi niistä on helppo koota lautasmallin mukainen
annos.
Yrttimarinoitu porsaanfilee säilyy jääkaapissa oikein
hyvin, vaikka sen valmistaa ennakkoon. Perunasalaattiin kannattaa
retiisiviipaleet lisätä vasta ennen tarjoamista, koska raikas väri hieman
haalistuu yön yli säilytyksessä.
Viherparsa-porkkanasalaatin voi tehdä muutoin valmiiksi edellisenä
päivänä, mutta salaatinlehdet, esim. vuonankaali on hyvä lisätä vasta tarjoilupäivänä.
Sama koskee näitä ruokia silloin, jos pakkaat ne mukaan esim. piknikille tai
mökille.Voi olla, että jatkoa seuraa: pöydässä tarvitaan vielä leipää, levitettä, jotain makeaa...
Alla olevassa kuvassa osa salaattini raaka-aineita. Lisäksi tulee kastike, parmesaanijuustoa lastuina sekä timjamia.
Viherparsa-porkkana-vuonankaalisalaatti
250 g porkkanoita
70 g (litran rasia) vuonankaalia
½ dl pieniä timjaminoksia
Kastike
½ dl appelsiinin mehua
2 rkl laadukasta oliiviöljyä
¾ tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
1 tl hunajaa
Lisäksi
lastuja parmesaanijuustosta
paahdettuja auringonkukansiemeniä
Huuhtele parsat
ja poista kuivat tyviosat. Aseta parsat leikkuulaudalle ja leikkaa ne terävällä
juuresveitsellä pitkittäin halki. Leikkaa vielä puolikkaat pitkittäin puoliksi,
elleivät parsat ole aivan ohuita tai käytä liikkuvateräistä kuorimisveistä. Sillä saat vedetyksi parsoista ohuita liuskoja.
Kuori porkkanat
ja höylää ne pitkittäin lastumaisiksi mandoliinilla, perunankuorimisveitsellä tai terävällä
juustohöylällä.Kypsennä parsa- ja porkkanasiivuja höyrykattilassa 3 minuuttia. Siirrä siivilään ja jäähdytä kunnolla jääkylmän, juoksevan veden alla. Valuta ja kuivaa talouspaperilla painellen.
Mittaa kastikkeen aineet pieneen, kannelliseen lasitölkkiin ja ravista sekaisin.
Huuhtele vuonankaalit, valuta ja kuivaa salaattilingossa tai kahden puhtaan keittiöpyyhkeen välissä.
Siirrä parsat ja porkkanat isoon kulhoon. Valuta päälle kastike ja sekoita varoen kahdella lusikalla käännellen. Lisää joukkoon vuonankaalit.
Kumoa salaatti
varovasti tarjoilukulhoon. Ripauta päälle auringonkukansiemeniä ja vuole
parmesaanilastuja.
Vinkki:
Vuonankaali- eli machesalaatin sijaan voit käyttää melkein mitä tahansa muuta
salaattia. Jos salaattia säilytetään esim. yön yli, kannattaa valita
tukevalehtistä, esim. roomansalaattia.Teksti, ruokaohje ja kuvat: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti